Skip to main content

Ντράγκι: Γεωπολιτικό ρίσκο, προστατευτισμός οι μεγάλοι κίνδυνοι

Το γεωπολιτικό ρίσκο, τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών και τον εμπορικό προστατευτισμό προσδιόρισε ο Μάριο Ντράγκι ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2019 και νέο γύρο φθηνών δανείων από το Σεπτέμβριο.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης είναι πιο αδύναμες από ό,τι περιμέναμε» αναγνώρισε ο Ιταλός τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι είναι «καθοδικοί». Όσο για τον πληθωρισμό προβλέπεται να παραμείνει σταθερός για τους επόμενους μήνες και να υποχωρήσει περαιτέρω προς τα τέλη του έτους. Θα αργήσει λοιπόν να επανέλθει στον επίσημο στόχο του 2%. Ωστόσο όπως είπε οι αποφάσεις, που ελήφθησαν σήμερα από την ΕΚΤ, θα προσφέρουν στήριγμα στις τιμές καταναλωτή και μεσοπρόθεσμα ο στόχος θα επιτευχθεί. 

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε από την άλλη ότι οι εσωτερικοί παράγοντες, που λειτουργούν ως βαρίδι στην ανάπτυξη, αρχίζουν να εξασθενούν. Τόνισε δε ότι την ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, η ισχυρή απασχόληση και οι αυξήσεις στους μισθούς και η συνεχιζόμενη- αν και βραδύτερη- επέκταση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Χαρακτήρισε δε «πολύ χαμηλές» τις πιθανότητες ύφεσης. 

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως οι αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν ομόφωνες. Υπήρξαν πάντως ορισμένα μέλη, όπως παραδέχθηκε, τα οποία έθιξαν το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων για τις τράπεζες από τη διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα. για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. 

Η ευθύνη των κυβερνήσεων

Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική και κυρίως με τις απαραίτητες για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. Όλες οι χώρες της νομισματικής ένωσης, όπως είπε, θα πρέπει να στοχεύσουν σε ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μίγμα πολιτικών. 

naftemporiki.gr