Skip to main content

Oριακές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Οριακές μεταβολές εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των εξελίξεων σε προσφυγικό και αξιολόγηση, αλλά και των προσδοκιών για την απόφαση της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί οριακά κατά 0,04% στις 552,38 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,05% στις 149,86 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 2,49 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 18 μετοχές, πτωτικά 11, ενώ 15 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακές απώλειες κατά 0,35% στις 28,50 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν μικτά πρόσημα. Η Εθνική υποχωρεί κατά 0,90% και η Alpha Bank κατά 1,15% ενώ αντίθετα, η Τράπεζα Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,66% και η Eurobank κατά 0,29%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα και της ΜΕΤΚΑ εμφανίζουν κέρδη άνω του 1,50% ενώ η μετοχή του ΟΛΠ κινείται ανοδικά κατά 0,60%. Στον αντίποδα, η ΔΕΗ διολισθαίνει στο 2,85% και η ΓΕΚ Τέρνα στο 2%. Απώλειες άνω του 1% σημειώνει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακά.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μια εισαγωγική συζήτηση, κατά την οποία τέθηκε η ατζέντα των διαπραγματεύσεων, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Σήμερα  Πέμπτη στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στις επαφές της Πέμπτης θα συζητηθούν το φορολογικό, ενώ σε συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στις 19.30 θα τεθεί επί τάπητος η αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

 «Δεν τέθηκε θέμα μειώσεων για τις κύριες συντάξεις», επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το πέρας της συνάντησής του με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τετάρτη. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι θεσμοί «δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη», αλλά τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας παροχών – εισφορών, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, που, όπως είπε, την ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας και «προσπαθεί να βρει ισορροπίες».

Κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων τριμήνου και εννεαμήνου, αλλά και υποχρέωση περαιτέρω διευκρινίσεων από πλευράς εκδοτών σε ζητήματα που αφορούν θέματα διαφάνειας και ενημέρωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθες και αφορά στην ουσία προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε Ευρωπαϊκή Οδηγία. Σύμφωνα με το κείμενο του σ/ν, οι εταιρείες έχουν πλέον την υποχρέωση δημοσίευσης περιοδικών χρηματοοικονομικών πληροφοριών σε εξαμηνιαία και ετήσια βάση. Επιπλέον, παρατείνεται η προθεσμία για τη δημοσίευση αυτών των εκθέσεων σε 4 μήνες για την ετήσια και σε 3 μήνες για την εξαμηνιαία, από τη λήξη της περιόδου αναφοράς.

Την ίδια ώρα, μειώθηκε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς αυτούς στο τέλος Φεβρουαρίου περιορίστηκε στα 104 δισ. ευρώ από 106 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Τέλος, αύξηση κατά 15% κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς  για τη χρήση 2015 στα προ προβλέψεων κέρδη, τα οποία ανήλθαν στα 1,125 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε στο τέταρτο τρίμηνο σημαντική μείωση των νέων καθυστερήσεων στα 80 εκατ. ευρώ από 385 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και θωρακίστηκε με προβλέψεις ύψους 1,38 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο έναντι 244 εκατ. ευρώ του τρίτου τριμήνου. Συνολικά για το 2015, οι προβλέψεις έφθασαν στο ποσό των 3,5 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr