Ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα τον Αύγουστο μέσα σε έναν κυκεώνα σκανδάλων, έχει εξοφλήσει επιστροφή φόρου αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ (4,9 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο δικηγόρος του την Παρασκευή
Ήταν η δεύτερη τέτοια πληρωμή από τον πρώην μονάρχη τους τελευταίους μήνες.
Ο διακανονισμός ύψους 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των προστίμων, βασίστηκε σε φορολογικούς δασμούς που σχετίζονται με ταξίδια και άλλα έξοδα που πληρώθηκαν από ένα ίδρυμα από το οποίο επωφελήθηκε, δήλωσε ο δικηγόρος Χαβιέρ Σάντσεθ-Χούνκο.
Τον Δεκέμβριο, πλήρωσε τις φορολογικές αρχές περισσότερα από 678.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προστίμων, τα οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα El País, επιδίωξαν να διευθετήσουν τις φερόμενες παράνομες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες με την υπηρεσία εσόδων για να αποφύγουν να υποστούν έρευνα και να μπορέσουν να επιστρέψουν Ισπανία.
Εισαγγελείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχουν ξεκινήσει αρκετές έρευνες για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Χουάν Κάρλος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με σύμβαση τρένων υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία.
Μέσω των δικηγόρων του, τους τελευταίους μήνες αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει κατηγορίες διαφθοράς.
Ο γιος του, ο Βασιλιάς Φελίπε, είναι ο σημερινός αρχηγός του κράτους. Οι Ισπανοί μονάρχες έχουν ασυλία κατά τη διάρκεια της βασιλείας τους, αλλά η παραίτηση του Χουάν Κάρλος το 2014 υπέρ του γιου του τον αφήνει δυνητικά ευάλωτο σε δίωξη. Ένας εκπρόσωπος του παλατιού αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ερωτηθείς για τον Χουάν Κάρλος, η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κάρμεν Κάλβο είπε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάσει οποιαδήποτε σχέση πολιτών με τις φορολογικές αρχές, αλλά πρόσθεσε: «Κανείς δεν επιτρέπεται να παραβιάσει τον νόμο. Αυτό το σχόλιο είναι ακόμη πιο σχετικό σήμερα.».
Ο Αλμπέροτ Γκαρθόν, υπουργός για τα δικαιώματα των καταναλωτών και μέλος του αριστερού κόμματος Unidas Podemos, ήταν πιο οξύς, λέγοντας στο Twitter: «Είναι εντυπωσιακό πόσες εκπλήξεις αντιμετωπίζουμε κάθε μήνα με τις σκοτεινές – και επίσης παράνομες – οικονομικές κινήσεις του θεσμικού οργάνου που πρέπει να είναι ο πιο προσεκτικός σε ολόκληρη τη δημοκρατία, καθώς είναι ο πιο προστατευμένος και προνομιούχος: η μοναρχία.»
Ο Χουάν Κάρλος ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τότε που έφυγε από την Ισπανία. Έπαιξε βασικό ρόλο στην καθοδήγηση της Ισπανίας στη δημοκρατία όταν ήρθε στο θρόνο μετά το θάνατο του δικτάτορα Στρατηγού Φράνκο το 1975, αλλά η δημοτικότητά του μειώθηκε εν μέσω μιας σειράς οικονομικών και οικογενειακών σκάνδαλων, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και την El País