Skip to main content

Ούτε το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει «ανοσία» στον Covid-19

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά 
[email protected]

Ισχυρό είναι το σοκ των ανατροπών που έχει υποστεί και ο κλάδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως είναι εμφανές από την πρώτη έρευνα καταγραφής των επιπτώσεων της πανδημίας στα ηλεκτρονικά καταστήματα που έκανε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A) στο διάστημα 18/3/2020 έως 21/3/2020, ο κλάδος έχει υποστεί κλυδωνισμό και φαίνεται ότι χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να αμυνθεί, παρά την πεποίθηση ότι το ψηφιακό κανάλι διαθέτει «αντισώματα» έναντι αυτής της κρίσης, αλλά και να ανταποκριθεί στη ζήτηση που δημιουργεί η κρίση του ιού σε ηλεκτρονικές επιχειρήσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας.   

Σύμφωνα με τον GRECA, σε σύνολο 307 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 92% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας έχουν ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις. Από τη μια πλευρά, οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι είδη μόδας, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού, λευκές συσκευές. Από την άλλη, οι κλάδοι που μέχρι στιγμής ευνοούνται είναι τρόφιμα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, παιχνίδια/βιβλία. 

Αναλυτικά, το 74% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λαμβάνουν σημαντικά λιγότερες παραγγελίες σε σχέση με πριν. Το 15% δήλωσε περισσότερες παραγγελίες, το 42% καθυστερήσεις παράδοσης ή διακοπή προμηθειών. Το 31% κατέγραψε καθυστερήσεις σε σχέση με τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών / Courier και το 27% είχε θέμα με την ασφάλεια των εργαζομένων. 

Σχολιάζοντας ο GRECA την παρούσα έρευνα επισημαίνει πως η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών είναι ζωτικής σημασίας σε αυτούς τους καιρούς, καθώς οι περιορισμοί σε αρκετές χώρες μπορούν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις διασυνοριακές πωλήσεις. Πιστεύει ότι αυτές οι γνώσεις αποτελούν επίσης μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. και των εθνικών αποφάσεων για την υιοθέτηση της καλύτερης δυνατής προσέγγισης για έναν τομέα που μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο σε αυτήν την κρίση.

Αναφορικά με το από δω και πέρα, οι σημαντικότερες επιπτώσεις που αναμένουν οι επιχειρήσεις του χώρου από την πανδημία για το 2020 αφορούν τη ζήτηση, τον τζίρο, και τη χρηματοδότησή τους. Ειδικότερα, το 84% αναμένει μείωση των πωλήσεων, το 67% μείωση της ζήτησης, το 64% αναμένει προβλήματα χρηματοδότησης – ρευστότητας, το 3%, στον αντίποδα, ενδεικτικά αναφέρει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες. Οι σημαντικότερες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το έτος κατά 79% είναι η μείωση κερδών λόγω χαμηλότερων πωλήσεων, κατά 77% η μείωση πωλήσεων λόγω χαμηλότερης ζήτησης, κατά 34% η μείωση πωλήσεων λόγω έλλειψης αποθεμάτων.

Στην πώληση εκτός συνόρων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Κύπρο, δυσκολίες αντιμετωπίζει το 22% και στην παραλαβή προϊόντων με κύριο σημείο δυσκολίας την Ευρώπη, κυρίως Ιταλία, και την Κίνα δυσκολίες αντιμετωπίζει το 48%.