Skip to main content

«Αμυντική» στάση από τις εισηγμένες έναντι του Covid-19

Από την έντυπη έκδοση

Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται και πάλι οι εισηγμένες επιχειρήσεις, αφού ξυπνούν οι ίδιες μνήμες από τις 28 Ιουνίου 2015, όταν είχαν επιβληθεί τα capital controls, ενώ φέτος συμπληρώνεται μία πενταετία. Τώρα είναι ο Covid-19 που ανατρέπει επενδυτικά σχέδια, ρυθμίσεις και επέκταση εργασιών.

Ήδη η προειδοποίηση της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) προς τους ορκωτούς ελεγκτές είναι ρητή πως πρέπει να συνεκτιμήσουν σοβαρά στις εργασίες τους το περιβάλλον του κορωνοϊού, δίδοντας έμφαση μεταξύ άλλων στο going concern (δυνατότητα συνέχισης δραστηριότητας) και στις γνωστοποιήσεις των εταιρειών σχετικά με την προβλεπόμενη φετινή τους πορεία. Είναι προφανές πως οι ελεγκτές θα δώσουν μεγαλύτερη έμφαση φέτος στο going concern, ενώ σε περίπτωση που αρνηθούν κάτι τέτοιο, σημαίνει πως τα περιουσιακά στοιχεία μιας εισηγμένης εταιρείας θα πρέπει να αποτιμηθούν στις λογιστικές της καταστάσεις σε αξίες άμεσης εκποίησης, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερες αποτιμήσεις από τις προϋπάρχουσες λογιστικές.

Πιθανή εμπλοκή επίσης θα υπάρξει σε σειρά εισηγμένων εταιρειών που διαπραγματεύονται την αναχρηματοδότηση των δανείων τους με τις τράπεζες, καθώς φέτος είναι πολύ πιθανόν να μην επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει στην αρχή της χρονιάς. Χρηματιστηριακοί παράγοντες, αξιολογώντας την πορεία που έχουν διαγράψει κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών και των εταιρικών ομολόγων στο ταμπλό του Χ.Α., υποστηρίζουν πως η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό (και αυτό, ακόμη πιο έντονα για τον τραπεζικό κλάδο) το σενάριο ενός σοβαρού μακροπρόθεσμου τραυματισμού της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι απλά ένα πισωγύρισμα μερικών μηνών. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική