Skip to main content

Διελκυστίνδα για αφορολόγητο – κλίμακα

Από την έντυπη έκδοση 

Των Γ. Κούρου, Θ. Τσίρου και Στ. Παπαπέτρου 

Χωρίς να βγει «λευκός καπνός», όσον αφορά το τελικό πακέτο των φορολογικών αλλαγών, έληξε και η χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Η νέα εμπλοκή, παρά το θετικό κλίμα που υπήρξε νωρίς χθες το απόγευμα, προέκυψε καθώς οι δανειστές συνέδεσαν άμεσα τις ανατροπές του φορολογικού με αυτές του ασφαλιστικού, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Το γεγονός αυτό φυσικά, ειδικά στο πεδίο της φορολογίας, έφερε σημαντικές αλλαγές τις οποίες και δεν έχει δεχτεί, προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο και είναι ο βασικός λόγος που, όπως χαρακτηριστικά τόνισε κορυφαίο στέλεχός του μετά τη συνάντηση, «όλα παραμένουν ανοιχτά πάνω στο τραπέζι».

Ετσι, όπως όλα δείχνουν, παραμένουν ανοιχτά και μεγάλα «αγκάθια» το ύψος του νέου αφορολόγητου ορίου, που σε κάθε περίπτωση έχει «κλειδώσει» ότι θα μειωθεί από τις 9.500 ευρώ, καθώς και η νέα φορολογική κλίμακα. Ο λόγος φυσικά που δεν έκλεισε το «πακέτο» προφανής, αφού δεν έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους οι προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, με βάση τις οποίες το αφορολόγητο όριο ναι μεν μειώνεται αλλά όχι στο ύψος των 7.000 – 8.000 ευρώ που προτείνουν οι δανειστές, αλλά πέριξ των 8.500 – 9.000 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ούτε ο σκόπελος της νέας κλίμακας και των συντελεστών φορολόγησης ξεπεράστηκε, αφού υπάρχει «εμπλοκή» στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιθυμεί όπως οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τις 25.000 – 30.000 ευρώ, ενώ το κουαρτέτο κατεβάζει κι άλλο τον πήχη, στις 22.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση επιμένει ο συντελεστής 32% να εφαρμόζεται από τις 25.000 ευρώ και άνω (έως 30.000 ευρώ), ο 42% από τις 30.000 ευρώ και άνω (έως 60.000 ευρώ), ενώ ο νέος υψηλός συντελεστής 50% να εφαρμοστεί για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Οι επικεφαλής των δανειστών επιμένουν όμως όπως ο συντελεστής 32% εφαρμόζεται από το τμήμα εισοδήματος από τις 22.000 ευρώ έως και τις 40.000 ευρώ, ο 42% από τις 40.001 έως και τις 65.000 ευρώ και ο νέος ανώτατος 50% πάνω από 65.001 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι συμφωνία υπάρχει όσον αφορά τη φορολόγηση εισοδημάτων από ενοίκια, με τους συντελεστές να αυξάνονται στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, 35% από 12.000 έως και 40.000 ευρώ, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν τελικά θα ισχύσει και νέος συντελεστής 40% ή 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

Αυτό που, επίσης, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί είναι αν η αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα ενοίκια θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2015, δηλαδή θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο από φέτος οι ιδιοκτήτες μέσω του φετινού εκκαθαριστικού, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο Μνημόνιο ΙΙΙ.

Οσον αφορά το ακανθώδες θέμα της φορολόγησης των αγροτών, η κυβέρνηση προτείνει στο κουαρτέτο όπως το νέο αφορολόγητο όριο ισχύσει και για αυτούς, όμως στα εισοδήματά τους θα περιλαμβάνονται και οι επιδοτήσεις. Ειδικότερα, το φορολογικό καθεστώς που εξετάζεται να ισχύσει για τα αγροτικά εισοδήματα περιλαμβάνει δύο εναλλακτικά σενάρια:

  • το πρώτο προβλέπει σταδιακή αύξηση της φορολόγησής τους με τον ισχύοντα συντελεστή 13% να αυξάνεται στο 15% και σε βάθος τριετίας ή πενταετίας να φθάνει στο 26%, όπως προβλέπει άλλωστε και το Μνημόνιο ΙΙΙ,
  • το δεύτερο προβλέπει να φορολογηθούν τα εισοδήματά τους με βάση τη νέα κλίμακα που θα ισχύσει για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Νέο ραντεβού σήμερα

Η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό εξελίσσεται σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ, το οποίο πλέον πηγαίνει στον τέταρτο γύρο, καθώς σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

«Ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε κανένα»

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα και διήρκεσε μέχρι αργά το βράδυ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι εκπρόσωποι των πιστωτών αναζητούσαν κοινό έδαφος για την επίτευξη συμφωνίας στο ασφαλιστικό.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης διαπραγμάτευσης οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να βρουν σημεία συμφωνίας σε κανένα από τα θέματα του ασφαλιστικού που τέθηκαν επί τάπητος. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής συνάντησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ανοίξαμε όλα τα ζητήματα, αλλά δεν κλείσαμε κανένα».

Η επίλυση της εξίσωσης που αφορά αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης, καθώς και τα όρια ηλικίας για την απόδοση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ είναι στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με το κουαρτέτο των θεσμών, καθώς και οι επιμέρους παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιμένουν στη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους ασφαλισμένους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης και ταυτόχρονα ζητούν να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης για όσους έχουν περισσότερα από 25 έτη ασφάλισης. Επίσης, επιμένουν σταθερά στην αρχική τους θέση ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ δεν πρέπει να καταβάλλεται με τη συμπλήρωση των 15 ετών ασφάλισης, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά με τη συμπλήρωση των 20 ετών ασφάλισης. Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι των πιστωτών προτείνουν τη στενότερη σύνδεση των ετών ασφάλισης και των καταβληθέντων εισφορών με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

Στα δύο αυτά θέματα το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε εναλλακτικές προτάσεις οι οποίες διαφοροποιούνται από το αρχικό της σχέδιο, καθώς προβλέπουν κλιμακωτή μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για το διάστημα ασφάλισης έως το 20ό έτος και σταδιακή αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για το διάστημα ασφάλισης από το 20ό έτος έως το 40ό. Μέχρι στιγμής το κουαρτέτο των πιστωτών δεν έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζήτημα μείωσης της εθνικής σύνταξης, ούτε σύνδεσή της με εισοδηματικά κριτήρια. Ουσιαστικά στη χθεσινή, τρίτη κατά σειρά συνάντηση, οι εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν φύλλο και φτερό τις νέες ποσοτικοποιημένες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.

Οπως όλα δείχνουν, η επίσπευση της συμφωνίας για το ασφαλιστικό θα κριθεί στο μείζον θέμα των περικοπών όχι μόνο των κύριων συντάξεων αλλά και των επικουρικών συντάξεων. Αυτό είναι το θέμα στο οποίο μέχρι στιγμής τις δύο πλευρές τις χωρίζει μεγάλη απόσταση, καθώς το ύψος των περικοπών συνδέεται ευθέως με τη δημοσιονομική διάσταση του θέματος και την εξοικονόμηση κονδυλίων για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2018.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι η διασφάλιση των κύριων συντάξεων και κυρίως αυτών που κυμαίνονται έως τα 1.400 ευρώ, ενώ είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο περικοπών σε συντάξεις πάνω από αυτό το ποσό, είτε πρόκειται για τις κύριες είτε για το άθροισμα κύριων και επικουρικών. Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει νέος γύρος περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στο μέρισμα του μετοχικού ταμείου του Δημοσίου.

Ορόσημο η Παρασκευή

Και τα τρία κρίσιμα θέματα, ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια, θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα και ενώ ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα.

Μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού πολύωρου κύκλου διαβουλεύσεων, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας έκανε λόγο για διαγκωνισμούς ανάμεσα στις δύο πλευρές, που θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή. Χρησιμοποίησε τη λέξη «τζαρτζαρίσματα», προαναγγέλλοντας ότι αυτά θα συνεχιστούν μέχρι να εξαντληθεί πλήρως όλος ο διαθέσιμος χρόνος.

Ημέρα ορόσημο θεωρείται αυτή τη στιγμή η Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χθες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ενημέρωσαν τους υπόλοιπους μετέχοντες στη διαπραγμάτευση ότι προτίθενται να αποχωρήσουν από την Αθήνα αύριο το απόγευμα, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν αν η αποχώρηση θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει υπάρξει συμφωνία μέσα στις 36 ώρες που απομένουν. «Θέλουμε να κλείσουμε όλες τις εκκρεμότητες μέχρι την Παρασκευή», έλεγε από την πλευρά του μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας αργά χθες το απόγευμα σε μια από τις ολιγόλεπτες διακοπές των διαβουλεύσεων.

Αργά το βράδυ, όμως, κανείς από τους συμμετέχοντες υπουργούς δεν άφησε να φανεί κάποιο σημάδι αισιοδοξίας ότι είναι εφικτό να κλείσουν όλα τα θέματα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο σημερινός νέος γύρος διαβουλεύσεων θα περιλαμβάνει ουσιαστικά όλα τα μεγάλα θέματα, κάτι που σημαίνει ότι από το μεσημέρι θα βρίσκονται στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τέσσερις υπουργοί: Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας. Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής: Στις 12 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο ραντεβού για τα θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη μία το μεσημέρι θα ανοίξει εκ νέου το ασφαλιστικό. Στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η διαπραγμάτευση για το φορολογικό και το δημοσιονομικό, ενώ τελευταίο θέμα της ημέρας, για τις 7:00 το απόγευμα, θα είναι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων.

Εισφορά αλληλεγγύης

Το «πράσινο» φως από το κουαρτέτο έχει πάρει η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, με τους νέους συντελεστές να διαμορφώνονται στο 0,7% για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, εφόσον το εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, στο 3% για τις επόμενες 10.000 ευρώ εισοδήματος (κλιμάκιο 20.001 έως 30.000 ευρώ), στο 5% για το τμήμα του εισοδήματος 30.001 έως 50.000 ευρώ, στο 6% για τις επόμενες 50.000 ευρώ (από 50.001 έως 100.000 ευρώ), στο 8% για τις επόμενες 400.000 ευρώ (από 100.001 έως και 500.000 ευρώ) και στο 10% για το υπερβάλλον των 500.000 ευρώ.