Όσο η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μαύρο πρόβατο της ζώνης του κοινού νομίσματος, η αγορά μετοχών θα εξαρτάται από μια είδηση, που την επίδρασή της θα αναιρεί η επόμενη και η νευρικότητα δεν πρόκειται να απομακρυνθεί.
Η πολιτική διαμάχη μεταξύ της ελληνικής πλευράς και μέρους των εταίρων της χώρας που κυριαρχούν στις διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης χρέους συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Τα γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί σχετικά με την ελληνική υπόθεση σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές θα κρατήσουν σε αρνητική επαγρύπνηση τους συναλλασσόμενους σε όλο τον πλανήτη και κατά συνέπεια θα βαρύνουν και πάλι στη διαμόρφωση του κλίματος.
Χθες, μια μέρα που η αποστροφή προς τον κίνδυνο πήρε διαστάσεις διαπλανητικές, το ΧΑ δεν πέρασε σε χαμηλότερα επίπεδα και αυτό ήταν το μόνο όφελος από την γνωστοποίηση της ανεύρεσης κοινής γλώσσας συνεννόησης. Σήμερα υπάρχει η επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους θεσμούς και είναι άγνωστο πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά όταν ανοίξουν το μεγάλο βιβλίο του μνημονίου για να ξεκινήσουν την ανασκόπηση των πεπραγμένων.
Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως η ελληνική αντιπροσωπεία έχει απέναντι τους περισσότερους εκ των εταίρων, όπως φάνηκε από τα σχόλια για τον «χαμένο χρόνο». Αυτοί δεν έχουν δεχθεί ότι δεν υπάρχει τρόικα και επιμένουν ότι το πρόγραμμα με τις διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να τηρηθεί. Εκτιμούν ότι οι Έλληνες έχουν κολλήσει στους συμβολισμούς και δεν δέχονται πως τα ζητήματα που τίθενται είναι ουσίας και μεγάλης πολιτικής βαρύτητας και για αυτό αρχίζουν να γίνονται σκληροί έναντι των θέσεων της νέας κυβέρνησης. Αυτή θεωρεί πως υπάρχει χρόνος για να πείσει τους εταίρους και πιστωτές, αλλά αναγνωρίζει το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει.
Χθες σημειώναμε: «Είναι ξεκάθαρο πως κάτι άλλαξε μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Eurogroup. Οι επενδυτές μετά από εβδομάδες που φαινόταν ότι το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις δεν είχε αποκλειστεί, είχαν κουραστεί να εφαρμόζουν αμυντικές τακτικές απέναντι στις πιέσεις».
Σήμερα παραδεχόμαστε πως ήταν πολύ φιλόδοξη τοποθέτηση αναφορικά με το ξεκάθαρο. Τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο. Όσο η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μαύρο πρόβατο της ζώνης του κοινού νομίσματος, η αγορά μετοχών θα εξαρτάται από μια είδηση, που την επίδρασή της θα αναιρεί η επόμενη και η νευρικότητα δεν πρόκειται να απομακρυνθεί. Αυτή με τη σειρά της είναι πιθανό να οδηγήσει τους επενδυτές σε κατάσταση πανικού, ειδικά αν ξεπεραστούν σημαντικές στηρίξεις. Το κακό είναι πως υπάρχουν τραπεζικά blue chip που βρίσκονται σε φάση αναζήτησης νεότερων χαμηλών. Ενώ τα κέρδη από την αρχή του έτους για μεγάλο αριθμό από αυτά, επιτρέπει τις πιέσεις από ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών που προέκυψαν μέσα στο 2015.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων πέντε μηνών έκλεισαν την Τρίτη οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς δέχτηκαν πιέσεις από την άνοδο του δολαρίου και την πτώση του ενεργειακού κλάδου. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,85% στις 17.662,94 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 1,67% στις 4.859,80 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 1,70% στις 2.044,1 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Hewlett-Packard έκλεισε τελικά με απώλειες 0,85%, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ανοδικά, μετά την αναβάθμισή της από την UBS σε «buy» από «neutral» προηγουμένως. Η εταιρεία επίσης ανακοίνωσε ανανέωσε τη διοικητική της δομή.
Στον αντίποδα, με κέρδη 11,5% έκλεισε και η Urban Outfitters, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή το τελευταίο τρίμηνο χρήσης διαμορφώθηκαν στα 60 σεντς, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 58 σεντς.
