Με τη φράση «οι σχέσεις με την Κίνα είναι καλές, αλλά όχι εξαιρετικές» ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλησε να περιγράψει τις λεπτές ισορροπίες στην αντιμετώπιση του δράκου της Ασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την μία αναγνωρίζονται οι τεράστιες προοπτικές και τα οφέλη για εμπορικές συνεργασίες και από την άλλη αρκετοί είναι εκείνοι που ζητούν να μπει «φρένο» στην επέλασή της.
Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, με αφορμή την την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στην Γηραιά Ήπειρο, ο κ. Γιούνκερ έσπευσε να επισημάνει ότι η Κίνα είναι ένας ανταγωνιστής και το εμπόριο μαζί της δεν χαρακτηρίζεται από «συμμετρία». Σημείωσε πάντως πως βούληση της Ε.Ε. είναι να ολοκληρώσει μία επενδυτική συμφωνία με την Κίνα.
Αυτή θα έχει ως στόχο να ανοίξει περισσότερο τις κινεζικές αγορές στα ευρωπαίκά προϊόντα, όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ευρώπη να λάβει μέρος σε δημόσιες συμβάσεις στην Κίνα.
Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι είναι πολύ σημαντικό να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο ελέγχου των ξένων επενδύσεων, το οποίο θα διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού στη διεθνή σκηνή. Το νέο αυτό πλαίσιο επιδιώκει, εν πολλοίς, να βάλει ένα φρένο ή τουλάχιστον πιο αυστηρούς όρους στις κινεζικές επενδύσεις σε ευαίσθητους για την οικονομία και την εθνική ασφάλεια τομείς.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε και το νέο δεκάλογο των σχέσεών της με την Κίνα. Το σχέδιο στοχεύει σε πιο εξισορροπημένες οικονομικές σχέσεις με την Κίνα και καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. να το υποστηρίξουν ώστε να ανακόψουν την επέλαση των κινεζικών, κρατικά ελεγχόμενων, επιχειρήσεων και να αντιμετωπίσουν τις απειλές στην κυβερνοασφάλεια.
Ουσιαστικά, το σχέδιο δράσης σηματοδοτεί αλλαγή στάσης της Ε.Ε. απέναντι στον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της και θα συζητηθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, πριν από τη σύνοδο Ε.Ε. – Κίνας στις 9/4.
naftemporiki.gr