Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ προγραμματίζει η κυβέρνηση να «χρηματοδοτήσει» τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και το 2022. Στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω o συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών -από 3 μονάδες που είναι η μείωση για ολόκληρο το 2021 σε 3,5 μονάδες για το 2022- και ταυτόχρονα να διατηρηθεί «παγωμένη» η εισφορά αλληλεγγύης και για την επόμενη χρονιά για όλους τους απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Το δημοσιονομικό κόστος για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 800-900 εκατ. ευρώ «κοστίζει» και η ετήσια απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης. Η διασφάλιση της ρήτρας διαφυγής και για το 2022 επιτρέπει στην κυβέρνηση να σχεδιάζει μέτρα ελάφρυνσης και για την επόμενη χρονιά, έστω και αν αυτά εξακολουθήσουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα (δηλαδή συγκεκριμένη ημερομηνία λήξεως).
Αποφάσεις το φθινόπωρο
Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, θα ληφθούν το φθινόπωρο, στο πλαίσιο κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής και το πρόγραμμα σταθερότητας που θα κατατεθούν από το οικονομικό επιτελείο μέχρι το τέλος Απριλίου και το τέλος Μαΐου, αντίστοιχα, θα περιέχουν το βασικό δημοσιονομικό σενάριο για το 2022 χωρίς τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις από μέτρα στήριξης. Οι όποιες παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος θα αποφασιστούν και θα αποτυπωθούν στα επίσημα κείμενα αφού τελειώσει η πανδημία και εν όψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή.
Η διάθεση «χρηματοδότησης» της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους μέσα από τη μείωση και των φόρων (φόρος είναι ουσιαστικά η εισφορά αλληλεγγύης) αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών έχει εκφραστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τόσο η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όσο και η μείωση του συνολικού συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες αποτελούν προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και ο στόχος είναι να υλοποιηθούν μέχρι το 2023. Η υλοποίηση ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας με τη λογική των «προσωρινών μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία». Γι’ αυτό και τόσο το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης όσο και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες έχουν ημερομηνία λήξεως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Δεδομένου ότι και το 2022 θα είναι «ειδική χρονιά» (λόγω του ότι η δημοσιονομική χαλάρωση θα είναι αποτέλεσμα της ρήτρας διαφυγής) ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων αναμένεται να διατηρηθεί. Κεντρικός στόχος βέβαια θα παραμείνει η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες ύστερα από δύο χρόνια. Η «μονιμοποίηση» όμως των μέτρων -η οποία θα παραμείνει ως βασικός στόχος- θα γίνει από το 2023 και μετά, όταν πλέον η σύνταξη του προϋπολογισμού θα «υπακούει» σε συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες (το πιθανότερο είναι ότι θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει άλλωστε και η μεταμνημονιακή συμφωνία με τους δανειστές).
Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα αποτυπωθεί ως μικρή αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων (επιπρόσθετη των αυξήσεων που έγιναν από 1/1/2021), ενώ με το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης θα υπάρξει παράταση του οφέλους στο εκκαθαριστικό μέχρι και το 2023 ειδικά για όσους έχουν εισοδήματα από δύο πηγές.
Αποτέλεσμα επί των συντελεστών υπολογισμού
Η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα επιπλέον το 2022 σε σχέση με το τι ισχύει αυτή τη στιγμή -σε αυτήν αναφέρθηκε χθες και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης- θα έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:
*Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου από 15,33% τον Ιούνιο του 2020 μειώθηκε στο 14,12% από 01/01/2021. Για το 2022 σχεδιάζεται τώρα η περαιτέρω μείωσή του ώστε για πρώτη φορά να υποχωρήσει και κάτω από το 14%.
*Ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη από 24,33% τον Ιούνιο του 2020 μειώθηκε στο 22,54% από τις αρχές του 2021 και από 1/1/2022 θα επιδιωχθεί ο συντελεστής να μειωθεί περαιτέρω, στο 22,2%.