Skip to main content

Γιατί έκαναν βουτιά οι εξαγορές και συγχωνεύσεις το πρώτο τρίμηνο

Η επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη και το επίμονο γεωπολιτικό ρίσκο περιόρισαν την όρεξη των επιχειρήσεων για μεγάλα ανοίγματα και εξαγορές το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν και αρκετοί αναζητούν συμμαχίες, θέλουν πρώτα να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πριν λάβουν τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που δημοσιεύει το Reuters, η αξία των παγκόσμιων εξαγορών και συγχωνεύσεων ήταν μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους στα 927 δισ. δολάρια . Οι διασυνοριακές συμφωνίες έκαναν μάλιστα βουτιά 45%, καθώς φαίνεται να προέχουν οι εθνικές συμμαχίες, σε μία εποχή, που αρκετές μεγάλες δυνάμεις στρέφονται στον προστατευτισμό.

Στην Ευρώπη η δραστηριότητα «βούλιαξε» 67%, όπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία. Αν και στις ΗΠΑ είχαμε μία σειρά από mega- deals, όπως αυτό της εξαγοράς της Celgene από την Bristol Myers Squibb έναντι 74 δισ. δολαρίων, στην Ευρώπη η μέση αξία των deals υποχώρησε αρκετά κάτω από τα 5 δισ. δολάρια.

 Βρετανία έχασε τη θέση της ως τρίτη μεγαλύτερη αγορά εξαγορών, με την αξία των συμφωνιών να συρρικνώνεται κατά 62% στα 40 εκατ. δολάρια. Η αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit έπαιξε βεβαίως καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Την υποσκέλισε η Σαουδική Αραβία, χάρη και στο μεγάλο deal της Aramco.

Στη Γερμανία η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων έκανε βουτιά 76% στα 17 εκατ. δολάρια. Ωστόσο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας, Deutsche Bank και Commerzbank.

naftemporiki.gr