Skip to main content

Διορθωτικά έκλεισαν οι ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, πλην του βρετανικού FTSE, με τους επενδυτές να αποκομίζουν μέρος των κερδών των προηγούμενων ημερών, με αφορμή τη μικρότερη του αναμενομένου βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 6.838 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,53% στις 11.981 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 5.029 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,71% στις 397,33 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν έως και το 1,1%. Χτες ο δείκτης βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2007.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι βρετανικές πετρελαϊκές, στηρίζοντας μάλιστα τον δείκτη του Λονδίνου, μετά την είδηση που μετέδωσε το BBC ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης της φορολογίας του κλάδου. Η Premier Oil κέρδισε 17%, η Tullow Oil βρέθηκε στο +6,1% και η Hunting ενισχύθηκε 8,5%. Κέρδη άνω του 2% και για τις BP και Royal Dutch Shell.

Στον αντίποδα, η Antofagasta υποχώρησε κατά 2,8%, καθώς δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη και τις πωλήσεις του προηγούμενου έτους. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της επηρεάστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές του χαλκού, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με οικολογικές οργανώσεις στις δραστηριότητες της στη Χιλή.

Επίσης, απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι Holcim και Lafarge, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για την ευόδωση της συμφωνίας συγχώνευσής της. Σήμερα, η Kepler Cheuvreux μείωσε τις σχετικές πιθανότητες στο 50%, από 95% προηγουμένως.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση παρουσίασε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου ZEW να σημειώνει άνοδο για πέμπτο συνεχή μήνα.

Επίσης, αύξηση 0,1% παρουσίασε η απασχόληση και στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 0,2%.

Τέλος, στην Ευρωζώνη ο αποπληθωρισμός μειώθηκε στο 0,3% από 0,6% τον Ιανουάριο, ενώ στην Ε.Ε. ο αποπληθωρισμός διαμορφώθηκε την ίδια περίοδο από 0,5% σε 0,2%.