Επίσης, στο -1,1% έκλεισε η Qualcomm, αν και ανακοίνωσε αύξηση 14% στο μέρισμα της, ενώ ανέφερε ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 98 μονάδες βελτιώθηκε ο δείκτης μικρών επιχειρήσεων (NFIB) τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, από 97,9 μονάδες που είχε διαμορφωθεί ο δείκτης τον Ιανουάριο. Παράλληλα, σε υψηλό 14 ετών διαμορφώθηκε ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, καθώς καταγράφηκε αύξηση 2,4% στα 5 εκατ.
Ευρώπη
Πιέσεις από τον ενεργειακό κλάδο και από τις ανησυχίες γύρω από το ελληνικό ζήτημα δέχτηκαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι έκλεισαν με απώλειες. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,52% στις 6.703 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,71% στις 11.500 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 4.882 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,9% στις 389,72 μονάδες, καθώς κανείς από τους 19 κλάδους του δεν κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, ενώ εκείνος της ενέργειας κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες.
Στο ταμπλό η Credit Suisse σημείωσε κέρδη 7,5%, μετά την αντικατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου, Μπράντι Ντούγκαν, τη θέση του οποίου αναμένεται να αναλάβει ο νυν διευθύνων σύμβουλος της Prudential, Τιντζέιν Θίαμ.
Στο +7% βρέθηκε η Inchcape, μετά τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους. Επίσης, ο Αντρέ Λακρουά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ανέφερε ότι δεν θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα από τις κοινοβουλευτικές εκλογές φέτος.
Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι πετρελαϊκές εταιρείες, στον απόηχο της πτώσης των τιμών ενέργειας. Η Total, η BG Group και η BP σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2,6%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,4%, σε μηνιαία κλίμακα, καταγράφηκε στη βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας τον Ιανουάριο του 2015.
ΧΑ
Με μικρά κέρδη, αλλά με έντονη μεταβλητότητα, έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρακολουθώντας τις πιέσεις που ασκούν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας στην κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έλαβε στα τελευταία Eurogroup.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,33% στις 817,39 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 844,12 μονάδες και η χαμηλότερη στις 814,28. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 17,20% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 72,78 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 21,79 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Αν και ο γενικός δείκτης ξεκίνησε τις συναλλαγές με ισχυρά κέρδη, τα οποία έφτασαν έως και το +3,61%, περί τα μέσα της συνεδρίασης οι αγοραστές αναδιπλώθηκαν και οι πωλητές αυξήθηκαν. Ο Γ.Δ. είδε και το αρνητικό πρόσημο, ωστόσο ενεργοποιήθηκαν οι στηρίξεις σε συγκεκριμένες μετοχές, διατηρώντας τα κέρδη έως τη λήξη της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η αγορά αναμένει κάτι πολύ συγκεκριμένο από το πολιτικό μέτωπο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την κυβέρνηση, ώστε να αποδεσμευτεί και η δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Μόνο έτσι θα δοθεί «ανάσα» τόσο στην οικονομία όσο και στις επιχειρήσεις, πριν οι συνέπειες της έλλειψης ρευστότητας εκτροχιάσουν τα δημόσια έσοδα και την οικονομική δραστηριότητα.
Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 241,18 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στις 250 μονάδες. Οριακά κέρδη, της τάξεως του 0,10% και για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε στις 629,12 μονάδες.
Τα πρόσημα στον FTSE 25 ήταν μοιρασμένα χθες, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφουν οι μετοχές της MIG (+9,55%), της Eurobank (+4,55%), της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+3,39% (+3,39%), της Viohalco (+3,23%), τηςAegean Airlines ΑΡΑΙΓ+2,86% (+2,86%), του ΟΤΕ ΟΤΕ+2,35% (+2,35%), της ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ+2,22% (+2,22%) και της ΔΕΗ(+1,79%).
Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-3,99%), της Jumbo (-2,60%), της Folli Follie(-1,82%), της Alpha Bank(-1,54%), της Τέρνα Ενεργειακή(-1,12%) και της Motor Oil (-0,99%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+3,20%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-4,35%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 72 κινήθηκαν ανοδικά, 56 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
«Περιμένουμε σήμερα να περάσει πάλι ο 25άρης πάνω από τις 245 μονάδες και μάλιστα είναι πιθανή η υπέρβασή τους με στόχο να ξεπεραστούν και οι τιμές γύρω από τις 250 μονάδες που είναι μια ζώνη συνήθους συσσώρευσης ακολουθεί μετά η οροφή στις 262 μονάδες». Σημειώναμε χθες ενώ σήμερα έχουμε να παρατηρήσουμε ότι οι επενδυτές στα παράγωγα οδήγησαν σε εκκαθάριση το ΣΜΕ Μαρτίου, που στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας τελειώνει ο βίος του, στις 241,00 μονάδες με ανοικτές θέσεις λίγο πάνω από τις 38.110 ενώ για την επόμενη σειρά η εκκαθάριση έγινε στις 241,50 μονάδες.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε την προσπάθεια που γίνεται από τους θεσμικούς να παραμείνουν οι τιμές και το φρόνημά τους σε φάση ανοδικής αναμονής. Αλλά τεχνικά χθες η αγορά διακυμάνθηκε πάλι στη ζώνη τιμών που όρισε η διαπραγμάτευση της Δευτέρας, μόνο που την πρώτη μέρα βάδισαν από τα υψηλά μέρας στα χαμηλά και έμειναν εκεί. Ενώ την Τρίτη τινάχθηκαν πάλι στα μέγιστα της Δευτέρας και κατόπιν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με γλυκιά πτωτική κλίση επέστρεψαν τον 25άρη στις 240 μονάδες όταν τη Δευτέρα το κατώτερο ήταν οριακά κάτω από τις 240.
Για τη στήλη πιθανά η πτώση σε κάποιες συνεδριάσεις της βδομάδας θα φέρει τον 25άρη στα επίπεδα των 226 μονάδων και αυτό φαίνεται από τις τιμές εξάσκησης στα puts και τα calls. Το κλίμα στην ευρωζώνη θα είναι καλύτερο σήμερα με βάση τα στοιχήματα για το άνοιγμα των αγορών μετοχών της Ευρώπης. Χθες όμως ήταν βαρύ και για αυτό είναι θετική η μεταβολή του 25άρη έστω και κατά +0,3%.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό δύο μηνών, σήμερα Τετάρτη, γιατί οι αγορές απέκτησαν νευρικότητα που αποδόθηκε στις ανησυχίες σχετικά με μια πρώιμη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ αυτή η προοπτική βοήθησε το δολάριο να βρεθεί σε μια κορυφή 12-ετών έναντι του ευρώ.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν μειωμένος κατά 0,4% αφού πρώτα άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο. Οι μετοχές της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας υποχώρησαν αμφότερες -0,5% και τα χρηματιστήρια της Μαλαισίας και της Ινδονησίας έπεσαν επίσης.
Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού έχουν βρεθεί υπό πίεση μετά από ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ την Παρασκευή που προκάλεσαν αυξημένες προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια, τον Ιούνιο. Μια προοπτική που πριν από λίγες εβδομάδες έμοιαζε σχετικά πιο απομακρυσμένη.
Η δυνατότητα υψηλότερων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων θα απορροφήσει κεφάλαια από πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έδωσε στον S&P500 τη χειρότερη πτώση του μέσα σε δύο μήνες στη διάρκεια της νύχτας, ενώ πριν από υψηλό δύο εβδομάδες ήταν σε επίπεδα ρεκόρ, και οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών οδηγήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιανουαρίου.
Η ανανεωμένη ανησυχία για τις συνομιλίες στην Ελλάδα επί του χρέους με τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ και οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα έχουν σημαντική επίδραση στις αναδυόμενες αγορές γενικότερα. Η Κίνα θα ανακοινώσει στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τα δεδομένα των επενδύσεων αργότερα μέσα στην ημέρα, τα οποία αναμένεται να δείξουν επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας κατάφερε να αντισταθεί στην γενική τάση και αυξήθηκε 0,55%, καθώς δεδομένα καλύτερα από το αναμενόμενο επί των παραγγελιών μηχανημάτων βοήθησαν στο να αντισταθμιστεί ο αρνητισμός από τις απώλειες της Wall Street.
Αλλά η εμβάθυνση στην πτώση του γεν, συνήθως ένας θετικός παράγοντας για τις ιαπωνικές μετοχές, αφού βοηθά τους εξαγωγείς, έκανε κάποιους θεσμικούς να ανησυχούν για άλλες συνέπειες. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η ισχυροποίηση του δολαρίου ΗΠΑ θα πλήξει τα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών.
Στα νομίσματα, το ευρώ βρέθηκε στα 1,0689 δολάρια μετά την επαφή με ένα χαμηλό 12 ετών στα 1,0665 δολάρια. Οι πιέσεις στο κοινό νόμισμα αυξήθηκαν αφού πρώτα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε την αρχή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τη Δευτέρα και άρχισε τις αγορές ομολόγων. Τεχνικές συνομιλίες μεταξύ οικονομικών εμπειρογνωμόνων από την Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της αναμένεται να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα, με στόχο την αποδέσμευση περαιτέρω χρηματοδότησης.
Ο δείκτης του δολαρίου παρέμεινε κοντά στην κορυφή 11-1 / 2 ετών των 98,808 μονάδων που αναρριχήθηκε την προηγούμενη ημέρα.
Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αναπήδησε συγκρατημένα μετά την έντονη πτώση τη διάρκεια της νύχτας που αποδόθηκε στην ανατίμηση του δολαρίου, το οποίο καθιστά τα εμπορεύματα που εκφράζονται στο αμερικανικό νόμισμα ακριβότερα για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Η τιμή του αργού των ΗΠΑ ήταν πάνω 1,3% στα 48,93 δολάρια το βαρέλι μετά από πτώση 3,4% την προηγούμενη ημέρα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Τον αργό ρυθμό των εξελίξεων έχει επιλέξει η Κυβέρνηση στην προσπάθεια προσαρμογής των διαπραγματευτικών της θέσεων επί το ρεαλιστικότερο. Έτσι, μικρή μόνο πρόοδος συντελέστηκε στο χθεσινό Eurogroup, καθώς θα ακολουθήσει νέα σειρά προτάσεων-μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική πλευρά που συμφώνησε πάντως να ξεκινήσει ο ερχομός εκπροσώπων των θεσμών κατά κλιμάκια, για να προχωρήσει ο έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων. Και όλα αυτά καθώς ακολουθούν 3 ακόμη εβδομάδες με ιδιαίτερα βαριές δανειακές ανάγκες για το Δημόσιο, η εκπλήρωση των οποίων αναμένεται να εξανεμίσει τα Ταμιακά του διαθέσιμα.
Εκτός αν υπάρξει συγκέντρωση νέων Δημόσιων εσόδων μέσω των ρυθμίσεων (που ακόμη πάντως δεν έχουν νομοθετηθεί), ενδεχόμενο που είναι μάλλον στη σφαίρα της υψηλής αισιοδοξίας. Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος και με αναφορές στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος με ασαφές ερώτημα προς το εκλογικό σώμα (έστω και με την άμεση διάψευσή του), η υποτονικότητα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και η ψύχραιμη στάση των καταθετών οφείλουν να καταγραφούν ως θετικές εξελίξεις.
Οι συμμετέχοντες στο Χ.Α. τηρούν εμφανή στάση αναμονής, καθώς η ρηχότητα και η έλλειψη αγοραστών που το χαρακτηρίζει θα απαιτούσε όγκους αρκετών συνεδριάσεων για να ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση ενός αξιοπρεπώς μεγάλου αριθμού μετοχών στο ενδεχόμενο της περαιτέρω αποεπένδυσης και σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από τις τρέχουσες. Αναβάλλουν, επομένως, την υλοποίηση τέτοιων σκέψεων και αποδέχονται “σιωπηρά” τον εγκλωβισμό τους στις Ελληνικές τοποθετήσεις, με την ελπίδα “κάτι να αλλάξει”, επιτρέποντας έτσι τεχνικού χαρακτήρα αντιδράσεις.
Από την άλλη πλευρά, η Δευτέρα είχε ιδιαίτερο ειδικό βάρος για τη ιστορία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε τη διαδικασία της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της ύψους 1,1 τρισ ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης, που θα διαρκέσει σε πρώτη φάση επί 18μηνο. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός της Ευρωζώνης και η μέσω μιας ανταγωνιστικότερης ισοτιμίας του ευρώ με τα λοιπά νομίσματα αναζωογόνηση των Ευρωπαϊκών Οικονομιών.
Είναι φανερό ότι η Ελληνική Οικονομία, που είναι απούσα από την ιστορική αυτή εξέλιξη, πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες αξιολόγησής της ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει. Διαφορετικά, η συνέχιση της άγονης κατασπατάλησης χρόνου θα οδηγήσει σε πλήρη ασφυξία στην Οικονομία και αναπόφευκτα σε νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη με πρωταγωνιστές τις Τραπεζικές μετοχές και ‘θύματα’ τις μετοχές άλλων εταιρειών, ερήμην των υγιών θεμελιωδών στοιχείων τους.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η ισχυροποίηση του δολαρίου επεκτείνεται στην Ασία
Τα ισχυρά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ και η μείωση στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης συνέβαλαν στη διατήρηση του δολαρίου στα υψηλά 11ετίας. Το επιχειρηματικό κλίμα στις ΗΠΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το δολάριο έκανε επίσης νέα υψηλά έναντι των ασιατικών νομισμάτων. Οι Ασιατικές αγορές μετοχών ήταν αρκετά σταθερές παρά τις σημαντικές απώλειες που εμφάνισαν οι αμερικανικοί δείκτες. Ο Nikkei, ωστόσο, ανέκαμψε έντονα με το γιεν να παραμένει χαμηλά ενώ οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού αποτέλεσαν έκπληξη προς τα πάνω.
Οι μετοχές της ζώνης του ευρώ έχουν κάνει ένα ράλι κατά 14% από την αρχή του 2015οι αναλυτές μας που χαράζουν τη στρατηγική επί των αγορών μετοχών πιστεύουν ότι η στροφή σε μετοχικές αξίες θα συνεχιστεί, γιατί υπάρχουν θεμελιώδεις παράγοντες που εξακολουθούν να την υποστηρίζουν.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Αδιευκρίνιστο παρέμενε μέχρι αργά χθες τη νύχτα το καθεστώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων Αθήνας και δανειστών στις Βρυξέλλες.
Από τις Βρυξέλλες αναχώρησε χθες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γ. Χουλιαράκης, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα δώσει κανονικά το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μαζί με τον γενικό γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής Ν. Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών Ε. Παναρίτη.
Εντείνονται οι πιέσεις των Ευρωπαίων προς την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα αν δεν κάνει τις ανάλογες προσπάθειες, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Όπως είπε, δεν πρόκειται να γίνουν εκταμιεύσεις αν δεν εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις. «Αποκλείεται να δοθούν χρήματα χωρίς να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες από ελληνικής πλευράς» τόνισε, μιλώντας στο ολλανδικό κανάλι RTL.
Την μεταφορά 555 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο Δημόσιο ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ειδικότερα, πρόκειται για τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που είχαν πάρει οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του «πακέτου Αλογοσκούφη» το 2008.
Η συγκρότηση επιτροπών που θα εξετάσουν την παροχή αντισταθμιστικών οφελών προς την Ελλάδα από την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Ρ. Μουσταφάγιεφ, τον αντιπρόεδρο Επενδύσεων και Μάρκετινγκ της SOCAR Ελ. Νασίροφ, τον αναπληρωτή αντιπρόεδρο Επενδύσεων και Μάρκετινγκ της SOCAR A. Μαμάντοφ και τον αντιπρόεδρο της ΒΡ για τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου, Τζο Μέρφι.
Στις διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους θεσμούς αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος σε δηλώσεις του προς την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai Tre δήλωσε πως η Ευρώπη έχει ξεκινήσει την διαδικασία αμοιβαίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τόνισε δε πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναφέρει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις της που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του τωρινού προγράμματος,
Αυξημένες υποχρεώσεις των μελών διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών, δημοσιοποίηση της πολιτικής αμοιβών των εταιρειών, σαφείς προϋποθέσεις για τον ορισμό ανεξάρτητων μελών, αλλά και πρόσθετες υποχρεώσεις όσον αφορά την ενημέρωση των μετόχων σχετικά με σειρά εταιρικών πράξεων περιλαμβάνει το τελικό σχέδιο νόμου που προ ημερών υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η Ιρλανδία ζήτησε την Τρίτη να της επιτραπεί μεγαλύτερη απόκλιση σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες της το 2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά την απόφασή της Κομισιόν να επιδείξει ανοχή στη Γαλλία και την Ιταλία, δύο χώρες οι οποίες αθέτησαν τους κανόνες της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν την Τρίτη την πρόταση της Επιτροπής να δοθεί στη Γαλλία, η οποία έχει επανειλημμένα αποτύχει να εκπληρώσει τους στόχους οι οποίοι της έχουν τεθεί όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή της και τις προθεσμίες που έχουν ορίσει οι Βρυξέλλες, άλλα δύο χρόνια για να συμμορφωθεί προς τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.
Πλαφόν στις προμήθειες τις οποίες υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις λιανικής για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, μια πρωτοβουλία η οποία σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θα μειώσει τα κόστη για τις επιχειρήσεις και δυνητικά τους καταναλωτές, προβλέπει νομοσχέδιο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 29 αποχές.
Διόρθωσαν χθες βράδυ αργό και χρυσός, στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου, η οποία παραδοσιακά πλήττει την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,6% στα 1.160,10 δολάρια η ουγγιά.
Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 3,4%, κλείνοντας στα 48,29 δολάρια.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