Δεν υποχωρούν όλοι οι κλάδοι στις αγορές μετοχών, ούτε οι πιέσεις στις κερδισμένες της εποχής. Καθώς η πανδημία φαίνεται να περνά σε φάση ύφεσης πωλούνται για να αγοραστούν μετοχές τραπεζών και εταιριών που ανήκουν στον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών. Οι προσδοκίες – ελπίδες για επιτάχυνση των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης αυτές τις εταιρίες θα ευνοήσουν πρώτα και συνεπώς όσα συμβαίνουν, αφορούν στο reflation trade που κυριαρχεί στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Η ημέρα θα σφραγιστεί από όσα θα αναφέρει ο επικεφαλής της Fed κ Πάουελ στην εξαμηνιαία αποτίμηση των πεπραγμένων στην οικονομία στη Γερουσία.
Στην δική μας αγορά ενάντια στην τάση που επικράτησε στην Ευρώπη όπου οι δείκτες στο πρώτο τρίωρο έπεφταν κατά -0,6% συντονισμένα, η Αθήνα αναζητούσε οροφή μετά από άνοιγμα με καθοδικό χάσμα και πιέσεις που επικράτησαν για λιγότερα από 10 λεπτά. Η ανακοίνωση δεσμευτικής συμφωνίας της ΑΛΦΑ με τη Davidson Kempner για τη συναλλαγή Galaxy ύψους 10,8 δις ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings, άλλαξε τη διάθεση των θεσμικών για τις τράπεζες. Ο ΓΔ από τις 775,35 στις 10:36 οδηγήθηκε στις 12:39, σε δυο ώρες περίπου, στις 788,75 δηλαδή 13,40 μονάδες ψηλότερα. Κατόπιν και με περισσότερα πάντα τα ανοδικά blue chip, η αγορά κινήθηκε πλάγια μεταξύ των 787 και 788,75 μονάδων. Επικράτησε δηλαδή ισορροπία προσφοράς και ζήτησης, κοντά στα υψηλά πρώτου μέρους σε σύνοδο με ρυθμούς συναλλαγών που άφηναν υποσχέσεις για το δεύτερο μέρος.
Τα διεθνή χρηματιστήρια δεν υποχωρούσαν αναίτια, η μεταβολή τω futures των δεικτών της Wall Street από το -0,20% στις ασιατικές συναλλαγές, όσο πλησίαζε το ξημέρωμα στις ΗΠΑ, τόσο μεγάλωνε η πτωτική μεταβολή τους. Εδώ, όσο πλησίαζε η συμπλήρωση των 3 πρώτων ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τόσο λιγόστευε το πλήθος των πτωτικών blue chip αν και στην κορυφή των καθοδικών βρισκόταν στις 13:25 η ΕΕΕ στο -1,13% και ακολουθούσε η ΑΡΑΙΓ στο -1,01% με τις μεγαλύτερες απώλειες τότε. Ήπιες πιέσεις έντονο επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον και δικαίωση των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών που για να συμμετέχουν πιθανότατα… αισιοδοξούν. Ήταν το μήνυμα του ταμπλό ακόμα και στις 16:05, που ο τζίρος έπιασε τα 41 εκατ. ευρώ, με τον ΓΔ στις 786 μονάδες κερδίζοντας +0,58% και ο Τραπεζικός δείκτης εμφάνιζε άνοδο πάνω από +2%. Πάντως στην Ευρώπη, η επιμονή να εμφανίζει το ΣΜΕ του S&P500 απώλειες -0,70%, είχε οδηγήσει σε διατήρηση των απωλειών στους βασικούς δείκτες στο -0,5%. Το ερώτημα ήταν πόσο θα ροκάνιζαν την άνοδο οι συναλλαγές του τελευταίου ημίωρου. Το +0,07% στο κλείσιμο έδωσε την απάντηση.
Οι εγχώριοι αναλυτές προτρέπουν σε εστίαση του ενδιαφέροντος στις μετοχές εταιριών που θα ανακοινώσουν ή ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα. Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ειδοποίησαν: “Ήρθαν τα ετήσια αποτελέσματα από Epsilon Net και ΟΛΠ, ακολουθούν τα ΕΛΠΕ (Πέμπτη) και ο ΟΤΕ την Παρασκευή, οπότε θα λάβει χώρα και το rebalancing, λόγω μεταβολών των συντελεστών στάθμισης του MSCI. Η άνοδος της τιμής του Πετρελαίου και των αποδόσεων τον ομολόγων δεν είναι καλά νέα για τις Οικονομίες, αλλά μόνο για τις Εταιρείες Πετρελαιοειδών και τις Τράπεζες”.
Από τη Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Συγκεκριμένα, Πέμπτη και Παρασκευή δημοσιεύουν ΕΛΠΕ και ΟΤΕ από τις Εισηγμένες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Προηγούνται ΟΛΠ και Epsilon Net. Η βελτίωση στο μέτωπο της πανδημίας, σε συνδυασμό με την επικαιροποίηση των ισολογισμών, ενδέχεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στον ΓΔΧΑ. Στο εξωτερικό, η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά, παρόλη την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, λόγω προσδοκιών για υψηλότερο πληθωρισμό”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Στη Wall Street οι επενδυτές συνέχισαν να πιέζουν ιδιαίτερα τις μετοχές στον τεχνολογικό κλάδο μετά το νέο υψηλό έτους για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις 0,09% στις 31.521,69 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,77% στις 3.876,50 μονάδες και ο Nasdaq ψαλιδίστηκε κατά -2,46% στις 13.533,05 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+4,5%) και Caterpillar (+4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-4%) και Intel (-3,6%).
Η κυβέρνηση εξετάζει αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28%, τόνισε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε διαδικτυακό συνέδριο των New York Times. Την προηγούμενη εβδομάδα η ίδια είχε επισημάνει ότι θα χρειαστούν δημοσιονομικά μέτρα για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για νέες υποδομές του προέδρου Μπάιντεν.
Οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην κατάθεση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ στη Γερουσία σήμερα. Εκτιμάται ότι τα σχόλια του για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό θα διαμορφώσουν την τάση στην αγορά, τουλάχιστον γι’ αυτή την εβδομάδα.
ΕΥΡΩΠΗ
Κυριάρχησαν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με αιτία την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Στο μακροοικονομικό πεδίο, στις 92,4 μονάδες ανέβηκε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας βελτίωση κατά 2,3 μονάδες, μετά τις 90,1 του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo) με έδρα το Μόναχο. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής αποτίμησης διαμορφώθηκε στις 90,1 μονάδες αυτόν τον μήνα, κατά 1,4 μονάδα υψηλότερα από τον Ιανουάριο, ενώ μέτρηση που αφορά τις προσδοκίες έκανε άλμα στις 94,2, σημειώνοντας άνοδο 3,1 μονάδων σε μηνιαία βάση. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε όργανα της ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,44% στις 413,06 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,18% στις 6.612,24 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,31% στις 13.950,04 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,11% στις 5.767,44 μονάδες. Ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε κατά -0,55% και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη -0,48%.
Παράλληλα, η Ευρώπη θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει την αναστολή των κανόνων της που περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, γνωστοί ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ), τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε τη Δευτέρα ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κέρδιζε 3% στα 61,02 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός είχε άνοδο 1,9%.
ΧΑ
Μάχες και σκαμπανεβάσματα κατέληξαν σε συσσώρευση +0,07% με τα διεθνή σε πτώση
Την διαπραγμάτευση σφράγισε η σταθερότητα στις μέτριες πιέσεις και το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για τα Τραπεζικά blue chip που επέτρεψε – προέτρεψε για μεγάλα ημερήσια κέρδη σε λιγοστές μετοχές. Ξεχώρισαν για την άνοδο πάνω από +1,0% οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΒΙΟ ΑΛΦΑ ΤΕΝΕΡΓ ΕΤΕ και ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο ώθησαν τον 25άρη οι Τράπεζες, καθώς η φυγή από το ρίσκο αφορούσε 16 από τα blue chip. Δεν υπήρξε συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές άνοιξαν και συνέχισαν πτωτικά και επίσης συντονισμένα, κλιμάκωσαν την πλάγια πορεία τους που τα κράτησαν σε απώλειες της τάξης του -0,5% με αναμενόμενη την κάθοδο στη Wall Street, όσο λειτουργούσε η Αθήνα. Εδώ, το κατώτερο σημειώθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ήταν κοντά στις 776 μονάδες. Το ανώτερο ορίστηκε με τη συμπλήρωση δύο ωρών και 9 λεπτών και ήταν στις 789 περίπου μονάδες. Ο τζίρος οδηγήθηκε στα 57,214 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων πάνω από 5,3 εκατ. Ξεχώρισαν για την ημερήσια πτώση τους σε μέρα ανοδικής συσσώρευσης με απώλειες άνω του -1% οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ, ΜΟΗ και ΕΕΕ.
Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε εναλλαγές στη δυναμική πολλές φορές σε θετικό κυρίως πεδίο με εξαίρεση τα διαστήματα από 10:30 ως 11:29 με εναλλαγές πρόσημου και κατόπιν μόνιμα σε θετικό πεδίο. Η αγορά έκλεισε με άνοδο +0,07% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +0,94% και γενικότερα μεταβολές ανώτερες από των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 781,99 μονάδες, δηλαδή 6,64 μονάδες πάνω στο κατώτερο μέρας.
Περιγραφή δυναμικής
Μετά από άνοιγμα στις 779,24 με πτωτικό χάσμα (2,18 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (781,42), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με
τάση που όρισε ο ΔΤΡ. Κυριάρχησε αμέσως μετά από την έναρξη προσφορά, με οδηγό τις εντολές αγοράς για τις τράπεζες και για τις περισσότερες μετοχές του 25άρη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στις 10:36 ήταν οι 775,35 από 781,11 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 12:39 και ήταν οι 788,75 από 790,00 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Η αγορά σφραγίστηκε από το σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών σε λιγοστές μετοχές του 25άρη.
Το αποτέλεσμα στην Αθήνα
Στην Αθήνα αυτή τη φορά, δεν είχαμε συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική όπου επικράτησε, με δοκιμασίες και αναταράξεις πτωτική κίνηση για τους δείκτες του ευρώ με παραμονή σε αρνητικό πεδίο. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 6,64 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 16 από τα blue chip με πτώση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,958 από 53,022 ευρώ την περασμένη συνεδρία.
Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +5,32%, ΒΙΟ +4,19%, ΑΛΦΑ +4,00%, ΤΕΝΕΡΓ +3,25%, ΕΤΕ +2,18% και ΕΥΔΑΠ +1,36%. Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν οι ΑΡΑΙΓ -4,28%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,67%, ΜΥΤΙΛ -1,56%, ΑΔΜΗΕ -1,44%, ΜΟΗ -1,22% και ΕΕΕ -1,20% τα υπόλοιπα 60 είχαν απώλειες κάτω του -0,90%.
Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά αρκετά χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με πακέτα αξίας 5,369 από 4,279 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΤΕΝΕΡΓ ΔΕΗ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,879% από 0,886% την προηγούμενη.
Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,93%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,00% από +0,03%, την ΕΤΕ στο +2,18% από +0,98%, ΕΥΡΩΒ στο +0,43% από +1,71% και την ΠΕΙΡ στο +0,47% από +1,30%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,21% από +0,64%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 16) έναντι των καθοδικών (16 από 8) και ένα την ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,07% οδηγήθηκε στις 781,99 από 781,42 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1855,35 από 1852,78 με άνοδο +0,14%.
Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,214 από 70,573 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,369 από 4,279 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 38 από 55, των καθοδικών 61 από 41 την Παρασκευή και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 24 από 21.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η νέα σειρά συνοδεύτηκε από ελαφρό κλάδεμα των προσδοκιών
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας μετά την εκπνοή των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο κυρίως και αρνητικό σε μικρά διαστήματα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,09 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,57 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:36 και ήταν οι 1837,75 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1875,14, εμφανίστηκε στις 14:36. Το κλείσιμο στις 1855,35 από 1852,78 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,14% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,369 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μαρτίου με 415 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1872,00 μονάδες και κατώτερο τις 1830,00 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1853,50 από 1853,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5063 από 5040 τα ανοικτά συμβόλαια. Στη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 27 συμβόλαια με τιμή κλεισίματος στις 1865,00 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 9 από 4.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν επιλεκτικό. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 110 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1825 ως τις 1925 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1875 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 52 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1725 μονάδες. λήξης Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 10.863 για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 5045, της ΠΕΙΡ με 4984 συμβόλαια λήξης Μαρτίου και 1321 για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΥΡΩΒ με 3461, της ΜΙΓ ήταν 1603, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ 961, και της ΔΕΗ με 769 συμβόλαια για την σειρά Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 3600 συμβόλαια για την ΤΕΝΕΡΓ, στα 2000 για ΕΧΑΕ, στα 2000 για ΔΕΗ, στα 1000 για τον ΟΠΑΠ και στα 600 για ΣΕΝΕΡ.
Σαν θετικό μήνυμα από τις ασιατικές αγορές θεωρείται η ανατροπή της καθόδου που επικράτησε αρχικά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μετά τις 7:30 δική μας ώρα κέρδη οι περισσότεροι ασιατικοί δείκτες. Με εντυπωσιακή στόχευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος αλλά και με άσκηση σταθερών πιέσεων σε συγκεκριμένα blue chip η αγορά ης Αθήνας πέτυχε κάτι που συνήθως της στοιχίζει την επόμενη αν συνεχιστούν οι πιέσεις στις ξένες αγορές. Κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα εμφανίζοντας οριακά έστω κέρδη +0,07%, εν μέσω πτώσης στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια της Δύσης. Οι εγχώριοι αναλυτές προτρέπουν σε εστίαση του ενδιαφέροντος στις μετοχές εταιριών που θα ανακοινώσουν ή ανακοίνωσαν πρόσφατα αποτελέσματα.
Η Merit Sec. υπενθύμισε: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει οριακά ανοδική, ωστόσο θα χρειαστεί μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και καλό κλίμα στις Διεθνείς Αγορές για να συνεχιστεί. Σημεία στήριξης για τον ΓΔ οι 778 (ΚΜΟ 20) και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες. Η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ΟΛΠ, των ΕΛΠΕ και του ΟΤΕ, είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας. Η ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών Αγαθών στις ΗΠΑ την Τετάρτη, των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη και του προσωπικού εισοδήματος την Παρασκευή, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας”.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Η ζημιά της ΤΕΝΕΡΓ στο Τέξας επηρέασε τον Όμιλο, με την προσφορά να απορροφάται σε χαμηλότερα επίπεδα, σηκώνοντας σημαντικό τον όγκο συναλλαγών τους. Η ΔΕΗ κινείται χωρίς να βλέπει Αγορά, μιας και μπροστά της έχει νέα που μπορεί να κάνουν την διαφορά. Ο Όμιλος Viohalco “ξύπνησε” αυξάνοντας όγκους συναλλαγών, με την Cenergy να ηγείται της ανοδικής κίνησης. Είναι δεδομένο ότι ο Όμιλος αργά, ή γρήγορα θα μπει στο στόχαστρο Ξένων Θεσμικών, μιας και οι επιχειρηματικές του κινήσεις αναγκαστικά θα τους προσεγγίσουν. Από την άλλη ο ΟΤΕ συνεχίζει να είναι αδύναμος περιμένοντας αποτελέσματα, ενώ ο Τραπεζικός συνεχίζει να ταλανίζεται, με την μελλοντική Α.Μ.Κ. της Πειραιώς, να έχει επηρεάσει τους μεσοπρόθεσμους.
Οι αγαπημένοι κλάδοι συνεχίζουν να είναι οι ίδιοι και σε κάθε διόρθωση ανά κλάδο σίγουρα θα υπάρχουν Επενδυτές με ζήτηση, που θέλουν να πάρουν θέση. Μέχρι στιγμής η Ενέργεια έχει κερδίσει το Επενδυτικό Κοινό, χαρίζοντας μεγάλες αποδόσεις, με την ΔΕΗ να είναι αυτή που έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα που της επιτρέπουν να κάνει στην διαφορά στο μέλλον, ειδικά στον κλάδο των ΑΠΕ. Πληροφορική, Βιομηχανία και Κατασκευές ακολουθούν κατά πόδας, με την πρώτη να έχει κάνει μία σημαντική διόρθωση το τελευταίο διάστημα.
Μπορεί η Αγορά να μοιάζει προβληματισμένη, αλλά πολλές φορές αυτό δίνει το δικαίωμα στους Επενδυτές να κάνουν “stock picking” και αναπροσαρμογή στα χαρτοφυλάκιά τους. Είναι λογικό, μετά από μία μεγάλη κίνηση, να υπάρχει ένα σημαντικά μεγάλο διάστημα που η Αγορά χρειάζεται “χώνεμα” τιμών, πριν μας δείξει την συνέχεια.
Ήδη διανύουμε τον 3ο μήνα συσσώρευσης, μετά την τελευταία μεγάλη άνοδο, ενώ μετά την λύση της, το πιο πιθανό είναι να δούμε μία κίνηση προς τις 1000 μονάδες. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να κοιτάμε τις επενδυτικές μας επιλογές, μιας και έχει αποδειχτεί ότι σε βάθος χρόνου ο ΓΔ δεν έχει σημασία. Η Αγορά συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμα μία προβληματική και περίεργη χρονιά, με την διαφορά ότι πλέον έχει τελείως άλλα “πολεμοφόδια”, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και προβλήματα της πανδημίας.
Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχουν εν δυνάμει επενδυτικές κινήσεις στην πραγματική Οικονομία, με αρκετούς Ξένους Επενδυτές να μας έχουν βάλει στο στόχαστρο. Ίσως είναι η πρώτη φορά που η εικόνα στην πραγματική Οικονομία να φαίνεται καλύτερη από το Χρηματιστήριο, ή τουλάχιστον από την εικόνα του ΓΔ που ταλανίζεται από τον προβληματικό Τραπεζικό κλάδο.
Οι υψηλές αποτιμήσεις των Ξένων Αγορών μπορεί να προβληματίζουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζονται οι στρατηγικές και οι επιλογές μας από αυτό. Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετική ένδειξη το σημερινό κλείσιμο πάνω από το 1861, με το 1836 να γίνεται κοντινή στήριξη, ενώ για τον ΔΤΡ το 450 γίνεται κοντινή στήριξη, με το 470 – 475 επόμενο επίπεδο αντίστασης.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ανέκαμψαν από τα χαμηλά των δύο εβδομάδων που σημειώθηκαν σήμερα στην έναρξη, καθώς η άνοδος των τιμών των βασικών εμπορευμάτων ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς για βελτίωση των προοπτικών της ανάπτυξης, μια ημέρα μετά την αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ καθώς οι προοπτικές ανόδου του πληθωρισμού έπληξαν τις μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,2% μετά την πτώση στο 719,8, το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο εβδομάδες. Ο δείκτης έχει μειωθεί από το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, αλλά είναι ακόμα πάνω από 9% μέχρι στιγμής φέτος. Αλλά στις 9:10 δική μας ώρα ήταν στο +0,41% και στις 726,52 μονάδες.
Ο δείκτης Australian S&P / ASX 200 και Straits Times της Σιγκαπούρης σημείωσαν άνοδο +0,6% αλλά στις 9:10 είχαν μεταβολές +0,86% και +0,70% αντίστοιχα. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 1,17%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας με μετοχές τεχνολογίας ήταν ηττημένος, κλείνοντας κάτω κατά -0,31% και η αγορά της Ταϊβάν υποχώρησε 0,05%. Οι ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για μια δημόσια αργία.
«Ένα περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου αναγκάζει τους επενδυτές να εξετάσουν το κόστος ευκαιρίας των επενδύσεων. Οι μετοχές που έχουν σημαντικό δανεισμό ή δεν παράγουν εισόδημα για τους επενδυτές, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες », δήλωσε ο Μάικλ Μακάρθι, της CMC Markets στο Σίδνεϊ.
Στην Wall Street, οι μετοχές υψηλής ανάπτυξης, όπως η Apple, η Microsoft και η Tesla, επιβάρυναν τον Nasdaq Composite, ο οποίος υποχώρησε 2,5% τη Δευτέρα.
Οι τιμές των εμπορευμάτων ενισχύθηκαν και πάλι σήμερα. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε μια πορεία που στηρίζεται στην προοπτική της μείωσης της προσφοράς παγκόσμια μετά την ζημιά στην αμερικανική παραγωγή από τον ψυχρό καιρό και επειδή η προσεχής συνάντηση κορυφαίων παραγωγών αργού αναμένεται να διατηρήσει την παραγωγή σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο.
Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 2,2% στα 66,7 $, που αποτελούν υψηλό ενός έτους. Ο χρυσός spot αυξήθηκε στο υψηλό μιας εβδομάδας στα 1.815,3 δολάρια η ουγγιά καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αύξησαν την ελκυστικότητα του μετάλλου ως αντιστάθμιση.
Η δύναμη στα εμπορεύματα κράτησε το δολάριο Αυστραλίας σταθερό στα 0,79 δολάρια έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, κοντά στο υψηλό τριών ετών.