Skip to main content

Market Beat: Η διεθνής ανάκαμψη στη διάθεση για ρίσκο και το τέλος τριμήνου φέρνουν άνοδο

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές στην αγορά της Αθήνας έκαναν ότι και οι αντίστοιχοι στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Διατήρησαν τις τιμές κοντά στα υψηλά του έτους που φαίνεται να είναι θετικό για τις ελληνικές μετοχικές αξίες. Παράλληλα οι δηλώσεις των αρμοδίων από τις ΗΠΑ γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο με την Κίνα ανέβασαν τη διάθεση για ρίσκο αφού έδειξαν πως μια συμφωνία είναι πιθανότερη από κάθε άλλη φορά. Οι ασιατικές αγορές μετά από αυτές στις ΗΠΑ αποτύπωσαν έντονα την ανοδική αντίδραση σε αυτή την είδηση.

Οι εγχώριοι διαχειριστές έχουν διαφορετικές προσδοκίες ανάλογα με την θεώρηση που έχουν για τα κίνητρα προς συμμετοχή στις συναλλαγές. Οι ξένοι ωστόσο εμπράκτως ως τώρα δείχνουν μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Joseph Oughourlian ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία asset management των 1,8 δις δολαρίων, Amber Capital, το 2005 δήλωσε στο Bloomberg: «Είμαι σούπερ αισιόδοξος για την Ελληνική Οικονομία. Όλοι οι καταλύτες βρίσκονται σε αναστροφή, αντίθετα με πολλές Χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο Κόσμο. Ο λαϊκισμός υποχωρεί, η Οικονομία έχει πολύ γερές βάσεις, έχει απίστευτα ισχυρά θεμελιώδη».

Η  Beta Sec χθες το πρωί εκτιμούσε: «Το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και η εναλλαγή των αγοραστών σε άλλες εταιρείες, θα σταθεροποιήσει την Αγορά».

Η  Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: «Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία, έδωσε ώθηση στις Τράπεζες, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα κέρδη τους. Ίδια εικόνα και για τα υπόλοιπα Blue Chips, που έκλεισαν μακριά από τα υψηλά τους. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 706 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1848 και αντίσταση στις 1880. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 522 μονάδες και αντιστάσεις στις 571 – 603. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, συσσωρεύει εντός του καναλιού 700 – 730 με τους ταλαντωτές να είναι σε ουδέτερη ζώνη. Ο στόχος για 715 – 730 μονάδες παραμένει, η Αγορά όμως δείχνει να μένει από δυνάμεις και επιδεικνύει δυσκολία να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς».

Έχοντας διαπιστώσει από τη σύνοδο της Τετάρτης πως οι θεσμικοί έλαβαν υπόψη τις εξελίξεις στο εσωτερικό, αλλά τελικά επικράτησε η επιφύλαξη που αποτυπώθηκε διεθνώς, αναζητήσαμε την τάση των ευρωπαϊκών, για να δούμε πως θα άνοιγε η Αθήνα. Η ανοδική δυναμική τους εμφανίστηκε και εδώ, αλλά με τζίρο πρώτου ημίωρου στα 3 εκατ., η άνοδος ήταν οριακή. Γιατί εκτός των Τραπεζών που είχαν μεικτή εικόνα μεταβολών, πάνω από 10 blue chip είχανε πέσει θύματα πιέσεων και ορισμένα εμφάνιζαν σημαντικές υποχωρήσεις. Αντίθετα συνέχιζαν με διεύρυνση της ανόδου τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ. Μια μέρα με τάση ανεξαρτησίας από τα διεθνή, ενώ αυτά ανέβαιναν, δεν θα ήταν και ότι καλύτερο. Κατά συνέπεια η πρώτη ώρα δεν ήταν διαφωτιστική.

