Skip to main content

Market Beat: Οι αγορές παγκόσμια γονατίζουν από την εξάπλωση του COVID19

Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά έχει χτυπηθεί από τον COVID19 και έχει μεγάλη σημασία, σε ποια φάση βρήκε το ξέσπασμα της επιδημίας κάθε χρηματιστήριο ξεχωριστά. Οι αναλυτές τώρα εκτιμούν πως θα φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη, χωρίς αυτή ως τα μέσα Ιανουαρίου να βρίσκεται προ μιας ύφεσης, την οποία ο COVID19 εκτιμούν πλέον πως μπορεί να προκαλέσει. Την Αθήνα χτύπησε ο ιός, την εποχή που οι θεσμικοί εκτιμούσαν πως οι αποτιμήσεις των Τραπεζών ήταν ψηλότερα, από εκεί που όριζε η πραγματική πορεία της εξυγίανσής τους.

Ο ιός της γρίπης εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους στην πόλη Wuhan στην Κεντρική Κίνα. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 80 χώρες και έχει αφαιρέσει περισσότερες από 3.000 ζωές. Οι νέες μολύνσεις έχουν επιβραδυνθεί στην Κίνα, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι άλλες χώρες δεν είναι προετοιμασμένες. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το κλείσιμο εργοστασίων που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αναμένεται να ασκήσουν πτωτική πίεση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η αγορά μας δεν μπορεί να μπει σε κατ οίκον περιορισμό και να κινηθεί ανεξάρτητα από την παγκόσμια τάση για φυγή από το ρίσκο λόγω της άγνωστης στην πραγματικότητα επίπτωσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Άλλωστε τώρα θα αρχίσουν να λαμβάνουν μέτρα χώρες με ισχυρή βιομηχανική δραστηριότητα μέρος των οποίων θα επιβαρύνουν το εμπόριο και την παγκόσμια τροφοδοτική αλυσίδα. Εδώ οι πιέσεις στις Τράπεζες δεν εμφανίζουν σημάδια εκτόνωσης και έχουν αρχίσει αρκετοί ισχυροί παράγοντες της εγχώριας και της παγκόσμιας αγοράς μετοχών να υποστηρίζουν πως υπάρχει υπερβολή στη μείωση της αποτίμησης των τραπεζικών blue chip. Ωστόσο με βάση τον απόλυτο συντονισμό των χρηματιστηριακών δεικτών σε παγκόσμια κλίμακα ο πανικός από τον COVID19 σφραγίζει τη δυναμική και στην Αθήνα. Μια δέσμη εκτιμήσεων από τους εγχώριους αναλυτές περιγράφει την κατάσταση και ειδοποιεί.

Η Beta Sec εκτιμά: “Οι Επενδυτές θα διατηρήσουν το βλέμμα τους στα διεθνή και τοπικά νέα, που σχετίζονται με την εξάπλωση του κορωνοϊού”.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ αναφέρει: “Προς το παρόν μένει να δούμε αν το χαμηλό του 718, είναι και ο πυθμένας της πτώσης. Από τους λίγους τίτλους που διόρθωσαν 38%, αυτός του ΟΤΕ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κατοχυρώσει τα 13,00, για να μπει και πάλι μέσα στο ανοδικό του κανάλι. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να δει και πάλι την ζώνη των 12,40 ευρώ. Οι αγορές ιδίων βοηθάνε στο να μπει στο στόχαστρο”. 

Η Leon Depolas Sec. σημειώνει: “Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου ενδέχεται ακόμη και να χαλαρώσει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις στην Οικονομία, καθώς οι πιθανότητες ύφεσης αυξάνονται ραγδαία. Αναμένουμε την διατήρηση της μεταβλητότητας σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα και δίνουμε βαρύτητα στην αποτελεσματική διαχείριση των χαρτοφυλακίων”.

Χθες τονίσαμε: Τεχνικά αν σήμερα δεν κρατήσει ο τραπεζικός δείκτης τις 625 μονάδες, χθεσινό χαμηλό μέρας, τη διάθεση για ρίσκο θα μειώσει η πορεία του 50 μονάδες χαμηλότερα.

Στη θέση του οδηγού της χθεσινής καθόδου ήταν οι Τράπεζες, με τις απώλειες στο κατώτερό τους ως τις 11:40 να φθάνουν το -2,5%. Ο Δείκτης τους, όχι μόνο δεν κρατήθηκε πάνω από τις 625 μονάδες, όπως αναφέραμε προχθές, αλλά βρέθηκε στις 612 στις 11:29. Για όσους διαμορφώνουν τη στρατηγική τους με βαθειά εκτίμηση στα εργαλεία από τη στατιστική “ο κύβος είχε ριφθεί”.

Θεωρούμε ότι διεξάγονται μάχες με αμφίβολη έκβαση σχετικά με τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Γεγονός που υποστηρίζει την άποψη, ότι η αντίληψη για το πότε η πτώση προκάλεσε ή θα προκαλέσει υπερβολική υποτίμηση στις μετοχές που ενδιαφέρουν τους ξένους θεσμικούς διαφέρει από fund σε fund. Έτσι, εκείνα που προτιμούν τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων παίζουν με την ανασφάλεια των υπολοίπων.

Αλλά γενικότερα στον πλανήτη απλώνεται η ανασφάλεια των καταναλωτών, μπροστά στην απειλή να μολυνθούν από τον κοροναϊό. Μια παγκόσμια τάση φυγής από το ρίσκο των μετοχών δεν είναι δυνατό να μη σφραγίσει τις επιλογές των συναλλασσόμενων στην Αθήνα. Χθες τονίσαμε την πιθανότητα να βρεθεί ο Δείκτης των Τραπεζών στις 575 μονάδες αν περάσει κάτω από τις 625 και το χαμηλό του χθες ήταν στις 576, τοιουτοτρόπως οι απώλειες του 25άρη έγιναν υπερδιπλάσιες αυτών που εμφάνιζαν οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί δείκτες. Οι αναλυτές επιμένουν στη διατήρηση μιας επικίνδυνα αυξημένης μεταβλητότητας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ να πιάνει νέο ιστορικό χαμηλό παρά την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια, η Wall Street εμφάνισε μεγάλες απώλειες. Διότι η εξάπλωση του κορωνοϊού προκαλεί εκ νέου ανησυχίες για την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones έχασε -3,58% ή 970 μονάδες στις 27.121,28, ο S&P σημείωσε πτώση -3,39% στις 3.023,94 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -3,1% στις 8.738,60 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones 30, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των United Technologies (-9,1%), Boeing (-7,7%) και JP Morgan (-5,5%) ενώ κανένας τίτλος δεν κινήθηκε ανοδικά.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχωρώντας 14 μονάδες βάσης, έπιασε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,92%. Το Κογκρέσο ενέκρινε χθες σχέδιο έκτακτης ανάγκης ύψους 8,3 δις δολαρίων για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης του κοροναϊού. Στην αγορά εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτημα για επίδομα ανεργίας σημείωσε μικρή πτώση στο τέλος του Φεβρουαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1203 δολάρια από 1,1136 την προηγούμενη μέρα. Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,9% αλλά η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών παρά την απόφαση του ΔΝΤ να διαθέσει πακέτο 50 δις δολαρίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, σύμφωνα με το BBC, “η μεγαλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη, η Βρετανική Αεροπορική Εταιρεία “Flybe”, δήλωσε ότι η έξαρση του κορωνοϊού και η επίπτωσή του στη ζήτηση, ήταν η βασική αιτία της κατάρρευσης της”.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές», «πολύ σοβαρές» διαφωνίες, με τους Βρετανούς σχετικά με τη μετά το Brexit σχέση, έπειτα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών.

Ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,43% στις 380,76 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,62% στις 6.705,43 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,51% στις 11.944,72 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,90% στις 5.361,10 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με πτώση -1,78% στις 21.554,88 μονάδες με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να χάνει -2,55% καταλήγοντας στις 8683,00.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ είχε πορεία ανοδική κινούμενο υψηλότερα +0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1203 από 1,1136 την προηγούμενη μέρα.

ΧΑ

Η διεθνοποίηση του πανικού επανέφερε το κλίμα του  Φεβρουαρίου και πτώση -5,5%      

Στη προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι τιμές, μετά από άνοιγμα στις 776,02 με ανοδικό  χάσμα  (5,48 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (770,54), κινήθηκαν νευρικά και σε θετικό πεδίο μόνο στο πρώτο 20λεπτο. Ήταν η τιμή του ΓΔ στις 10:39 που αποτέλεσε το μέγιστο μέρας ήτοι οι 776,46 από 779,67 μονάδες την Τετάρτη 4/3. Το κατώτερο μέρας, δηλαδή οι 725,42 από 758,93 μονάδες την προηγούμενη εμφανίστηκε στις 15:59. Μετά τρεις συνεδριάσεις αντιστοιχούσε επίπεδο 6,91 μόνο μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο έτους (718,51).

Μετά το μέγιστο αρκετά (5) κύματα εντολών πώλησης στη διάρκεια του υπόλοιπου πρώτου μέρους και ως τις 16:00 στο δεύτερο μέρος, είχαμε επιστροφή του ΓΔ στις 725 μονάδες. Με τον τραπεζικό δείκτη σε πτωτική κατεύθυνση από το άνοιγμα ως τις 15:58 ο μέσος όρος από τις 776 έφθασε στις 725,4.  Στις 17:01 είχε οδηγηθεί στις 728,88 μονάδες.  Εμφανίστηκαν όμως εντολές πώλησης στο διάστημα των δημοπρασιών και τιμές κάτω από τις 730 μονάδες, που ίσχυαν λίγο πριν το τέλος ελεύθερης διαπραγμάτευσης.         

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αγορά κινήθηκε, σε αρνητικό  πεδίο μόνιμα μετά τις 10:50. Η εικόνα που εμφάνισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν ανοδική.  Στην Ευρώπη επικράτησαν εντολές αγοράς χωρίς εξαίρεση για λίγο, παίρνοντας δύναμη από την εικόνα των κλεισιμάτων την Τετάρτη στις ΗΠΑ μετά γύρισαν γρήγορα σε σημαντικών διαστάσεων κάθοδο. