Skip to main content

Καλά νέα για τον τουρισμό από το μέτωπο των εμβολίων

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]

Αχτίδα αισιοδοξίας αρχίζει να αχνοφαίνεται πάνω από την τουριστική βιομηχανία μετά το σχέδιο εξόδου της Αγγλίας από το lockdown, τα ικανοποιητικά επιτεύγματα του Ισραήλ στον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά και τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι μειώνεται διεθνώς ο αριθμός των κρουσμάτων από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ωστόσο, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή παρουσίαση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) για τις επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας το 2020, αυτή η αχτίδα αισιοδοξίας δεν έχει φωτίσει ακόμη τις κρατήσεις των ελληνικών ξενοδοχείων.

Οι επικεφαλής της ΕΞΑΑΑ υποστηρίζουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουν πότε θα ανοίξει η ελληνική τουριστική αγορά. Όπως σημείωσε η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΕΞΑΑΑ Ευγένιος Βασιλικός εμφανίσθηκε επίσης προβληματισμένος, καθώς τα δεδομένα συχνά αλλάζουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή κρατήσεις δεν υπάρχουν».

 Πιο «τολμηρός» ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, εκτίμησε στην ίδια παρουσίαση ότι το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς μπορεί να γίνει από τα μέσα Μαΐου και μετά.

Στη Βρετανία

Πάντως στη Βρετανία οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη σταδιακή κατάργηση του lockdown ήταν αρκετές για να αυξηθούν ραγδαία οι κρατήσεις εισιτηρίων για διεθνείς προορισμούς. Ειδικότερα, η αεροπορική εταιρεία Εasyjet δημοσίευσε τον τετραπλασιασμό των αεροπορικών κρατήσεων και την αύξηση μέχρι και 630% στα πακέτα διακοπών μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Παράλληλα, η ΤUI, μια από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες, χθες κατέγραψε την καλύτερη ημέρα από πλευράς κρατήσεων των τελευταίων μηνών, ενώ η Τhomas Cook ανέφερε ότι η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της διπλασιάστηκε. Σημειώνεται ότι και για τις τρεις εταιρείες οι κορυφαίοι προορισμοί σε αυτό το κύμα αναζητήσεων είναι η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τουρκία, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της easyjet Γιόχαν Λουντγκρεν να δηλώνει στο BBC ότι η Κρήτη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας με τις περισσότερες κρατήσεις και ακολουθεί ο Ιούλιος και ο Σεπτέμβριος.

Κάτι που φαντάζει λογικό, αφού σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης οι διεθνείς πτήσεις θα απελευθερωθούν από τις 17 Μαΐου, ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου όλοι οι ενήλικες.

Τα νέα του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο η μείωση στις μολύνσεις κορονοϊού είναι μεγάλη, καθώς τα περιστατικά κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, από τον Ιανουάριο έως τον Φεβρουάριο, έπεσαν στο μισό. Σε αριθμούς, πάνω από 5 εκατομμύρια ήταν τα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ την περασμένη εβδομάδα 2,4 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης δηλώνει στους Financial Times ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού χωρίς καθυστέρηση».

Απώλειες 700 εκατ.

Στο μεταξύ, απώλειες πάνω από 700 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ξενοδοχειακή αγορά της Αττικής και Αργοσαρωνικού λόγω Covid-19 το 2020, ενώ και το 2021 αναμένεται επίσης να είναι μια δύσκολη χρονιά. Ωστόσο, όσοι τουρίστες ήρθαν στην Αθήνα εμφανίζονται εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που απήλαυσαν στην πρωτεύουσα και το 97% δήλωσε ότι θα ξανάρθει, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) που πραγματοποιεί σε συνεργασία με την GBR Consulting.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο Στέφαν Μέρκενχοφ, διευθύνων σύμβουλος της GBR Consulting, το 2020 λειτούργησε κατά μέσο όρο το 59% των δωματίων της Αττικής. Η πληρότητα των ξενοδοχείων κυμάνθηκε από 20% έως το 55% με μέσο όρο το 35% εάν υπολογισθούν μόνο τα εν λειτουργία ξενοδοχεία, ενώ η μέση πληρότητα πέφτει στο 19,6% αν υπολογιστούν και τα κλειστά ξενοδοχεία. Η μέση τιμή δωματίου ήταν μειωμένη κατά 32% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η απώλεια των εσόδων ξεπέρασε τα 700 εκατ. Ευρώ.

Πάντως να σημειωθεί ότι οι ημερήσιες δαπάνες τουριστών παρέμειναν σταθερές το 2020 στα επίπεδα των 115 ευρώ.

Από τις ανταγωνίστριες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο Λονδίνο Άμστερνταμ κινήθηκαν καλύτερα από την ελληνική πρωτεύουσα, με τις Βιέννη, Παρίσι, Μαδρίτη να κινούνται στα ίδια ποσοστά πληροτήτων με την Αθήνα και Βαρκελώνη, Ρώμη να κινούνται χαμηλότερα.

Ασφαλής προορισμός

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο που προέκυψε ήταν ότι το 43% των επισκεπτών που ήρθαν στην Αθήνα από ευρωπαϊκές αγορές (όπως Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) δήλωσαν ότι την επέλεξαν συνειδητά, επειδή τη θεώρησαν ασφαλή προορισμό. Μεταξύ των επισκεπτών αναψυχής ηλικίας 18-25 ετών αυτό το ποσοστό ήταν 60%. Επιπλέον, οι αλλοδαποί επισκέπτες αισθάνθηκαν, με βαθμολογία 7,6 στα 10, ότι ήταν αρκετά καλά ενημερωμένοι για τα μέτρα Covid-19 της Ελλάδας. Ακόμη η συστηματική προσπάθεια εφαρμογής μέτρων ασφαλούς διαμονής από τους ξενοδόχους της Αθήνας είχε ως αποτέλεσμα τόσο οι Έλληνες όσο και οι αλλοδαποί να νιώθουν πολύ ασφαλείς, στο ξενοδοχείο (βαθμολογώντας το με 8,9 και 9,2 αντίστοιχα). Δεν ισχύει το ίδιο πάντως για το πόσο ασφαλείς αισθάνονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία βαθμολόγησαν με τον χειρότερο βαθμό (6,9).

Ο συνολικός βαθμός ικανοποίησης αυξήθηκε από 8,1 το 2019 σε 8,2 το 2020, ενώ οι περισσότεροι επισκέπτες θα ξαναέρχονταν (σε ποσοστό 97%) και θα σύστηναν ανεπιφύλακτα (98%) την Αθήνα, δηλώνοντας απολύτως ευχαριστημένοι από τη σχέση τιμής – ποιότητας.