Ούτε και η δεύτερη, αφού στο τέλος της είχαμε τον ΓΔ οριακά πάνω από τις 715 μονάδες, με άνοιγμα πάνω από τις 714 και κλείσιμο της Τετάρτης στις 713,73, ενώ κατώτερο ως τις 12:30 τιμή οριακά κάτω από τις 713 μονάδες. Τότε περίπου ξεκίνησε η υποχώρηση των βασικών δεικτών στην Ευρώπη, που όμως ως εκείνη την ώρα εμφάνιζαν κέρδη μεγαλύτερα από τον γενικό δείκτη στην Αθήνα. Έξω, οι πιέσεις σταμάτησαν μετά από μια ώρα. Ενώ στο ΧΑ, η κυριαρχία των θεσμικών που επέλεξαν τις ρευστοποιήσεις θέσεων, κράτησε ως τις 14:42 που ήταν η ώρα της εγγραφής του κατώτερου μέρας στο οποίο συνέβαλλαν με την πτώση τους 20 από τα 25 blue chip. Έτσι στις 15:00, το ΧΑ είχε πτώση -0,50%, ήταν στις 710 μονάδες και ο τζίρος είχε αγγίξει τα 26 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 5,317 εκατ. για ΜΥΤΙΛ ΟΠΑΠ ΟΤΕ. Με τις δύο τελευταίες μετοχές, να έχουν συναλλαγές σε πακέτα μόνιμα αυτή τη βδομάδα.

Μετά από 20 λεπτά ήρθε και ο πυθμένας στις 708,63 μονάδες και ξεκίνησε η άνοδος, προ των δημοπρασιών ως τις 714,62. Οι βασικοί δείκτες ωστόσο, έχουν καταφέρει να βρίσκονται πάνω από τους ΚΜΟ200 ημερών, παρά την πρόσφατη υποχώρηση των αισιόδοξων προσδοκιών, λόγω της συσσώρευσης των τιμών, κύρια στις Τράπεζες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα, που έχουν περάσει λίγο κάτω από το 3,80% και συσσωρεύουν, ενώ στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως κυριαρχεί αναταραχή. Το δυσάρεστο ήταν μια βουτιά του ενδιαφέροντος για μετοχές εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και αυτό… θα περάσει.    

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ανοδικές τάσεις στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες σε θετικό έδαφος και με τον S&P 500 πάνω από τις 2.800 μονάδες, φλερτάροντας και πάλι με τα ιστορικά υψηλά του Σεπτεμβρίου. Η προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις σινο-αμερικανικές εμπορικές συνομιλίες, με την αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας να δίνει ώθηση στις αμερικανικές μετοχές.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τρίτη εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου. Η οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 3,4% το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Για όλο το 2018, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,9% όπως και αναμενόταν. Η ανάπτυξη το 2018 ήταν η πιο ισχυρή από το 2015, επιταχύνοντας από το 2,2% του 2017.

Το πρώτο τρίμηνο οδεύει προς το τέλος του, αφήνοντας ωστόσο τους επενδυτές προβληματισμένους, για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και εξαιτίας των σημάτων κινδύνου που εκπέμπει η αγορά ομολόγων, μετά την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,36% ή 92 μονάδες στις 25.717,46, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,36% στις 2.815,44 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,34% στις 7.669,17 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,2%) και JP Morgan (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-3%) και Intel (-0,1%).

Για τον S&P 500, πρόκειται για το καλύτερο τρίμηνο  από το 2009, με τα κέρδη του δείκτη να υπερβαίνουν το 11%. Ο δείκτης S&P Midcap 400 (μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης) είναι ενισχυμένος 12%, ενώ ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 εμφανίζει κέρδη πάνω από 12%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, χάνοντας τα αρχικά τους κέρδη, καθώς η αισιοδοξία για πρόοδο στις σινο-αμερικανικές εμπορικές διαπραγματεύσεις αντισταθμίσθηκε από τις απώλειες των τραπεζών, εν μέσω των ζοφερών προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη και την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit. Καθώς η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να πείσει τους αντιπάλους της να στηρίξουν τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας τη διαδικασία Brexit σε πλήρες αδιέξοδο.

Οι πιέσεις στην Ευρώπη ενισχύθηκαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν βραδύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη στις ΗΠΑ στο τέταρτο τρίμηνο.

Φωτεινή εξαίρεση μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ο FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε με άνοδο 0,6%, έχοντας ως στήριγμα την υποχώρηση της στερλίνας.

Οι μετοχές των τραπεζών δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις συνέχισαν να διολισθαίνουν, διατηρώντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οι σουηδικές τράπεζες υπέστησαν το ισχυρότερο πλήγμα, εξαιτίας φόβων μήπως το σκάνδαλο βρόμικου χρήματος της Swedbank εξαπλωθεί και σε άλλες τράπεζες.

O πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε μόλις 0,12% στις 376,84 μονάδες, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,56% στις 7.234,33 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,08% στις 11.428,16 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 5.296,54 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,6% στις 9.174,70 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,53% στις 21.080,97 μονάδες.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, χαμηλότερα κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, περισσότερο από ότι αναμενόταν, κυρίως λόγω της επιδεινωμένης διάθεσης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η μηνιαία έκθεση της Κομισιόν έδειξε ότι το οικονομικό κλίμα στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ κατέβασε ταχύτητα στις 105,5 μονάδες τον Μάρτιο, από 106,2 τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να φτάσει στις 105,9.

ΧΑ

Το -0,01% έφεραν, οι «ιππότες» του FTSE25: ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση εντός θετικού πεδίου για τον μέσο όρο από την έναρξη ως τις 13:40 με μικρά χρονικά διαστήματα σε αρνητικό. Αλλά μετά τις 13:40 πέρασε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο για να επιστρέψει μετά την εγγραφή του πυθμένα σε θετικό, 5 λεπτά πριν τη λήξη της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. 

Η σύνοδος σφραγίστηκε από τη εγγραφή του κατώτερου μέρας στο δεύτερο μέρος ως ακολούθως: Ήταν στις 714,73 μονάδες στο άνοιγμα και σε 26 λεπτά χτύπησε την οροφή της μέρας στις 716,26 από τις 718,81 μονάδες την προηγούμενη. Κατόπιν επανήλθε σύντομα κάτω από τις 714 (στις 11:06). Μετά αντέδρασαν οι αισιόδοξοι υπέρ Τραπεζών και έφεραν τον μέσο όρο ως τις 715,5 μονάδες. Μετά ξεκίνησε η αναζήτηση του πυθμένα με τέσσερα κύματα ρευστοποιήσεων και το τελικό κατώτερο σημειώθηκε στις 15:20 και ήταν οι 708,63 από 712,53 μονάδες την Τετάρτη.  Μεταξύ των δύο ελαχίστων στις προηγούμενες συνεδρίες. Η εμφάνιση του ανώτερου μέρας στις 716,26 έγινε στις 10:56 και ήταν χαμηλότερα από των προηγούμενων. Στο διάστημα από τις 15:20 ως τις 17:00 ήταν σταθερή η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς και έδωσε άνοδο στο μέσο όρο που τον οδήγησε οριακά κάτω από την τιμή ανοίγματος. Στις 17:00 αφέθηκε στις 714,46 μονάδες ανεβαίνοντας καθώς οι συναλλαγές βάδιζαν στο τέλος.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας στις 708,63 μονάδες ήρθε στο μέσο για το δεύτερο μέρος. Με χρονικό διάστημα που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Η ζήτηση στα τελευταία λεπτά έφερε  στις 17:00 τον ΓΔ σε θετικό πεδίο και στις δημοπρασίες όμως τον πίεσαν αρκετά. Έτσι ήρθε τελικά το κλείσιμο στις 713,66 και η αρνητική μεταβολή στο -0,01%. Συνεπώς εμφάνισε περίπου ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική με μεγαλύτερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 716,26 μονάδων, που σημειώθηκε μια φορά 26 λεπτά μετά την έναρξη, ως το κατώτερο των 708,6, που σημειώθηκε μια φορά μια ώρα και 5 ώρες παρά 10 λεπτά μετά την έναρξη.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν χαμηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (108,49 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις 717,66 από 713,73 που ήταν 0,07 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο σε σχέση με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο΄9,276 εκατ. ευρώ (ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή διακύμανση της απόδοσης τους (2 έναντι 4 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά χωρίς μεταβολή (0 μονάδα βάσης), η απόδοση από το 3,78% κατέληξε στο 3,78%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 713,66 μονάδες, ήταν 5,03 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,6 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μεγαλύτερο (7,6 από 6,3 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,493 από 51,369 ευρώ. Δέκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΟΤΕ +2,32%, ΜΠΕΛΑ +2,19%, ΟΠΑΠ +2,03%, ΕΥΡΩΒ +1,40%, ΕΧΑΕ +0,59%, ΤΙΤΚ +0,42%, ΓΡΙΒ +0,38%, ΕΛΠΕ +0,24%, ΕΕΕ +0,20%, και ΔΕΗ +0,19% ενώ 13 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,22% από +1,34%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από +0,41%, την ΕΤΕ στο -2,65% από +0,45%, ΕΥΡΩΒ +1,40% από +3,35% και την ΠΕΙΡ στο -0,91% από +1,34%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,88% από -0,07%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 12) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 12) και δυο  ΑΛΦΑ και ΦΡΛΚ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,01% και έφθασε στις 713,66 από 713,73 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1867,95 από 1860,24 με μεταβολή +0,41%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα κάτω την τιμή για τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,736 από 42,198 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,276 από 5,012 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 34,202 από 34,297 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,748 από 1,176 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 43 από 41, των καθοδικών 55 από 49 και 31 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Επιμένουν σε ανοδικές προσδοκίες στα ΣΜΕ Απριλίου Μαΐου

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική. Με τιμή ανοίγματος τις 1865,16 μονάδες το μέγιστο στις 1871,93 εμφανίστηκε στις 12:19. Το ελάχιστο μέρας στις 1852,01 ήρθε στις 15:21. Με τιμή στις 17:00 τις 1869,78 μονάδες, το κλείσιμο στις 1867,95 αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,41%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 9,478 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 1208 συμβόλαια με ανώτερο τις 1873,75, κατώτερο τις 1854,50 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1873,00. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 104 συμβολαίων με ανώτερο τις 1870,00, κατώτερο τις 1858,00 και τελευταίες πράξεις στις 1866,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 2 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 6074 από 5879 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 338 από 364 και 11 από 9 για τη σειρά Ιουνίου.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 3940 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 4366, της ΕΥΡΩΒ με 3526, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 3614 και του ΟΤΕ τα 541 λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 15.543 συμβόλαια για ΟΤΕ, και στα 240 για ΕΥΡΩΒ. 

Η ατμόσφαιρα θα επηρεαστεί από το γεγονός πως πλησίασε το τέλος τριμήνου και με την παρέμβαση της διοίκησης Τραμπ ξεκίνησε μια εκστρατεία ανακούφισης των επενδυτών που θορυβήθηκαν από την αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα. Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνούχιν δήλωσε ότι είχε ένα “παραγωγικό δείπνο εργασίας” το προηγούμενο βράδυ στο Πεκίνο, ξεκινώντας μια ημέρα συζητήσεων με στόχο την επίλυση της σκληρής εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,36% ή 92 μονάδες στις 25.717,46, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,36% στις 2.815,44 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,34% στις 7.669,17 μονάδες. Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1,2%) και JP Morgan (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Verizon (-3%) και Intel (-0,1%).

Για τον S&P 500, πρόκειται για το καλύτερο τρίμηνο  από το 2009, με τα κέρδη του δείκτη να υπερβαίνουν το 11%. Η διάθεση στις αγορές ήταν πιο αισιόδοξη αφού οι αρμόδιοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα έχει κάνει προτάσεις που υπερβαίνουν τις προηγούμενες στις εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς τεχνολογίας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αρχικά κέρδισε 0,5% και μετά τις 8:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,71%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 1%. Ο σύνθετος δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη αυξήθηκε περισσότερο από 2%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε μετά τα χθεσινά:

Η αναμενόμενη κόπωση από την πρόσφατη ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίστηκε και σήμερα, παρά την φιλότιμη προσπάθεια στο τέλος να γυρίσει σε θετικό πρόσημο με πρωτοστάτες τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ.

Αν και η πλειοψηφία των μετοχών, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν πτωτικές 2 προς 1, στο τέλος με την σχετική ωραιοποίηση, (58) έκλεισαν πτωτικές έναντι (57) ανοδικών και (127) αμετάβλητων!!!. Η αναμονή ανακοίνωσης θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων συγκρατούν τις πιέσεις, αλλά κουράζουν τους εμπλεκόμενους με τους χαμηλούς όγκους της Αγοράς.

Τα τρία βασικά εκκρεμή θέματα:

Η ολοκλήρωση και ψήφιση της νομοσχεδίου προστασίας 1ης κατοικίας, η εκταμίευση των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δισ. € και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους, ή όλου των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ παραμένουν ανοικτά και θετικές εξελίξεις σε κάποιο από αυτά, θα δώσουν βοήθεια στον απεγκλωβισμό από το εύρος τιμών που κινείται το Χ.Α.

Τα Ελληνικά ομόλογα, παρά την αναταραχή στην Διεθνή Αγορά (αντίστροφή καμπύλης αποδόσεων Αμερικανικών ομολόγων – Τουρκία – “Brexit”) παρέμειναν σταθερά, με την 10ετη έκδοση να κινείται πλέον λίγο κάτω από το 3,80%.

Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο, αλλά η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο) και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί θετικά, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί περαιτέρω επιπλοκές.

Τεχνικά οι Τράπεζες, αν και προσέγγισαν σημαντικές αντιστάσεις τους, δεν κατάφεραν να κρατηθούν πάνω από αυτές. Έτσι για την ΑΛΦΑ ο ΚΜΟ 200 ημερών expo εντοπίζεται στο (1,3360), για την ΕΤΕ στο (1,7080) ενώ η ΕΥΡΩΒ (0,6340), είναι η μόνη που έχει διασπάσει το ΚΜΟ 200ημ. expo και διατηρείται πάνω από αυτόν. Όσον αναφορά την ΠΕΙΡ, παρά το σχεδόν 3πλασιασμό της από τα χαμηλά, απέχει ακόμα αρκετά από τον ΚΜΟ 200 ημ expo (1,6940).

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ. (685,86), τον έχει κάνει ισχυρή στήριξη, έχοντας δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 732, 743 και 765 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών εντοπίζονται στις 670 – 660 μονάδες.

Αντίστοιχα και ο FTSE25 έχει διασπάσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1801,03), δημιουργώντας ισχυρότατο επίπεδο στηρίξεων. Έτσι πιθανή συνέχιση της ανοδικής κίνησης μπορεί να ελπίζει σε προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 1900 (50% fibo τελευταίας πτωτικής κίνησης), 1920 και 1957 – 1961 μονάδων (61,8% fibo). Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1830 (ΚΜΟ 25 ημ. Expo), 1790, 1780 (ΚΜΟ 55ημ expo) και 1737 μονάδες.

Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή στις Τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους. Αναζητώντας καλύτερο σημείο εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.

Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον μπορεί να χειροτερεύσει γρήγορα, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τα διάφορα ανοικτά προβλήματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Συστήματος.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Παρασκευή 29/3, με κυρίαρχη την άνοδο των κινεζικών μετοχών, από την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα σημειώσουν πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια κινήθηκαν υψηλότερα μετά από μια παρατεταμένη συσσώρευση ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αρχικά κέρδισε 0,5% και μετά τις 8:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή +0,71%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 1%.

Ο σύνθετος δείκτης της αγοράς στη Σαγκάη αυξήθηκε περισσότερο από 2%.

Η διάθεση στις αγορές ήταν πιο αισιόδοξη αφού οι αρμόδιοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα έχει κάνει προτάσεις που υπερβαίνουν τις προηγούμενες στις εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της μεταφοράς τεχνολογίας.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μνούχιν δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε ένα “παραγωγικό δείπνο εργασίας” το προηγούμενο βράδυ στο Πεκίνο, ξεκινώντας μια ημέρα συζητήσεων με στόχο την επίλυση της σκληρής εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Τα κέρδη στη Wall Street επίσης ενίσχυσαν την αισιοδοξία των επενδυτών. Παρά την πρόσφατη αναταραχή, ο S & P 500 κέρδισε 12,3% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, επίδοση που θα σηματοδοτήσει την καλύτερη τριμηνιαία απόδοση του από το 2009 αν διατηρηθεί.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο έως 2,403% σε σχέση με ένα χαμηλό των 15 μηνών 2,352% που εμφάνισε την Πέμπτη μετά από μια σχεδόν αμείλικτη πτώση από τότε που η Fed προκάλεσε ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη των Η.Π.Α. ήταν βραδύτερη από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε ετήσια βάση 2,2% από προηγούμενη ανάγνωση 2,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1228 δολάρια μετά την πτώση σε χαμηλό των τριών εβδομάδων των 1,1214 δολαρίων.