Skip to main content

Market beat: Η εβδομαδιαία μεταβολή διαμορφώνεται σήμερα από τις τράπεζες

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ανησυχούν  οι επενδυτές, όταν βλέπουν ότι στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν υπάρχει μείωση, έστω σαν ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης μιας κάποιας προόδου στην αξιολόγηση. Θυμίζουμε μόνο ότι, στο 2017, σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο, θα γινόντουσαν οι πρώτες προσπάθειες να βρει η χώρα δανεικά από τις αγορές. Για να φανεί αν, το 2018, θα μπορούσε να κρατηθεί στα πόδια της η οικονομία, χωρίς την ανάγκη ενός ακόμα προγράμματος στήριξης. Αντί αυτού, τα επιτόκια έχουν καρφωθεί πάνω από το 7% και με δεδομένη την ενδελέχεια με την οποία ερευνούν την εικόνα της κάθε οικονομίας οι διαχειριστές κεφαλαίων στις αγορές κρατικού χρέους, το μέλλον για τους διαχειριστές μετοχικών χαρτοφυλακίων παραμένει θολό και ελκυστικό ως τέτοιο, μόνο για ειδικού τύπου fund managers.

Άλλη μια μέρα που στην αγορά μας για αλλού ξεκινήσανε και αλλού το επήγανε στο φινάλε οι ισχυροί θεσμικοί. Την πλέον ακατάλληλη στιγμή θα λέγαμε, ξέσπασαν πάλι οι πιέσεις στο ΧΑ. Μετά την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές του ευρώ πέρασαν σε θετικό πεδίο, αφήνοντας πίσω τις απώλειες που έγραφαν επί ώρες. Τότε λοιπόν, στην Αθήνα, οι επίμονες πιέσεις απέκτησαν σταθερότητα. Μετά  τις 15:20 δε, άρχισαν να δείχνουν ότι υπήρχε πιθανότητα αναζήτησης ελάχιστου μέρας ή πυθμένα στην τελευταία ώρα της διαπραγμάτευσης, που θα διέγραφε το θετικό πρόσημο της μεταβολής των δεικτών. Αυτό δηλαδή που ίσχυε σχεδόν πεντέμιση ώρες.  Αφού ο ΓΔ πέρασε σε απώλειες στις 16:13. Ενώ ως τις 16:03 κατώτερο μέρας ήταν ακόμα το ελάχιστο του πρώτου μέρους ήτοι οι 650,03 μονάδες.

Μετά την απώλεια αυτής της στήριξης, οι έμπειροι παράγοντες δήλωναν έτοιμοι για όλα. Με τους ξένους θεσμικούς να δηλώνουν αδιάφοροι για όλα, απέχοντας επιδεικτικά. Καθώς περίμεναν, ώστε να κάνουν τα άκρως απαραίτητα στο φινάλε. Οι εγχώριοι θεσμικοί έχοντας αρκετό βάρος από τη διαπραγμάτευση, σε αγορά που μοιάζει σε πορεία με βάρκα την ελπίδα, στις παρατηρήσεις τους αποτυπώνουν την αγωνία που προκαλεί η ισορροπία πάνω σε ακονισμένη λεπίδα.

Με τους ΓΔ στο -0,14%, τον 25άρη στο -0,47% και τον FTSEM -1,02%, μετά από τέσσερις συνόδους στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου η δυναμική σήμερα θα σφραγίσει το πρόσημο της μεταβολής στη βδομάδα των Θεσμών στην Αθήνα και του EuroWorking Group. Ενώ όμως οι μεταβολές των βασικών δεικτών είναι μικρές και εύκολα ανατρέψιμες, αποκαλύπτεται πως στις επιμέρους μετοχές του 25άρη έχει γίνει «δουλειά».

Οι καθοδικές μετοχές είναι τα τραπεζικά blue chip και τρεις ακόμα ήτοι συνολικά επτά τίτλοι που αυτών οι απώλειες έδωσαν αρνητική μεταβολή δεικτών σε τέσσερις μέρες. Η ΕΥΡΩΒ έπεσε -3,34%, η ΠΕΙΡ -3,26%, ΕΤΕ -2,44%, ΦΦΓΚΡΠ -2,09%, ΣΑΡ -2,02%, ΑΛΦΑ -1,72%, και ΜΠΕΛΑ -1,56%. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +1,5% συναντάμε δέκα μετοχές τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,82%, ΕΛΠΕ +5,29%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +4,50%, ΤΕΝΕΡΓ +3,94%, ΕΧΑΕ +3,04%, ΒΙΟ +2,76%, ΤΙΤΚ +2,58%, ΔΕΗ +2,19%, ΜΟΗ +1,87%, ΜΥΤΙΛ +1,60%. Οι δε υπόλοιπες ανοδικές με μεταβολή από 0% για τον ΟΤΕ ως το +1,08% για την ΛΑΜΔΑ είναι οι ΜΕΤΚ +0,43% και ΑΡΑΙΓ +0,30%. Πτωτικές μεταβολές κοντά σε αυτές των βασικών δεικτών είχαν οι ΓΡΙΒ -0,51%, ΕΕΕ -0,62%, ΟΛΠ -0,82% και ΟΠΑΠ -0,12%.

Η έναρξη της ανάλυσης του Βαγγέλη Σιούτη της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ τα λέει όλα: «Έχουμε συμπληρώσει δεκατρείς συνεδριάσεις που η Αγορά κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης είκοσι μονάδων ανάμεσα στις 640 και 660 μονάδες. Ταυτόχρονα οι όγκοι συναλλαγών έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα και η καθημερινή παρακολούθηση της συνεδρίασης πολλές φορές είναι μια βασανιστική διαδικασία». Έχοντας επαφή από το 1990, όντως η εικόνα πονάει τα μάτια και την καρδιά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Οριακές μεταβολές εμφάνισαν οι δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,46 μονάδων (+0,01%), στις 20.858,19 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,26 μονάδες (+0,02%), στις 5.838,81 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor’s 500 έκλεισε με άνοδο 1,89 μονάδων (+0,08%) στις 2.364,87 μονάδες. Συνεπώς έκλεισε η Wall Street σε θετικό έδαφος παρά τη νέα αισθητή πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 50 δολάρια.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Johnson & Johnson (+1,5%) και DuPont (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Caterpillar (-1,8%) και IBM (-1,3%).

Για άλλη μια συνεδρίαση, αρνητικά λειτούργησε η πτώση της τιμής του πετρελαίου στον απόηχο των αυξημένων αποθεμάτων στις ΗΠΑ για ένατη διαδοχική εβδομάδα. Ωστόσο οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να τηρούν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας και στο β’ εξάμηνο του 2017.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι επικεντρωμένο στην αυριανή κρίσιμη ανακοίνωση των στοιχείων του Φεβρουαρίου επί της απασχόλησης συνολικά (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές επισήμαιναν, ότι σε περίπτωση που η απασχόληση είναι ισχυρή τότε οι επενδυτές θα αναμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 243.000 αιτήσεις έναντι 238.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον Μάριο Ντράγκι να διαβεβαιώνει ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σε περίπτωση που οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας επιδεινωθούν.

ΕΥΡΩΠΗ

Να εξαλείψουν τις αρχικές απώλειες και να κλείσουν οριακά ανοδικά κατόρθωσαν στη σημερινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 372,89 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,09% στις 11.978 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100υποχώρησε κατά 0,27% στις 7.314 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,42% στις 4.981 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB αυξήθηκε κατά 0,46% στις 19.571 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε άνοδο κατά 1,50% στις 9.998 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Aviva εκτινάχθηκε στο 6,46% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του 2016. Στον αντίποδα, η μετοχή της Domino’s Pizza «βούλιαξε» κατά 13,2% στον απόηχο της απόφασης για επέκταση στη νορβηγική αγορά.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νωρίτερα, τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα, ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τον Μάριο Ντράγκι να δεσμεύεται ότι η υπερχαλαρή νομισματική πολιτική θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό του 2017 και του 2018, ενώ κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να επισπεύσουν τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, πτώση της τάξης του 25% εμφάνισαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Hugo Boss, τα οποία περιορίστηκαν στα 62,5 εκατ. ευρώ. Πτώση σημείωσαν και τα καθαρά κέρδη της Carrefour SA, καθώς η κερδοφορία της γαλλικής εταιρείας, για το σύνολο του 2016, συρρικνώθηκε κατά 24% στα 746 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν οριακά στα 78,7 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση κατέγραψαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της Merck KGaA, καθώς η κερδοφορία της γερμανικής εταιρείας διαμορφώθηκε σε 269 εκατ. ευρώ έναντι 126 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Την ίδια ώρα, «φρένο» στα σχέδια περί μίας νέας συγχώνευσης στον κλάδο των χημικών έβαλε η Akzo Nobel NV, η οποία απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της PPG Industries Inc, συνολικού ύψους 20,9 δισ. ευρώ. Η ολλανδική εταιρεία γνωστοποίησε σήμερα, πως η αμερικανική PPG υπέβαλε επίσημο αίτημα εξαγοράς των μετοχών της έναντι 83 ευρώ/μετοχή.

ΧΑ

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε μικτές διαθέσεις απέναντι στα δεικτοβαρή blue chip με τζίρο που ήταν κατώτερος της περασμένης συνόδου αλλά και αρκετά  χαμηλότερος του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας (41,6 εκατ. ευρώ). Η άνοδος για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκε στο πρώτο 25λεπτο του πρώτου μέρους και από τις 11:55 ως τις 12:30 η ελεύθερη διαπραγμάτευση, απέκτησε έντονα ανοδική δυναμική και έφερε τα μέγιστα στον δείκτη των Τραπεζών και στους βασικούς. Η κλιμακούμενη πίεση μετά την εγγραφή του μέγιστου έκανε να φανεί απίθανο να περάσουν τους δείκτες σε νέο πυθμένα για τη μέρα, από αυτόν που εμφανίστηκε στις 10:40, και ήταν για τον ΓΔ πάλι οι 650 μονάδες. Από εκεί η ζήτηση έφερε το μέγιστο σε δύο χρόνους ή με δύο αγοραστικά κύματα εντολών στις 12:29 για την ακρίβεια στις 654,61 μονάδες.

Στο πρώτο μέρος ήταν οι κινήσεις των ευρωπαίων και των εγχώριων θεσμικών  έφεραν μέγιστα που αντιστοιχούσαν σε κέρδη της τάξης του 1,96% για τις Τράπεζες και στους βασικούς δείκτες μεταβολές +0,82% ως +0,62%. Μια κίνηση ανοδική στο δεύτερο μέρος σε όλες τις αγορές του ευρώ, λόγω της εμφάνισης Ντράγκι της ΕΚΤ και της σχέσης του ευρώ  με το δολάριο, δεν εκφράστηκε στις ελληνικές Τράπεζες και στους δείκτες της αγοράς. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου πίεσε τις τιμές και δεν αντέδρασαν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.  Παρά ταύτα οι βασικοί δείκτες κατάφεραν να κλείσουν, μετά από διακύμανση μικρού εύρους, εμφανίζοντας μεταβολές της τάξης του -0,3% το πολύ.

Η ζήτηση για Τραπεζικά blue chip ξεπερνούσε την προσφορά από την προσυνεδρίαση ως τις 15:05. Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και για τους βασικούς δείκτες, που είχαν χρόνο διαπραγμάτευσης σε θετικό πεδίο αποκλειστικά στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος ως τις 16:00 περίπου.

Οι επαγγελματίες επενδυτές επέλεξαν την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος ως το τέλος για 11 από 18 μετοχές του 25άρη παράλληλα με την επανεμφάνιση της διάθεσης για αγορές επιλεκτικά στα τραπεζικά blue chip. Ξεχώρισαν για τα κέρδη τους οι ΤΙΤΚ +2,34%, ΑΡΑΙΓ +1,84%, ΕΧΑΕ +1,07%, ΟΛΠ +1,03%, ΒΙΟ +2,17% από +2,22%,  ΕΛΠΕ +0,61%, και ΔΕΗ +0,72%,  ενώ για την πτώση τους από το αντιτραπεζικό μπλοκ οι ΣΑΡ -2,49%, ΟΠΑΠ -2,28%, ΓΡΙΒ -1,26% και ΟΤΕ -1,47%, μια ακόμα μέρα που οι ειδήσεις για λύση στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης ήταν μικτές. Ωστόσο το κλίμα για τις μετοχές διεθνώς γύρισε μετά το μεσημέρι σε ανοδικό.

Το ελάχιστο μέρας  στις 647,68 από 646,23 μονάδες σημειώθηκε σε συντονισμό με το κατώτερο μέρας για τον Τραπεζικό δείκτη στις 16:42. Ήταν μια μέρα που το μέγιστο του Τραπεζικού και του μέσου όρου εμφανίστηκαν ταυτόχρονα, ενώ το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα. Η πορεία δεν ήταν νευρική αλλά στη μεγαλύτερη διάρκεια πλάγια, χωρίς αλλαγές του θετικού προσήμου παρά μόνο στην τελευταία ώρα.

Η δυναμική στις τιμές των τραπεζικών blue chip κίνησε τον 25άρη από τις 1734 ως τις 1741 μονάδες. Το αποτέλεσμα ήταν η διατήρηση της τεχνικής εικόνας των μετοχών του 25άρη γενικά. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η κίνηση των τιμών των βασικών δεικτών όπως και την προηγούμενη μέρα αλλά χωρίς εγγραφή του ενδοσυνεδριακού ελάχιστου μετά το πέρας των συναλλαγών στις δημοπρασίες αλλά μερικά λεπτά νωρίτερα.

Η άνοδος των 11 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν σημαντική και αντιστάθμισε μερικά τις όποιες απώλειες από τις 12 πτωτικές μετοχές του, μαζί με τα κέρδη από τις Τράπεζες αφού οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +0,59% από 1,19% την προηγούμενη, την ΕΤΕ στο 0,00% από +1,27%,  η ΠΕΙΡ +0,56% από +1,72% στις 8/3, και ΕΥΡΩΒ -1,46% από +1,82% με ενίσχυση στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων κυρίως στο τέλος. Η αγορά πάλι σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να κρατηθεί πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων αλλά και χωρίς την μέριμνα να μην παραβιαστούν στο τέλος.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 18) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 7) με δυο, τη ΕΤΕ και την ΜΕΤΚ, αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 16 από 25 την προηγούμενη σύνοδο, και 6 από 4 αμετάβλητες. Άρα, οι 18 από 11 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 32,119 από 44,383 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 11,45 από 20,03 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 35,65% από 45,13% από 40,68% από 58,44% από 33,06% του συνολικού τζίρου.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,07% και έφθασε στις 648,85 από 649,31 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1728,06 από 1732,48 με μεταβολή -0,26%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 0,6 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 1,3 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντας τους πιο κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά +1,61% από +1,60%, Πρώτων Υλών +0,86% από +0,87%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,83% από +1,35%, Κοινής Ωφέλειας +0,63% από +2,40%, Πετρελαίου Αερίου +0,41% από +0,83%, Τεχνολογίας +0,22% από +0,47%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,22% από +0,37% και Τραπεζών +0,05% από +1,43%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι εταιριών στα Ταξίδια Αναψυχή -1,99% από +2,36%, Τηλεπικοινωνιών -1,47% από +0,57%, Μέσων Ενημέρωσης -1,06% από 0,00%, Ακίνητης Περιουσίας -0,79% από +1,36%, Εμπορίου -0,76% από -1,07%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,56% από -0,98%, ο FTSEΜ -0,33% από +1,01%, ο 25άρης -0,26% από +0,82%, Τροφίμων Ποτών -0,09% από -0,04% και ο ΓΔ -0,07% από +0,96%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 32,119 από 44,383 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,331 από 6,543 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,225 από 36,246 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,690 από 0,835 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,687 από 44,781 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 38,855 από 61,081 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 57 από 66 των καθοδικών σε 53 από 43 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 23 από 27.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Επιταχύνεται η μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ μετοχών

Στην σύνοδο της Πέμπτης 9/3, οι θεσμικοί έδωσαν μικτή δυναμική στον 25άρη με μετατροπή των κερδών σε απώλειες στο τέλος. Μετά το άνοιγμα με ανοδικό χάσμα +0,26%, στις 1737 μονάδες, εμφάνισε στις 12:29, το μέγιστο μέρας στις 1744,37 (+0,69%) μονάδες. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1724,89 και το κλείσιμο έγινε στις 1728,06 μονάδες, με μεταβολή -0,26%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,444 από 14,501 εκατ. ευρώ την Τετάρτη, παρά την υποχώρηση του στην υποκείμενη αγορά.

Για τη σειρά Μαρτίου διακινήθηκαν 1756 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1745,75 μονάδες και κατώτερο στις 1727,00. Οι 5518 ανοικτές θέσεις έγιναν 4875 με εκκαθάριση στις 1731,75 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 1276 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας στις 1747,00 μονάδες και κατώτερο στις 1728,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 4414 από 3456 με την εκκαθάριση στις 1733,25 μονάδες. Η προπορεία των ΣΜΕ έναντι του δείκτη διατηρήθηκε.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ο συνολικός όγκος αυξήθηκε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνεδρίασης επειδή επιταχύνθηκε η διαδικασία της αλλαγής της έκθεσης των επενδυτών στα ΣΜΕ της επόμενης σειράς (Ιουνίου). Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 2247 από 4620 συμβόλαια για τη σειρά Μαρτίου και 876 από 334 για την επόμενη σειρά, της ΕΤΕ με 18.877 από 26.030 και 6292 από 1437 για την σειρά Ιουνίου, της ΕΥΡΩΒ με 5036 από 6.040 και 1755 από 466 για την επόμενη, της ΠΕΙΡ με 12.384 από 10.709 και 9412 από 4.212 λήξης Ιουνίου, και της ΜΙΓ με 879 από 1525 και 581 από 132 για την επόμενη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Έχουμε συμπληρώσει δεκατρείς συνεδριάσεις που η Αγορά κινείται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης είκοσι μονάδων ανάμεσα στις 640 και 660 μονάδες. Ταυτόχρονα οι όγκοι συναλλαγών έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα και η καθημερινή παρακολούθηση της συνεδρίασης πολλές φορές είναι μια βασανιστική διαδικασία.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν ξεκάθαρα την στάση αναμονής των επενδυτών παρακολουθώντας τις εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά την σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσής της για την πραγματική Οικονομία, τις Τράπεζες, τις επιπτώσεις της στις αποφάσεις της ΕΚΤ για το “QE”, τις αξιολογήσεις των Διεθνών Οίκων και την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Χώρα μας και το Χρηματιστήριο.

Κάθε παράταση, ή σπάσιμο της αξιολόγησης και μεταφορά των σημαντικών αποφάσεων για αργότερα, θα συντηρήσει την αβεβαιότητα και την απραξία. Σε περίπτωση θετικών εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις, η ανοδική διάσπαση της συσσώρευσης θα ανοίξει το δρόμο για τιμές ακόμη και πάνω από τις 700 μονάδες προς την περιοχή αντίστασης των 725 μονάδων.

Σε αντίθετη περίπτωση (καθυστερήσεων και παράτασης των εκκρεμοτήτων) ο Γενικός Δείκτης θα αναζητήσει στήριξη στη περιοχή του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών στις 616 μονάδες που δύο φορές στο τρέχον έτος στήριξε τον Δείκτη.

Κλειδί για την πορεία του Γενικού Δείκτη παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος που έχει υποαποδώσει για ακόμη μία φορά. Το θετικό είναι ότι προς το παρόν έχει κρατηθεί στη στήριξη του απλού ΚΜΟ 200 ημερών στις 756 μονάδες αλλά είναι πολύ πίσω σε σχέση με τις 867 μονάδες (25/1), ή 891 μονάδες (12/1) που ήταν, όταν ο Γενικός Δείκτης ήταν ξανά στις 660 μονάδες. Σε αντίθεση με τον Τραπεζικό κλάδο, η πλειοψηφία των μετοχών του FTSE Large Cap κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα τιμών, με κάποιες μάλιστα να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα όπως και μια μικρή μερίδα μετοχών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης (ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΠΕ, ΧΑΚΟΡ, ΚΟΥΕΣ, ΥΓΕΙΑ, ΑΝΕΜΟΣ) .

Με ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές τα αποτελέσματα του σημερινού Euroworking Group, ενώ οι Διεθνείς Αγορές που παραμένουν κοντά στα υψηλά τους, θα έχουν αύριο την προσοχή τους στραμμένη στις ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενώ την επόμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Fed (14 – 15 Μαρτίου).

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και το δολάριο έπιασε υψηλά 1 και 1 / 2 μηνών έναντι του γεν σήμερα Παρασκευή, πριν από τη δημοσίευση των νέων θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς  εκτός του γεωργικού που ενδιαφέρουν όλους τους επενδυτές και αναμένεται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ανέβηκε 0,2%, λαμβάνοντας ώθηση από μια μέτρια ανάκαμψη στη Wall Street μετά από σερί πτωτικών κλεισιμάτων.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +1,48% με τη βοήθεια του πιο αδύναμου γιέν. Οι μετοχές στη Νότια Κορέα αυξήθηκαν 0,3% μετά από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε τη μομφή του κοινοβουλίου εναντίον του Προέδρου Παρκ Γκέουν-χε κατά την ψηφοφορία την 9η Δεκεμβρίου  για ένα σκάνδαλο άσκησης επιρροής αθέμιτα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Με ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί ακόμη μια αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να επέλθει πλήρης συμφωνία -ενδεχομένως και μετά το Eurogroup της 20ής Μαρτίου- ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα και αυτός ο γύρος εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων με τους δανειστές. Η διαπίστωση ότι υπάρχει πρόοδος ήταν κοινή καθώς, πέρα από τα κυβερνητικά στελέχη, σε αντίστοιχη κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρυ Ράις. Κοινή όμως ήταν και η διαπίστωση ότι οι διαφωνίες σε πολλά βασικά «κεφάλαια» παραμένουν: εργασιακό, συντάξεις, ενέργεια, αφορολόγητο και… ΕΝΦΙΑ συνθέτουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πέντε σοβαρότερα μέτωπα τα οποία παρέμειναν ανοικτά, παρά τις πολύωρες συζητήσεις των τελευταίων ημερών.

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group (EWG), όπου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές».

Για σημαντική πρόοδο στις διαβουλεύσεις για μία ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, αναφορικά με την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος, καθώς και για μία σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις «για ένα πρόγραμμα στο οποίο θα μπορούσε να υποστηριχθεί από το Ταμείο» θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Σημαντική πρόοδος, σε ό,τι αφορά ένα «ισορροπημένο» δημοσιονομικό πακέτο μετά από το πρόγραμμα και, παράλληλα, σχετικά με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, καταγράφηκε την Πέμπτη κατά τις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τα κλιμάκια των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, υπάρχει ήδη ένα πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων είτε σε τεχνικό επίπεδο, είτε σε επίπεδο επικεφαλής για την επόμενη εβδομάδα, για διάφορα ζητήματα που χρειάζονται περισσότερη δουλειά, ή πολιτική συζήτηση.

Σημαντική πρόοδο καταγράφουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις για μία ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων, για την περίοδο μετά από τη λήξη του προγράμματος, καθώς και για μία σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα.  Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα εν όψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο να υπάρξει γρήγορα μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Τις δυσμενείς επιπτώσεις των ατέρμονων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο επενδυτικό κλίμα της χώρας, υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση του Συνδέσμου, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις καταστρέφουν το επιχειρηματικό κλίμα, καθυστερούν την επανεκκίνηση της οικονομίας και καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μάλιστα, σ’ αυτό το σημείο σπεύδει να παρατηρήσει πως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας είναι από τις χαμηλότερες της Ευρώπης.

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου του ΟΠΑΠ, για τη δημόσια προσφορά με καταβολή μετρητών και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως 200.000 κοινών ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ και συνολικού ποσού έως 200.000.000.

Να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο το ποσό των 15,34 εκατ. ευρώ, το οποίο κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση, αξίωσε από την Ελληνικός Χρυσός το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε ως παράνομη κρατική ενίσχυση την επιδότηση των ελληνικών αρχών προς την Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνίστατο σε παραχώρηση της μεταλλευτικής εκμετάλλευσης της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την πράξη αυτή.

Με δύο προσφυγές, Ελλάδα και Ελληνικός Χρυσός ζήτησαν από το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΓΔΕΕ) την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2015, ωστόσο, το ΓΔΕΕ απέρριψε τα σχετικά αιτήματα και επιβεβαίωσε την απόφαση της Κομισιόν.

Στην περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ μείωσε το ανώτατο όριο του ELA κατά 100 εκατ. ευρώ, στα 46,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Στην κατηγορηματική άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προσέκρουσαν οι προτάσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις. Η εκπρόσωπος του Ταμείου απέρριψε όλες τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, «το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν ενδιαφέρεται ούτε καν για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία χαρακτήριζε ως σύννομο με το ευρωπαϊκό δίκαιο τον προ – εγκριτικό ρόλο του Υπουργείου Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις».

Υψηλότερα των στόχων του Προϋπολογισμού κινήθηκαν τα φορολογικά έσοδα τον Φεβρουάριο, βάσει των προσωρινών στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα έσοδα προ επιστροφών διαμορφώθηκαν στα 4,264 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά 3,9% τον στόχο των 4,104 δισ. ευρώ.  Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, δόθηκαν επιστροφές 331 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 33,47% του στόχου των 248 εκατ. ευρώ.

Πιστωτική γραμμή, ύψους έως 300 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων στην Ελλάδα, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Τα συγκεκριμένα χρήματα θα διοχετευτούν για τη στήριξη έργων, τα οποία θα αφορούν την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και την ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ των έργων, τα οποία αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από την EBRD, συγκαταλέγεται η κατασκευή αιολικού πάρκου, ισχύος 43 MW, από τη Volterra S.A.

Συμφωνία συνεργασίας με τη βρετανική BISLEY υπέγραψε η Δρομέας ΑΒΕΕΑ Παπαναγιώτου. Συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει: α) Την προώθηση στη διεθνή αγορά από την εταιρεία BISLEY, της σειράς των γραφείων «Cito» που παράγει η εταιρεία ΔΡΟΜΕΑΣ β) Την κατά περίπτωση από κοινού συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς εξοπλισμού επίπλων γραφείου γ)Την από κοινού ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η εταιρεία BISLEY παράγει μεταλλικούς φοριαμούς αρχειοθέτησης διαφόρων τύπων και χρήσεων και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες.

Τη σύμβαση για την ανακαίνιση και ανάπλαση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας Βουλιαγμένης», υπέγραψαν Αστήρ Παλάς ΑΣΤΗΡ Βουλιαγμένης ΑΞΕ και ΑΚΤΩΡ Α.Ε. Η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 24 Απριλίου του 2018, προκειμένου το ξενοδοχειακό συγκρότημα να είναι πλήρως λειτουργικό τη θερινή περίοδο του 2018.  Το συμφωνηθέν αντίτιμο μεταξύ των δύο εταιρειών, ανέρχεται στο ποσό των 68,4 εκατ. ευρώ. Η επιλογή της ΑΚΤΩΡ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε μεταξύ πέντε υποψήφιων εταιρειών. Η προσφορά της ΑΚΤΩΡ κρίθηκε ως η πλέον συμφέρουσα, κερδίζοντας ως εκ τούτου, τον επίμαχο διαγωνισμό.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η ευρωπαϊκή οικονομία, το προσεχές διάστημα, ενδεχομένως να αποκτήσει μεγαλύτερο μομέντουμ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου. «Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίζεται και με βάση τα διαθέσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, ενδεχομένως να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική» εξήγησε, χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο, διαπίστωσε την ύπαρξη «μίας σειράς ενδείξεων ενδυνάμωσης της ανάπτυξης», η οποία μάλιστα – κατά τον ίδιο – αναμένεται να προσλάβει ευρύτερες διαστάσεις.

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%. «Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μακρά περίοδο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Υπέρ της «έγκαιρης έναρξης της διαδικασίας εξόδου» από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

Από το βήμα τραπεζικού συνεδρίου στο Βερολίνο, επανέλαβε την ανάγκη σταδιακής μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αξιώνοντας την άμεση έναρξη της σχετικής διαδικασίας. Ανάλογο αίτημα υπέβαλε σήμερα και το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo, το οποίο ζήτησε τη μείωση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων κατά 10 δισ. ευρώ.

Τη σταδιακή μείωση του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων αξίωσε από την ΕΚΤ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φούεστ, επικαλούμενος την ανάκαμψη των πληθωριστικών τάσεων στην Ευρωζώνη. «Η κεντρική τράπεζα θα πρέπει τώρα να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των κρατικών ομολόγων και να περικόψει το πρόγραμμα αγοράς κατά 10 δισ. ευρώ» τόνισε ο Γερμανός οικονομολόγος. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποίησε, η ΕΚΤ κινδυνεύει να «προσπεράσει» τον στόχο της.

«Φρένο» στα σχέδια περί μίας νέας συγχώνευσης στον κλάδο των χημικών έβαλε η Akzo Nobel NV, η οποία απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της PPG Industries Inc, συνολικού ύψους 20,9 δισ. ευρώ. Η ολλανδική εταιρεία γνωστοποίησε σήμερα, πως η αμερικανική PPG υπέβαλε επίσημο αίτημα εξαγοράς των μετοχών της έναντι 83 ευρώ/μετοχή. Η Akzo, όπως εξήγησε, απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς το προσφερόμενο αντίτιμο υπολείπεται σημαντικά της πραγματικής αξίας της εταιρείας.

Άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα εμφάνισαν τον Φεβρουάριο οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα, έναντι 0,1% τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο. Την ίδια ώρα, το κόστος εισαγωγής πετρελαϊκών προϊόντων υποχώρησε κατά 0,7%.  Εξαιρουμένων των πετρελαϊκών επομένως, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το περασμένο καλοκαίρι.

Εργασία από το σπίτι και εκτός γραφείου; Πριν από αρκετά χρόνια φάνταζε αδύνατον, ενώ τώρα αποτελεί επιλογή για περισσότερο από το 50% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Regus, το 52% των εργαζομένων στις ΗΠΑ δουλεύει εκτός γραφείου για περισσότερες από τις μισές ημέρες της εβδομάδας ή και περισσότερο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 επιχειρηματίες, είναι ενδεικτικά των αλλαγών στις εργασιακές συνήθειες τα τελευταία χρόνια, με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της ευελιξίας που προσφέρει η τηλεργασία, την οποία και επιλέγουν πλέον ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι.