Skip to main content

Τα σενάρια για νέα έξοδο στις αγορές, πριν από τις εκλογές

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αλλά και η προοπτική νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Απρίλιο, αυτήν τη φορά από τους οίκους Standard and Poor’s και DBRS, φέρνουν πιο κοντά τις αποφάσεις και για την επόμενη έξοδο στις αγορές αλλά και για τη μερική αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οι διαβουλεύσεις για τη μερική αποπληρωμή του ΔΝΤ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι έτοιμος να προχωρήσει και στην επόμενη έκδοση ομολόγου κλείνοντας από τώρα το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αποφεύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και για τα δύο εκκρεμή θέματα. Φαίνεται όμως ότι οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και με απώτατο χρονικό όριο τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. 

Αρμόδιο στέλεχος, με πλήρη γνώση των εξελίξεων στην αγορά των ομολόγων, επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους θα καθορίσει και την τελική ημερομηνία έκδοσης του επόμενου ομολόγου. Ένα από τα σενάρια είναι να εκδοθεί ακόμη ένα 5ετές ομόλογο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να «αντικαταστήσει» τον τίτλο που εκδόθηκε στις 17 Απριλίου του 2014 με «κουπόνι» της τάξεως του 4,75% και ο οποίος λήγει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας (σ.σ.: είναι το μοναδικό ομόλογο που λήγει για όλη την περίοδο μέχρι και το 2022). Η συγκεκριμένη κίνηση θα συνέβαλε στην περαιτέρω μείωση του μέσου επιτοκίου δανεισμού, καθώς αυτή τη στιγμή η απόδοση του 5ετούς έχει υποχωρήσει κάτω από το 2,3%. Έτσι, το κουπόνι μπορεί να βγει χαμηλότερα και από το 3,45% που καταγράφηκε στην έκδοση της 5ης Φεβρουαρίου, ύψους επίσης 2,5 δισ. ευρώ. Φυσικά, δεν έχουν αποκλειστεί και άλλα σενάρια όπως για παράδειγμα η έκδοση ενός νέου 7ετούς ομολόγου, για το οποίο επίσης το κουπόνι θα έβγαινε χαμηλότερο από την προηγούμενη έκδοση του 2018 (3,375%).

Διασφαλισμένες αποπληρωμές
Τα στελέχη του ΟΔΔΗΧ που βρίσκονται σε καθημερινή επαφή με τους επενδυτές προβάλλουν έντονα το επιχείρημα προς τα έξω ότι οι αποπληρωμές των ελληνικών δανειακών υποχρεώσεων είναι πλήρως διασφαλισμένες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δηλαδή για διπλάσια χρονική περίοδο από αυτή που ανέφερε το ανακοινωθέν του Eurogroup τον Ιούνιο του 2018. Αυτό για τους επενδυτές μεταφράζεται ως εξής: επένδυση με την υψηλότερη απόδοση από κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης και ασφάλεια αποπληρωμής στη λήξη του επενδυτικού προϊόντος ό,τι και αν γίνει στις διεθνείς αγορές. Αυτό το «επιχείρημα» είναι που σπρώχνει και τις αποδόσεις χαμηλότερα, σε συνδυασμό βέβαια με την προοπτική περαιτέρω αναβαθμίσεων αλλά και με το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του Eurogroup η οποία έχει εκληφθεί από τις αγορές ως απόφαση της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους  δανειστές της. 

Βαθμολόγηση από τους οίκους
Ο οίκος Standard and Poor’s έχει βαθμολογήσει αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα με τη δεύτερη καλύτερη βαθμολογία. Προηγείται ο οίκος Fitch, ο οποίος από τον Αύγουστο του 2018 έχει βαθμολογήσει με ΒΒ- τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή είναι και η καλύτερη βαθμολογία αυτή τη στιγμή, η οποία βρίσκεται τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κλίμακα (Investment grade). O οίκος Standard and Poor’s βαθμολογεί αυτή τη στιγμή τα ελληνικά ομόλογα με Β+ έχοντας χαρακτηρίσει τις προοπτικές ως θετικές. Η τελευταία αξιολόγηση έγινε τον Ιούλιο του 2018 και πλέον το ερώτημα είναι αν τη Μεγάλη Εβδομάδα -στις 26 Απριλίου- θα επιβεβαιωθεί το αναμενόμενο σενάριο (δηλαδή της αναβάθμισης κατά μία βαθμίδα από το Β+ στο ΒΒ-) ή το αισιόδοξο που θα φέρει τη βαθμολογία στο ΒΒ που θα είναι και η καλύτερη για τα ελληνικά ομόλογα στη δεδομένη χρονική συγκυρία. Η ολοκλήρωση της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και η επικείμενη εκταμίευση του ποσού του ενός δισ. ευρώ είναι προφανώς γεγονότα που θα λάβει υπόψη ο S&P. Τo στοιχείο όμως που αναμένεται να κάνει τη διαφορά και θα καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο το έδαφος για διπλή αναβάθμιση θα είναι η έκδοση της απόφασης από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Θετική εισήγηση και κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή εκτιμάται ότι θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το κλίμα. Μετά τη S&P τη σκυτάλη θα πάρει στις αρχές Μαΐου o οίκος DBRS, ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο διατηρεί τη βαθμολογία του στο ίδιο επίπεδο με τη S&P. 

Στην εαρινή σύνοδο το χρέος
Το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της μερικής αποπληρωμής του χρέους των 9,412 δισ. ευρώ θα συζητηθεί στη Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν επί ευρωπαϊκού εδάφους. Η θετική δήλωση του Κλάους Ρέγκλινγκ, την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, δείχνει ότι οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και -όπως ανέφερε και η «Ν» το Σάββατο- το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα προχωρήσει η μερική αποπληρωμή 3,5-4 δισ. ευρώ για τις δόσεις που λήγουν μέσα στο 2019, αλλά και το 2020. Τεχνοκρατικά, η συμφέρουσα λύση θα ήταν να αποπληρωθούν οι δόσεις που λήγουν μέσα στην περίοδο 2022-2024, αλλά αυτό θα σήμαινε και πρόωρη «αποβολή» του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι επιθυμητό από την πλευρά των δανειστών και κυρίως της Γερμανίας.