Σε αρνητικό έδαφος επιστρέφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια ώρα, «ξεθωριάζει» σταδιακά η αισιοδοξία των επενδυτών μετά τη σημερινή σταθεροποίηση των κινεζικών χρηματιστηρίων.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14:15), ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,08% στις 5.959 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,21% στις 9.959 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,50% στις 4.382 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,25% στις 345,65 μονάδες.
Στην Κίνα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 2,17% ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κατά 1,49%. Ο δείκτης CSI 300 έκλεισε ανοδικά κατά 2,16%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Χανγκ Σενγκ σημείωσε κέρδη 0,64%. Σημειώνεται ότι χθες, οι απώλειες στις κινεζικές αγορές ξεπέρασαν το 7% οδηγώντας τις εποπτικές αρχές στην αναστολή των συναλλαγών, για δεύτερη φορά εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Οι εποπτικές αρχές της Κίνας έθεσαν εκτός λειτουργίας τον μηχανισμό αυτόματης αναστολής των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ο αυτόματος χρηματιστηριακός «κόπτης» αποσκοπούσε στον έλεγχο των πτωτικών πιέσεων και της έντονης μεταβλητότητας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή κρίθηκε αναγκαία η αναστολή της ισχύς του, καθώς η ενεργοποίησή του εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση των παγκόσμιων αγορών.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Royal Dutch υποχωρεί κατά 3% ενώ της BG Group ενισχύεται κατά 1,68% , μετά την κατάθεση προσφοράς 36 δισ. στερλίνων για την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη.
Στον τεχνολογικό κλάδο, οι Dialog Seminconductor, STMicroelectronics και ARM Holdings καταγράφουν απώλειες άνω του 1,5% μετά την περικοπή της παραγωγής της Apple κατά 30%.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 7,7% αυξήθηκαν τον Νοέμβριο οι εξαγωγές στη Γερμανία, ανακάμπτοντας από τις χαμηλές «πτήσεις» του Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4% έναντι του Οκτωβρίου και κατά 7,7% έναντι του Νοεμβρίου του 2014.
Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,6% έναντι του Οκτωβρίου, όπου σημειώθηκε πτώση κατά 3,2%. Συνολικά, το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο ανήλθε τον Νοέμβριο στα 19,7 δισ. ευρώ έναντι 20,5 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Στη Γαλλία, κατά 0,9% μειώθηκε τον Νοέμβριο η βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία. Στους επιμέρους κλάδους, η παραγωγή στη μεταποίηση αυξήθηκε κατά 0,4% ενώ στον κλάδο των μετάλλων υποχώρησε κατά 6,7%.
Στην Ιταλία, στο 2,9% διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2015 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος). Το έλλειμμα είναι μειωμένο κατά 0,4% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014, όπου είχε διαμορφωθεί στο 3,3%.
Για το γ΄ τρίμηνο του 2015, η αναλογία ελλείμματος – ΑΕΠ ανήλθε στο 2,4%. Το πρωτογενές πλεόνασμα κατά τους πρώτους εννέα μήνες υποχώρησε στο 1,3% του ΑΕΠ έναντι 1,4% της αντίστοιχης περιόδου του 2014.
Στη Βρετανία, στις 10,6 δισ. στερλίνες υποχώρησε τον Δεκέμβριο το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο, το εμπορικό έλλειμμα είχε διαμορφωθεί στις 11,20 δισ. στερλίνες. Η βελτίωση του ισοζυγίου αποδίδεται στη μειωμένη τιμή του πετρελαίου, η οποία τον προηγούμενο μήνα υποχώρησε κατά 13%.
Για τον τελευταίο μήνα του 2015, οι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, στις 10,5 δισ. στερλίνες. Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμπορικό έλλειμα της Βρετανίας διευρύνθηκε στις 8,2 δισ. στερλίνες, λόγω της μεγάλης αύξησης στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Τέλος, την εξαγορά της TNT Express από την FedEx ενέκριναν οι εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάβοντας το πράσινο φως στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Η έγκριση της εξαγοράς αναμενόταν τον περασμένο Οκτώβριο. Όμως, η Ε.Ε. απέρριψε τη συμφωνία, καθώς εξέφρασε ανησυχία για τα επίπεδα ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά, τα οποία θα συνεπάγονταν αυξημένες τιμές τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Μετά από αρκετές παραχωρήσεις της FedEx, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, με την Κομισιόν να εγκρίνει τελικώς τη συμφωνία.