Skip to main content

Αυστηρούς κανόνες και βέτο ζητεί η ΕΚΤ για τα e-currencies

Από την έντυπη έκδοση

Της Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]

Προς ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο κατευθύνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εποπτεία των ψηφιακών νομισμάτων συνδεδεμένων με ισοτιμίες (stablecoins), όπου θα μπορεί να ασκεί βέτο για την κυκλοφορία τους εντός Ευρωζώνης.

Οι προθέσεις της ΕΚΤ αντανακλούν τον προβληματισμό των κεντρικών τραπεζών και σε άλλες χώρες από την αστρονομική αξία των ψηφιακών νομισμάτων σε συνδυασμό με τις απότομες διακυμάνσεις τους, ιδιαίτερα εν μέσω μιας κρίσιμης περιόδου σαν τη σημερινή όπου η παγκόσμια οικονομία ακόμη βάλλεται από την πανδημία του ιού SARS-CoV-2. Εκτός της δυνατότητας άσκησης βέτο στην κυκλοφορία των stablecoins σαν το diem της Facebook, η ΕΚΤ διεκδικεί τη διεξαγωγή ασκήσεων προσομοίωσης μαζί με την επιβολή κριτηρίων για την επάρκεια κεφαλαίων και ρευστότητας.

Σε γνωμοδότηση που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κανονιστικό πλαίσιο των ψηφιακών νομισμάτων, η ΕΚΤ τονίζει πως θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο για ένα ψηφιακό νόμισμα και συγκεκριμένα ένα stablecoin. Συστήνει δε την αλλαγή των προτεινόμενων κανόνων εντός της Ε.Ε. ώστε η θέση της να είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη όταν οι αρμόδιες αρχές τους θα εξετάζουν αιτήσεις για την έκδοση stablecoins. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΚΤ θεωρεί σωστό πως αυτά τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να ικανοποιούν αυστηρά κριτήρια ρευστότητας ανάλογα με αυτά που ισχύουν για την αγορά των αμοιβαίων διαθεσίμων, ειδικά σε όρους ρευστότητας, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

H Facebook ανακοίνωσε προ διετίας την έκδοση του libra, το οποίο θα συνδεόταν με καλάθι νομισμάτων, σε συνεργασία με μια σειρά εταιρειών όπως η Mastercard και η Paypal. Αλλά οι υποψήφιοι συνέταιροι υποχώρησαν από το σχέδιο αυτό διότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το αμερικανικό Κογκρέσο. Οπότε η Facebook μετονόμασε το libra σε diem, αλλά τα σχέδια έκδοσής του δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Προ ενός μηνός, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δηλώσει πως γενικά τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να υπάγονται σε ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Οικονομολόγοι και υψηλοί αξιωματούχοι, στο μεταξύ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες αυξομειώσεις του bitcoin και των υπόλοιπων ανάλογων νομισμάτων, προκαλώντας ενδεχομένως ανεπιθύμητες αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλο το φάσμα των αγορών. Χαρακτηριστικά χθες το bitcoin υποχώρησε κατά 15% στα 46.000 δολάρια, αφού μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε σημειώσει ένα ακόμη από τα αλλεπάλληλα ρεκόρ ανόδου, φθάνοντας τα 57.000 δολάρια. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν αρχικά λόγω ανάρτησης σχολίου στο Twitter από τον καινοτόμο επιχειρηματία Έλον Μασκ ότι το bitcoin και το ανταγωνιστικό ether «φαίνεται να έχουν φθάσει ψηλά», οδηγώντας προχθές τη μετοχή της Tesla σε πτώση 8,6% και διαγράφοντας αυτόματα 15,2 δισ. δολάρια από την περιουσία του επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Αρνητικά σχόλια διατυπώθηκαν επίσης από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, η οποία είπε πως τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένας «εξαιρετικά ανεπαρκής τρόπος» για να πραγματοποιεί κανείς συναλλαγές. Επιφυλάξεις εξέφρασε αρχές της εβδομάδας και ο Μπιλ Γκέιτς, ένας από τους συνιδρυτές της Microsoft, τονίζοντας πως δεν είναι οπαδός του bitcoin και προειδοποίησε τους μικροεπενδυτές να μην παρασύρονται από κερδοσκοπικές κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά, τα ψηφιακά νομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα που δεν είναι εύκολο να αγνοήσει κανείς. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήδη έκανε το πρώτο της πείραμα με την έκδοση ψηφιακού γιουάν, διανέμοντας μέσω λοταρίας ένα ποσό ισάξιο του 1,5 εκατ. δολαρίων σε κατοίκους μεγάλων πόλεων εν μέσω της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Εντός της επόμενης διετίας, η ΕΚΤ σκοπεύει να εκδώσει την ψηφιακή έκδοση του ευρώ.