Υπό ασφυκτική πίεση θα βρεθούν την Τετάρτη στη νέα τηλεδιάσκεψή τους η Καγκελάριος Μέρκελ και οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων, λόγω της απαίτησης πολιτικών, πολιτών και οικονομίας για χαλάρωση των μέτρων του lockdown που ισχύουν από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, οι αριθμοί των κρουσμάτων εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο από τις παραλλαγές του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Το ζήτημα φαίνεται να εξελίσσεται επίσης και σε σημείο ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, με τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργούς να ζητούν μια «σαφή στρατηγική ανοίγματος» για την οικονομία και την κοινωνία. Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), ζήτησε χαλάρωση των περιορισμών ακόμη και αν ο δείκτης των κρουσμάτων δεν πέσει κάτω από το όριο του 50, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει στροφή «προς μια πιο φυσιολογική ζωή» και τόνισε ότι ο συνδυασμός περισσότερων τεστ, εμβολίων και χαλάρωσης των μέτρων «θα πρέπει να συντονιστεί κεντρικά». Ο ίδιος ωστόσο, προειδοποίησε ότι τα νοικοκυριά δεν θα επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς «τα βάρη είναι πολύ μεγάλα».
Η υπουργός Οικογένειας Φραντσίσκα Γκίφεϊ, σε δηλώσεις της στην Handelsblatt, ζητά να υπάρξουν βήματα ανοίγματος, επισημαίνοντας ότι σε αυτό συνηγορεί και η πρόοδος στον εμβολιασμό και στην διάθεση γρήγορων τεστ που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μόνος του. Παραδέχεται ωστόσο ότι «θα ήταν ανεύθυνο να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα» και εισηγείται την εφαρμογή σχεδίου σταδιακού ανοίγματος, προκειμένου «να μην ρισκάρουμε τις μέχρι τώρα επιτυχίες μας».
Κουρασμένοι οι πολίτες
Κόπωση διαπιστώνεται όμως και από την πλευρά των πολιτών, όπως καταγράφεται σε δύο δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό της BILD, το 75% των πολιτών ζητά άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ενώ μόνο το 17% έχει αντίθετη άποψη. Σε ανάλογη δημοσκόπηση για το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το 49% δηλώνει ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την επαναλειτουργία των καταστημάτων, το 43% ζητά πιο χαλαρούς κανόνες για την επαφή των πολιτών και το 42% θα ήθελε να ανοίξουν και πάλι οι επιχειρήσεις εστίασης. ‘Ανοιγμα των σχολείων ζητά το 32%, ενώ μόνο το 18% θεωρεί σημαντική την επαναλειτουργία επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως τα κομμωτήρια ή τα κέντρα αισθητικής και το 16% το άνοιγμα των γυμναστηρίων.
Στην δημοσκόπηση της BILD διαφαίνεται ακόμη για πρώτη φορά δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς που διαχειρίζονται την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος τον Δεκέμβριο ήταν πιο δημοφιλής ακόμη και από την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συγκεντρώνει μόλις 28% θετικές γνώμες για το έργο του, ενώ το 56% εκφράζει αρνητική άποψη. Ο κ. Σπαν βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής και μετά το φιάσκο με τα δωρεάν τεστ για κορωνοϊό, τα οποία είχε δηλώσει ότι θα ξεκινούσαν να διατίθενται από σήμερα. Το σχέδιο μπήκε στον «πάγο» από την κυρία Μέρκελ, η οποία θεώρησε ότι δεν έχουν απαντηθεί κομβικά ερωτήματα σχετικά με το εγχείρημα.
Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας αποκαλύφθηκε ότι τον περασμένο Οκτώβριο συμμετείχε σε δείπνο χορηγών του στην Λειψία, λίγες ώρες αφού είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι τα πάρτι και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις αποτελούν εστία μετάδοσης του κορωνοϊού. Την επόμενη μέρα ο ίδιος βρέθηκε θετικός και τέθηκε σε καραντίνα. Ο Γενς Σπαν αντιμετωπίζει όμως και έντονη κριτική για το μυστήριο που καλύπτει την αγορά δύο ακινήτων στο Βερολίνο, ειδικά μετά την απόφαση για ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία απαγορεύεται στα γερμανικά ΜΜΕ να αναφερθούν στην τιμή αγοράς τους.
Ενόψει την κρίσιμης τηλεδιάσκεψης της Τετάρτης οι κρατιδιακές κυβερνήσεις τοποθετούνται ήδη κατά τρόπο που δεν αναμένεται να διευκολύνει τις κεντρικές αποφάσεις, καθώς διαπιστώνονται σημαντικά διαφορετικές προσεγγίσεις. Ήδη σήμερα έχουν ανοίξει τα ανθοπωλεία και αγορές ειδών κήπου στην Βάδη – Βυρτεμβέργη, η οποία έχει ανακοινώσει ότι τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του «click and meet» από τις 8 Μαρτίου, ενώ ακόμη τέσσερα κρατίδια έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν με παρόμοιο τρόπο. Στο Βερολίνο, στο Αμβούργο και στην Βρέμη ωστόσο, λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων και εξάπλωσης των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού, δεν συζητείται προς το παρόν νέα χαλάρωση εκτός από την λειτουργία, από σήμερα, των κομμωτηρίων.
Στην Βαυαρία πριν από λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ προειδοποίησε για «υπερβολική σπουδή» στο άνοιγμα της αγοράς και ζήτησε «προσοχή με προοπτική» για την στρατηγική των επόμενων εβδομάδων.
Πηγή: ΑΜΠΕ