Skip to main content

To «αγκάθι» και «ατού» των ελληνικών ομολόγων

Οι προσδοκίες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει το πράσινο φως από τους εταίρους της Ευρωζώνης για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και τα σενάρια για νέα έξοδο στις αγορές, πριν από τις εκλογές, διατηρούν ζωντανό το ράλι των ελληνικών ομολόγων και τις αποδόσεις σταθερά σε επίπεδα, που είχαμε να δούμε από τον Ιανουάριο του 2006. 

Το ευρύτερα θετικό κλίμα στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης είναι ακόμη ένα στήριγμα τα ελληνικά ομόλογα. Με τους διεθνείς οργανισμούς να κηρύσσουν την Ευρώπη τον μεγάλο ασθένη της παγκόσμιας οικονομιας και την ΕΚΤ να έχει παγώσει για τα καλά τις αυξήσεις επιτοκίων, εξετάζοντας παράλληλα όλες τις δυνατότητες για το τι ακόμη μπορεί να κάνει, οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα ομόλογα. 

Οι ελληνικοί τίτλοι δε έχουν ένα στοιχείο, που αν και κανονικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μειονέκτημα, αποδεικνύεται σε μεγάλο ατού. Αυτό είναι η σταθερά πολύ μεγάλη διαφορά των αποδόσεων από εκείνες των ομολόγων των άλλων 18 κρατών- μελών της νομισματικής ένωσης. Ακόμη και η Ιταλία, που κινδυνεύει με ύφεση, αλλά και νέα σφοδρή σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα, προσφέρει απόδοση πολύ χαμηλότερη στους επενδυτές. Το spread στα δεκαετή ομόλογα Ελλάδας- Ιταλίας κινείται γύρω από τις 100 μονάδες βάσης. 

Όσο για την απόσταση από τα γερμανικά, που βλέπουν τις αποδόσεις τους στο μηδέν (ή και σε αρνητικό έδαφος), είναι περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από 13 χρόνια. Η απόδοση του ελληνικού 10ετους υποχωρεί περαιτέρω, αν και ελαφρά, σήμερα στο 3,448% έναντι κλεισίματος στο 3,46%. Έχει μειωθεί κατά 32 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα και κατά 60 μονάδες βάσης σε διάστημα ενός χρόνου και είναι, όπως προαναφέραμε, σε επίπεδα 2006. Ωστόσο τότε- πριν αρχίσουν οι περιπέτειές μας-  το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ήταν κοντά στις… 20 μονάδες βάσης. Το τελευταίο διάστημα το spread έναντι του 10ετους Bund κινείται κοντά στις 345 μονάδες βάσης. 

Aυτή η διαφορά είναι άκρως ελκυστική για τους επενδυτές που δεν θέλουν μόνο ασφάλεια, αλλά και και αρνούνται να πληρώσουν ουσιαστικά τη Γερμανία για να φυλάξει τα χρήματά τους. Η JPMorgan το είπε ξεκάθαρα στο πρόσφατο σημείωμά της με το οποίο εξηγούσε γιατί επενδύει εδώ και ένα χρόνο στα ελληνικά ομόλογα. Αισθένεται ασφάλεια που μεγάλο μέρος του χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών, αλλά κυρίως δεν μπορεί να αγνοήσει την ελκυστική απόδοση. 

Αναλυτές πιστεύουν ότι το κόστος δανεισμού θα υποχωρήσει περαιτέρω, εάν οι Ευρωπαίοι πουν οριστικά το «ναι» στην πρόωρη αποπληρωμή. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογράμμισε ότι τα επιχειρήματα υπέρ του σχεδίου της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή είναι «συντριπτικά». Οι πρόσφατες δηλώσεις των επικεφαλής του ESM και Eurogroup, Κλάους Ρέγκλινγκ και Μάριο Σεντένο, είναι πράγματι ενθαρρυντικές για την ελληνική πλευρά. Και οι δύο έκαναν λόγο για «σοφή απόφαση». Μένει να δούμε εάν αυτό σημαίνει πως έχουν καμφθεί και οι ενστάσεις των Γερμανών, που θέλουν να διατηρηθεί με κάποιο τρόπο η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα. 

naftemporiki.gr