Skip to main content

Market Beat: Η πρόβλεψη για την τάση επιβαρύνεται από το διεθνές κλίμα

Οι εγχώριοι επενδυτές έχουν κουραστεί να αναβάλλουν την εκδήλωση της αισιοδοξίας τους, παράλληλα με τις αναβολές των αρμοδίων στο άνοιγμα της αγοράς. Είναι περισσότερο θέμα ψυχολογίας, η εισαγωγή εντολών αγοράς όταν και στην πραγματική οικονομία πνέει ανάλογος άνεμος στις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Η ατμόσφαιρα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι κατάλληλη για να αναπτυχθεί επενδυτική επιφύλαξη. Σε αρκετά χρηματιστήρια που εμφάνισαν σημαντικά κέρδη πρόσφατα γίνονται κινήσεις για ενθυλάκωση κερδών σε άλλα προβλημάτισε περισσότερο η άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και πιέστηκαν μετοχές εταιριών με υψηλές ανάγκες δανεισμού. Εδώ η αγορά φάνηκε να κορυφώνει την περασμένη Τρίτη και ζητούμενο σήμερα είναι να σταματήσει η καθοδική αλυσίδα με τέσσερις ως τώρα κρίκους. Ωστόσο η επίδραση από τις αγορές του εξωτερικού δεν είναι βέβαιο πως θα είναι θετική. Τα ασιατικά χρηματιστήρια παρά την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ ανέτρεψαν τα αρχικά τους κέρδη και βουλιάζουν συντονισμένα στο δεύτερο μέρος.

Στην Αθηναϊκή αγορά χθες, πριν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο εμφανίστηκε μικρή άνοδος και ας έγινε το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 3,4  μονάδων. Η εικόνα των blue chip περιλάμβανε 11 καθοδικά 13 ανοδικά και την ΕΥΔΑΠ αμετάβλητη, όταν ο τζίρος έπιασε τα 6 εκατ. ευρώ στις 10:48, με τον ΓΔ στις 833,25 μονάδες στο +0,02%. Κανένας ευρωπαϊκός δείκτης δεν είχε θετική μεταβολή εκείνη την ώρα, εκτός του Πορτογαλικού. Η νευρικότητα που όλοι ανέμεναν στο πρώτο ημίωρο λειτουργούσε υπέρ διατήρησης της αγοράς ψηλότερα από τις 830 μονάδες. Τα κλειδιά για αίσια εξέλιξη κρατούσαν οι τραπεζικές μετοχές και η ΕΕΕ που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας αλλά είναι σημαντικής βαρύτητας τίτλος. Επειδή οι πιέσεις ασκούντο στα κερδισμένα  blue chip της περασμένης καθοδικής εβδομάδας, ήτοι ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, παράλληλα με αυτές στην μετοχή της ΠΕΙΡ. Η κυκλικότητα στις πιέσεις και το αγοραστικό ενδιαφέρον βοούσε για σύνοδο με κλασικές τακτικές αμυντικού τύπου.

Η εικόνα των μεταβολών των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης  στο τέλος ήταν πολύ καλύτερη από αυτή στο μέσο των συναλλαγών. Ωστόσο, τα συμπεράσματα για το πώς θα έκλεινε η αγορά, μπορούσαν να προκύψουν από την πρώτη ώρα. Ήταν συνεπώς μια άνευρη διαπραγμάτευση που αφορούσε τους επαγγελματίες, που έσπευσαν να διορθώσουν λάθη από επιλογές που έκαναν προσφάτως, όταν δεν είχαν πιάσει χαρτί και μολύβι. Μπροστά τους έχουν τις ΑΜΚ που έχουν ήδη γίνει γνωστές. Η σημαντικότερη, από την άποψη της επίδρασής της στις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, είναι της ΠΕΙΡ. Ήδη έγινε αντιληπτό πως είναι προς το συμφέρον των βασικών της μετόχων να επιτευχθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, για να μπορέσουν να ανακάμψουν στα αρχικά τους ποσοστά, πριν την Κρατικοποίησή της.

Δεν ξενίζει τους εγχώριους αναλυτές η τάση που επικράτησε χθες. Αρκετοί την θεωρούν συνήθη και ενδιαφέρουσα καθώς αναγνωρίζουν ότι οι αντιδράσεις των θεσμικών πριν από τις επερχόμενες ΑΜΚ θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την τάση. Ενώ θεωρούν σημαντικά τα εταιρικά αποτελέσματα που είναι στο πρόγραμμα για την εβδομάδα.

Η Merit Sec. μεταξύ άλλων επισημαίνει: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 814 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 820 και 814 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 840 και 850 μονάδες. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ του ΤΧΣ θα συνεδριάσει αύριο για να δώσει το πράσινο φως για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ το ΔΣ της Εθνικής θα συνεδριάσει την Παρασκευή. ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS: σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος τιμών που θα πραγματοποιηθεί η ΑΜΚ θα είναι €1.0 η ελάχιστη και €1.10 η μέγιστη. Εάν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, το dilution που θα υποστούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα κυμανθεί μεταξύ 94.5% και 95%”.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. ειδοποίησε: Την Τρίτη ανακοινώνουν αποτελέσματα οι Fourlis, ΑΛΦΑ και TITC. Την Τέταρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των εταιρικών ομολόγων της Motor Οil, η οποία έκλεψε την παράσταση με υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 5,1 φορές, καθώς συγκέντρωσε προσφορές άνω του 1 δισ. ευρώ για το επταετές ομόλογο των 200 εκατ., με αποτέλεσμα το επιτόκιο να διαμορφωθεί στο 1,9%. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η γ.σ. των Ομολογιούχων της Αεροπορίας Αιγαίου, καθώς και οι ετήσιες παρουσιάσεις, μέσω τηλεδιασκέψεων, των Autohellas και Fourli.

Η Leon Depolas Sec. εκτιμά: “Το άνοιγμα της Αγοράς, πιθανότατα, αναβάλλεται για τον Απρίλιο, με σταδιακή εφαρμογή, ενδεχομένως καθυστερώντας την προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων άμεσα. Στον αντίποδα, τα εισερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα μπορούν να διατηρήσουν το ανοδικό προφίλ. Κλειδί για την βραχυπρόθεσμη πορεία η παραμονή του ΓΔΧΑ πάνω από τις 810 μονάδες”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,68% ενώ την Παρασκευή είχε ενισχυθεί έως το 1,74%, σε υψηλό 14 μηνών. Η εξέλιξη αυτή έφερε κέρδη στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,31% ή 103 μονάδες στις 32.730, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 3.940 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,23% στις 13.377 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (+2,8%) και Intel (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (-2,8%) και Boeing (-1,5%). Το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ αγοράζοντας 1,1940 δολάρια. Ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, υποστήριξε νωρίτερα ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα προχωρούσε στην έκδοση ψηφιακού νομίσματος χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,2% ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα κατά 50% περίπου, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει τις πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης πραγματοποίησε αγορές ομολόγων 28 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, μια αύξηση 48% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι επενδυτές αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και την πορεία των futures για τους δείκτες των αγορών στις ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,19% στις 424 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,26% στις 6.726 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,25% στις 14.657 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,49% στις 5.968 μονάδες.

Επίσης υπήρξε επίδραση στο φρόνημα από όσα συνέβησαν στην Τουρκία και στην αιφνίδια απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να παύσει τον Κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας μετά από μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Η απόφαση Ερντογάν αιφνιδίασε τις αγορές με την τουρκική λίρα να εξασθενεί ακόμα και πάνω από 12%, σε σχέση με το δολάριο στο 8,1162.

ΧΑ

Παραμονή άνω των 830 μονάδων, με το -0,12%,  εν μέσω νευρικότητας στα διεθνή

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η κυριαρχία της προσφοράς σε λιγοστές δεικτοβαρείς μετοχές σε συντονισμό με την μεταβλητότητα στην τάση που επικράτησε σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου. Στην Αθήνα  το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό  και αφορούσε στα τραπεζικά blue chip εκτός της ΠΕΙΡ και σε πολλές  μετοχές του 25άρη. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις εμφανίστηκε αμέσως μετά το άνοιγμα  και οδήγησε τον μέσο όρο σε αναζήτηση τοπικού πυθμένα με την ανεύρεση  του σκληρότερου σύντομα  ως τις 10:35  που εμφανίστηκε το κατώτερο του μέσου όρου στις 826,87μονάδες. Η κορυφή ήταν πάνω από τις 835,5 μονάδες και οι θεσμικοί αποφάσισαν να εμφανιστεί μια φορά στις 13:07.  Υπήρξε ικανό διάστημα από τις 10:355 ως τις 13:07  με ήπια κλιμάκωση των τιμών που πήρε την αγορά από τις 827 μονάδες και μετά από λιγότερες από δυο ώρες τον  έφερε στις 835,65  για να τον ρίξουν μετά ως τις 828,2 στις 15:06. Στις 17:00  τον άφησαν στις 831,05  μονάδες μετά από άνοδο σταθερής κλίσης από τις 15:10 ως τις 17:00. Δεν υπήρξε περίοδος  με ισορροπία  και πλάγια κίνηση.  Ακόμα και στις δημοπρασίες η ζήτηση κυριάρχησε ως τις 17:20 και αυτή έφερε κλείσιμο σχετικά κοντά στο ανώτερο μέρας και 1,01 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Την κίνηση εντός αρνητικού μόνιμα πεδίου στο τελευταίο ημίωρο επηρέασε  θετικά η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου..

Ξεχώρισαν, για την άνοδο πάνω από +1,7%,  οι ΜΟΗ +4,01%, ΒΙΟ +3,00%, ΑΛΦΑ +2,58%, ΕΛΠΕ +2,45%, ΕΤΕ +2,17%, ΛΑΜΔΑ +1,77%, ΑΔΜΗΕ +1,74%, ΤΙΤC +1.53%. Ωστόσο επιβάρυναν τον  25άρη οι απώλειες πάνω από -1,00% των ΠΕΙΡ -20,06%, ΑΡΑΙΓ -12,30%, ΔΕΗ -1,83%,  ΟΛΠ -1,58%, ΟΠΑΠ -1,40%, ΟΤΕ -1,26%  ΤΕΝΕΡΓ -1,13%, και ΕΕΕ -1,10%, ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 10 από τα  blue chip.

Υπήρξε χαλαρός συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές ξεκίνησαν από το αρνητικό  πεδίο  και συνέχισαν νευρικά  πλάγια και μετρίως καθοδικά.  Συντονισμένα επίσης, διαμόρφωσαν την πορεία  τους που πέρασε ορισμένα σε θετικό πεδίο, με αναμενόμενη μια άνοδο στη Wall Street, που πήρε μέτριες διαστάσεις μετά την έναρξη, καθώς οι αγορές στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν νευρικά ανοδικά όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το ανώτερο (835,65) σημειώθηκε μια ώρα και 37 λεπτά μετά το άνοιγμα και άρα πολύ πριν τις δημοπρασίες και ενώ στο τέλος βρέθηκε κοντά στις 831 μονάδες του προσέθεσαν τελικά  πάνω από μια. Το κατώτερο ορίστηκε επίσης στην πρώτη ώρα  και ήταν στις 826,87  μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 72,972 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 0,840  εκατ.

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, υπήρξαν εναλλαγές στη δυναμική με κίνηση κυρίως σε αρνητικό πεδίο αλλά υπήρξαν περάσματα στο θετικό στο πρώτο μέρος. Η αγορά έκλεισε με πτώση -0,12% ενώ εμφάνισε στην πρώτη ώρα των συναλλαγών απώλειες έως -0,74% αλλά γενικότερα είχε μεταβολές ανάλογες της τάξης μεγέθους των ευρωπαϊκών. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 832,06  μονάδες, δηλαδή 5,19 μονάδες πάνω από το κατώτερο μέρας. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 55,727 από 55,862 ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 0,840 από 61,087 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΑΛΦΑ.                                                                                                                                                                          

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έμεινε στο 0,906% από 0,907% την προηγούμενη.

Επηρέασαν μεικτά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,59%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο  +2,58% από -2,37%, την ΕΤΕ στο +2,17% από -2,57%, ΕΥΡΩΒ στο +0,09% από -2,51% και την ΠΕΙΡ στο -20,06% από -21,95%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,44% από +0,40%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (15 από 6) έναντι των καθοδικών (10 από 19) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,12% οδηγήθηκε στις 832,06 από 833,07 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2002,45 από 2004,43  με πτώση -0,10%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,972 από 214,586 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,840 από 61,087 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 54 από 37, των καθοδικών 47 από 62 την Παρασκευή και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 30 από 21.

Παράγωγα

Οι όγκοι υποχώρησαν  οι προσδοκίες παρέμειναν ουδέτερες

Στην πρώτη  συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 9,86 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 1,98 μονάδες χαμηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 1986,05 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2012,28, εμφανίστηκε στις 13:06. Το κλείσιμο στις 2002,45 από 2004,43 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,10% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 9,536 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 691 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 2015,25 μονάδες και κατώτερο τις 1970,75 με τιμή τελευταίας πράξης στις 1997,50 μονάδες και κλεισίματος στις 2003,75 ενώ οι ανοικτές θέσεις έγιναν 5547 από 5548. Για τη σειρά Μάιου εμφανίστηκε ενδιαφέρον με 12 συμβόλαια με ανώτερο τις 2006,50 μονάδες και χαμηλό στις 1992,00 με τελευταία τιμή στις 1995,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος 2002,75  για να ανέλθουν σε 108 από 105 οι ανοικτές θέσεις. Αλλά δεν διακινήθηκαν  ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 52 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 29  συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1925 ως τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά υποχώρησαν υπολογίσιμα. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 8802 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 3303, της ΕΥΡΩΒ με 2555, της ΠΕΙΡ με 42458 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΔΕΗ ήταν 723, και της ΙΝΤΚΑ ήταν 649 για την σειρά Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 3350 συμβόλαια για την ΑΛΦΑ, και στα 200 για ΟΠΑΠ. 

Οι ασιατικές μετοχές ανέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη σήμερα Τρίτη 23/3, γιατί επιβάρυναν το κλίμα στην περιοχή οι κινεζικές αγορές καθώς οι επενδυτές ενθυλάκωσαν το όποιο κέρδος προέκυψε από ένα πρόσφατο ράλι σε ορισμένες εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας, αν και η εξάλειψη των φόβων για τον πληθωρισμό είχε ενισχύσει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Μετά από 6 ανοδικές εβδομάδες, η Αγορά έδωσε διόρθωση. Υπαίτιος ο Τραπεζικός κλάδος, όπως μας έχει συνηθίσει και οι αλλοπρόσαλλές δημοσιεύσεις για την αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς, που ουσιαστικά ήταν η αφορμή. Οι πετυχημένες ομολογιακές εκδόσεις σε ΔΕΗ και ΜΟΗ αλλά και στο 30ετες Ελληνικό ομόλογο (ποιος να το πίστευε πριν 2 χρόνια) προστίθενται στα θετικά, τόσο για την Οικονομία όσο και για το Χρηματιστήριο.

Μπροστά μας έχουμε μία σημαντική Α.Μ.Κ., αυτή της Πειραιώς, με τον τίτλο να είναι “έρμαιο” από τους ίδιους τους βασικούς Μετόχους, που θέλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή, για να μπορέσουν να ανακάμψουν στα αρχικά τους ποσοστά, πριν την Κρατικοποίησή της. Ο όγκος της Παρασκευής ήταν πολύ μεγάλος για να μην του δώσουμε σημασία, δοκιμάζοντας παράλληλα και τα ιστορικά της χαμηλά.

Είναι λίγο έως πολύ δεδομένο πως σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον θα είναι πολύ μεγάλο και η υπερκάλυψη λίγο έως πολύ σίγουρη. Η Τράπεζα μετά την Α.Μ.Κ. θα μπορέσει να έρθει κεφαλαιακά, κοντά με τις Υπόλοιπες. Σίγουρα η πτώση τιμής και η Α.Μ.Κ. θα επηρεάσει σημαντικά και τις άλλες Τράπεζες, μιας και πολλοί Μέτοχοι θα κοιτάξουν να μετακινηθούν προς την Πειραιώς. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία με στρατηγική, να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας στον κλάδο.

Η τελευταίες δύο συνεδριάσεις μας έδειξαν ότι η Αγορά προβληματίζεται στα επίπεδα αυτά, κάτι που μας κάνει να μπούμε στην διαδικασία να κάνουμε διαχείριση των θέσεών μας και να κινηθούμε αμυντικά, μέχρι να δούμε τα νέα δεδομένα και πάλι. Σίγουρα το volatility ελκύει για κινήσεις, παρόλα αυτά πάντα ο χρόνος είναι αυτός που δείχνει σε τι φάση βρισκόμαστε.

Τεχνικά δεν έχουμε κάποια έξοδο στους δείκτες. Συνήθως οι ανοδικές εξάρσεις σε μία τέτοια κατάσταση μας πείθουν και πάλι να πάρουμε θέσεις κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Πλέον βλέπουμε αρκετές Εισηγμένες να κάνουν παρουσιάσεις με τηλεδιασκέψεις, με το ενδιαφέρον να είναι αυξημένο από τους Θεσμικούς. Το επόμενο διάστημα θα δούμε αρκετές αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις και μένει να φανεί αν έχουμε εύκολη απορρόφηση της προσφοράς. Στατιστικά μετά την λήξη των συμβολαίων η Αγορά συσσωρεύει, η διορθώνει σε σχέση με την τάση της, μέχρι να μας δώσει και πάλι την επόμενη κίνηση.

Οι καλές Εταιρείες έχουν ήδη ξεχωρίσει, οπότε και συνεχίζουμε να τις έχουμε στο στόχαστρο επενδυτικά. Όταν σταματήσουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με τον Τραπεζικό κλάδο και τα προβλήματά του, θα δούμε μία τελείως διαφορετική εικόνα και στον Γενικό Δείκτη. Ο Κατασκευαστικός κλάδος φαίνεται να έχει αυξημένο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο, με την Βιομηχανία να ακολουθεί. Η Πληροφορική δείχνει να “χωνεύει” τα μεγάλα κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, ενώ η Ενέργεια συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο των Επενδυτών, έχοντας ξεκινήσει και πρώτη τον “χορό” της ανόδου. Επικεντρωνόμαστε σε Εταιρείες, που δείχνουν ότι θα αυξήσουν πιο γρήγορα τα μεγέθη τους το επόμενο διάστημα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές ανέστρεψαν τα αρχικά τους κέρδη σήμερα Τρίτη 23/3, γιατί επιβάρυναν το κλίμα στην περιοχή οι κινεζικές αγορές καθώς οι επενδυτές ενθυλάκωσαν το όποιο κέρδος προέκυψε από ένα πρόσφατο ράλι σε ορισμένες εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας, αν και η εξάλειψη των φόβων για τον πληθωρισμό είχε ενισχύσει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,57%, επηρεασμένος από πτώση 1,5% στα κινεζικά blue chip. Ενώ στις 8:30 δική μας ώρα ο MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχανε -0,75% και ο δείκτης των κινεζικών blue chip υποχωρούσε -1,37%.

Οι ανακοινώσεις νέων κυρώσεων επίσης δεν βοήθησαν τις κινεζικές μετοχές, παρόλο που οι αναλυτές ανέφεραν ότι οι αγορές είχαν συνηθίσει αρκετά σε τέτοιες εξελίξεις.

Πέρα από την Κίνα, οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν αρχικά μεικτή εικόνα μετά τα κέρδη της Wall Street τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από ένα διάλειμμα στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Ο Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε 0,32%, ο S&P 500 κέρδισε 0,70% και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 1,23%. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα η αγορά μετοχών του Χονγκ Κονγκ έπεφτε -1,63% ο ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία υποχωρούσε -0,41% και το χρηματιστήριο της Σεούλ ο KOSPI έχανε -1,05%.

Οι αναπτυγμένες αγορές και η αναδυόμενη Ασία κατάφεραν επίσης να χωνέψουν μια αιφνιδιαστική κίνηση από τον Πρόεδρο της Τουρκίας να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας με επικρίσεις για τα υψηλά επιτόκια.

Οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ σημείωσαν ελαφρά άνοδο, με απόδοση στο 1,6857%, αλλά κάτω από το 1,732% της Παρασκευής.