Skip to main content

Τα τέσσερα βασικά μέτωπα που κρίνουν τη διαπραγμάτευση

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης, καθώς έστω και με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα του Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση φαίνεται να εξασφάλισε το πρώτο βήμα: την επάνοδο των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Πρώτο κεφάλαιο σε αυτόν τον γύρο αναμένεται να αποτελέσει η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2016, καθώς από αυτό θα επηρεαστούν όλα τα υπόλοιπα θέματα της «ατζέντας»: από το φορολογικό μέχρι το ασφαλιστικό. Οι διαπραγματεύσεις στο επίπεδο των επικεφαλής θα στηριχτεί στην προεργασία που έχει γίνει από τις αρχές Φεβρουαρίου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Τα μέτωπα είναι πολλά και ανοικτά καθώς σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια της ατζέντας έχει καταγραφεί διαφορά «φιλοσοφίας» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Με δεδομένες αυτές τις διαφορές αλλά και το γεγονός ότι υπολείπονται μόλις δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα των Καθολικών, θεωρείται εξαιρετικά φιλόδοξο το να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στον Μάρτιο, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται και ο ίδιος ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος μιλά για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το Πάσχα των Ορθοδόξων. Αφού συμφωνηθεί το ποσό που θα απαιτηθεί για να επιτευχθεί ο κεντρικός δημοσιονομικός στόχος του 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%), η διαπραγμάτευση θα επεκταθεί στα επιμέρους θέματα προκειμένου να οριστικοποιηθεί και ο τελικός κατάλογος των μέτρων που θα επιβληθούν. Ανά ενότητα, οι εκκρεμότητες έχουν ως εξής:

Ασφαλιστικό: Τρεις είναι οι βασικές εκκρεμότητες στο συγκεκριμένο μέτωπο: Πρώτον, να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσα στο 2016 σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο. Ο τελικός κατάλογος θα αποκαλύψει αν (και από ποιο ύψος και πάνω) θα υπάρξουν περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων και αν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς το ποσό να καλυφθεί και με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα δοθούν μετά την 1/1/2016. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν θα ζητηθεί περαιτέρω μείωση της βασικής σύνταξης (από τα επίπεδα των 384 ευρώ), αλλά και χαμηλότεροι συντελεστές αναπλήρωσης συγκριτικά με αυτούς που προβλέπει το προσχέδιο Κατρούγκαλου. Το τρίτο μέτωπο αφορά το αν ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών αφήνει δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα.

Φορολογικό: Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τελική μορφή της φορολογικής κλίμακας που θα χρησιμοποιηθεί για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2016. Οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολογήτου και η ελληνική πλευρά θέλει να φορτώσει τα πρόσθετα βάρη στους έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. Σκληρή διαπραγμάτευση αναμένεται και για τη φορολόγηση των αγροτών, καθώς το μνημόνιο αναφέρεται ρητά στον διπλασιασμό των συντελεστών μέχρι το 2017.

Μεσοπρόθεσμο: Μέσα στο 2016 θα πρέπει να ψηφιστούν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν το 2017 και το 2018 προκειμένου να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2018 με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Τα μέτρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού θα καλύψουν ένα μέρος του απαιτούμενου ποσού, αλλά ακόμη δεν έχει φανεί το σύνολο των μέτρων.

«Κόκκινα» δάνεια: Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει εξαίρεση συγκεκριμένων δανείων από τη διαδικασία πώλησης σε funds για τουλάχιστον τρία χρόνια και οι δανειστές θα ζητήσουν πλήρες άνοιγμα της αγοράς των «κόκκινων» δανείων.