Αύξηση κατά 4,4% θα καταγράψει το 2018 το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών, διατηρώντας ισχυρή ανάκαμψη που θα μπορούσε σε κάθε περίπτωση να υποστεί πλήγμα εάν κλιμακωθούν περαιτέρω οι εμπορικές εντάσεις, αναφέρει στις ετήσιες προβλέψεις του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).
Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου υπήρξε μέτρια για μια δεκαετία μετά την οικονομική κρίση, με μέσο όρο στο 3,0% κατ’ έτος. Ωστόσο πέρυσι ο ρυθμός διαμορφώθηκε στο 4,7% – πολύ πάνω από το 3,6% που ήταν η εκτίμηση του Σεπτεμβρίου – και το 2019 αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη 4,0%, δήλωσε ο ΠΟΕ.
«Ωστόσο, αυτή η σημαντική πρόοδος θα μπορούσε γρήγορα να υπονομευθεί εάν οι κυβερνήσεις καταφύγουν σε περιοριστικές εμπορικές πολιτικές, ιδιαίτερα σε μια διαδικασία του τύπου ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού’ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη διαχειρίσιμη κλιμάκωση», ανέφερε σε ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ Ρομπέρτο Αζεβέντο.
Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία είναι ένας κύκλος αντιποίνων, προειδοποιεί και προσθέτιε ότι τα πιεστικά εμπορικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ΠΟΕ αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω συλλογικής δράσης.
Καλεί τις κυβερνήσεις να επιδείξουν συγκράτηση και να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και σοβαρής προσπάθειας.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΠΟΕ για το 2018, η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται στο ανώτατο επίπεδο του προηγούμενου εύρους των εκτιμήσεων, καθώς ο Οργανισμός ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι αναμένει η αύξηση το 2018 να διαμορφωθεί στο 1,4-4,4%, το πιθανότερο γύρω στο 3,2%.
Η τελευταία πρόβλεψη αναθεωρεί ανοδικά το εύρος στο 3,1-5,5% βάσει των σημερινών προβλέψεων για το ΑΕΠ αλλά «μια συνεχής κλιμάκωση των περιοριστικών εμπορικών πολιτικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή», ανακοίνωσε ο ΠΟΕ.
«Αυτές οι προβλέψεις, το επαναλαμβάνω, δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα μιας δραματικής κλιμάκωσης των εμπορικών περιορισμών», δήλωσε ο Αζεβέντο.
«Δεν είναι δυνατόν να σχεδιαστούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις μιας μεγάλης κλιμάκωσης, αλλά προφανώς θα μπορούσαν να είναι σοβαρές», δήλωσε. «Οι φτωχότερες χώρες είναι αυτές που θα χάσουν τα περισσότερα».
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP