Skip to main content

Brexit: Τι θα σημάνει μία παράταση έως τα τέλη του έτους για τις αγορές

Από τα μέσα Ιανουαρίου η Τράπεζα της Αγγλίας θέλοντας να εξηγήσει το κλίμα ευφορίας στις αγορές, είχε επισημάνει πως οι επενδυτές ποντάρουν σε μία αναβολή του Brexit. Όντως θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας της 29ης Μαρτίου. Αυτό που ωστόσο ελάχιστοι φαίνεται να είχαν προβλέψει είναι ότι η παράταση αυτή θα φτάσει έως τα τέλη του έτους ή και τον Μάρτιο του 2020. Μία τέτοια προοπτική θα μπορούσε να πυροδοτήσει αρχικά ενθουσιασμό, για να καταλήξει σε ισχυρό πονοκέφαλο για τις αγορές. 

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το Bloomberg μία παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου- μία ημερομηνία την οποία αρκετές κυβερνήσεις από τις 27 της Ε.Ε. φαίνεται να στηρίζουν- θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την κοινότητα σε μία περίοδο κατά την οποία η ρευστότητα στις αγορές είναι παραδοσιακά εξαιρετικά περιορισμένη. Όσο λιγότερη είναι η ρευστότητα τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος για έντονες διακυμάνσεις ειδικά στη στερλίνα, αλλά και σε άλλο βρετανικό ενεργητικό.

Οι συνθήκες στις αγορές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν απότομα εάν φτάσουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων με τη βρετανική Βουλή να παλεύει ακόμη με αλλεπάλληλες ψηφοφορίες να εγκρίνει μία συμφωνία και την Ε.Ε. να συγκαλεί Συνόδους της τελευταίας στιγμής. Τα περσινά Χριστούγεννα ήταν άκρως ταραχώδη για τις αγορές και συνολικά ο Δεκέμβριος μήνας μεγάλων απωλειών. Ήταν κυρίως η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ο παράγοντας εκείνος που είχε πυροδοτήσει τις ρευστοποιήσεις. Αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι το επίμονο χάος στο Brexit. 

Nα θυμίσουμε ότι έως και την παραμονή των Χριστουγέννων οι αγορές μετοχών έκαναν συνεχείς «βουτιές», για να ζήσουν ένα άλμα διόρθωσης την 26η Δεκεμβρίου. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να σβήσει τις πληγές ενός μήνα και μίας χρονιάς που αποδείχθηκαν οι χειρότεροι της δεκαετίας. 

Το επιχείρημα του προέδρου της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, και πολλών κρατών μελών υπέρ της μεγάλης παράτασης είναι πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη θετική στη βρετανική πολιτική σκηνή, που να τους κάνει να πιστέψουν ότι μπορεί η Βουλή να καταλήξει σε μία συμφωνία εγκαίρως. 

Το επιχείρημα αυτό γίνεται πιο ισχυρό μετά και την ανακοίνωση, που εξέδωσαν χθες οι Εργατικοί, στην οποία τόνιζαν πως απαιτείται μεγαλύτερη μετακίνηση από τις κόκκινες γραμμές προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμβιβασμό. Η ανακοίνωση ήταν σε σαφώς λιγότερο αισιόδοξο τόνο από εκείνη της κυβερνητικής πλευράς και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρινόταν στις προσδοκίες, που είχαν γεννήσει πληροφορίες περί υποχωρήσεων από την Τερέζα Μέι.

Ο Τουσκ τόνισε πως πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί ο κίνδυνος «πολλαπλών σύντομων παρατάσεων, που συνεχώς θα ανανεώνονται και έκτακτων συνόδων, που θα ορίζουν νέες δραματικές προθεσμίες». 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg