Skip to main content

ΙΣΑ, ΤΕΕ, ΟΕΕ, δικηγόροι: Μείωση μισθώματος 40% και για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες

Κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, απέστειλαν οι πρόεδροι του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας και της ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, με αίτημα την άμεση υπαγωγή των επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών στο μέτρο της μείωσης του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

Ειδκότερα, επισημαίνουν πως, λόγω των μέτρων που έχει λάβει η Πολιτεία προς αντιμετώπιση της πανδημίας, η οικονομία της χώρας έχει παγώσει και οι οικονομικές συναλλαγές έχουν περιοριστεί στις απολύτως αναγκαίες. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες συγκαταλέγονται στους πληττόμενους από τα μέτρα κλάδους, είτε γιατί οι φυσικοί χώροι εργασίας τους έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, όπως στην περίπτωση των δικηγόρων, είτε λόγω του περιορισμού των οικονομικών συναλλαγών. Άλλωστε, το υπουργείο Οικονομικών το έχει αναγνωρίσει ρητά δια της υπαγωγής των σχετικών ΚΑΔ στους πληττόμενους κλάδους» υπογραμμίζουν οι εν λόγω επιστημονικές ενώσεις.

Θεωρούν πως «όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι, συνεπεία των ανωτέρω, η μείωση εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών είναι κατακόρυφη, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών να στερείται του εισοδήματός της και να μη δύναται να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις – επαγγελματικές και οικογενειακές – υποχρεώσεις της», στις οποίες, για τη συντριπτική πλειομότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, συγκαταλέγεται και η καταβολή του μισθώματος της επαγγελματικής τους στέγης. «Είναι, δε, περιττό να τονιστεί ότι η υποχρέωση καταβολής ολόκληρου του μισθώματος από έναν επαγγελματία που πλέον έχει μηδενικά έσοδα από την επαγγελματική του δραστηριότητα, όχι με δική του ευθύνη, είναι αντικειμενικώς αδύνατη και, ως εκ τούτου, απολύτως άδικη και ανομιμοποίητη» τονίζουν οι πρόεδροι των ΙΣΑ, ΤΕΕ, ΟΕΕ και των δικηγόρων της χώρας.

Ζητούν, τέλος, από τον ΥΠΟΙΚ να διευκρινιστεί ότι οι επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι ήδη έχουν υπαχθεί στους πληττόμενους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών, θα υπαχθούν διά της επικείμενης νομοθετήσεως, στο μέτρο της μείωσης του μισθώματος κατά 40%, είτε απασχολούν εργαζομένους, είτε όχι.