Skip to main content

S&P: Αμετάβλητη στο Β – η αξιολόγηση της Ελλάδας

Aμετάβλητη στο B – διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, διατηρώντας, ωστόσο, την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (CreditWatch with negative implications). 

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στο Β – και η βραχυπρόθεσμη στο Β. 

Το καθεστώς CreditWatch παραμένει, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνική Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Standard & Poor’s δεν παρατηρείται κάποια ταύτιση απόψεων μεταξύ Ελλάδος και δανειστών η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της κυβέρνησης. Οι προοπτικές της χώρας επομένως παραμένουν αρνητικές, αν ληφθεί υπόψιν ότι η πρόσβαση στις αγορές είναι εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα. 

Για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να καλύψει λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 11,6 δισ. ευρώ μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2015.

Ο S&P προειδοποιεί πως είναι αυξημένη η αβεβαιότητα μπορεί να κλιμακώσει εκ νέου το φαινόμενο εκροής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας έτσι τις πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες, εάν δεν  συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα.

Αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών, ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας στο 1%, μόνο όμως εάν συνεχιστεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τη διατήρηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα επιδράσουν  αρνητικά στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Εάν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές,  θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην εμπιστοσύνη των αγορών.

Τέλος, ο οίκος αναφέρει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί το βασικό σενάριο.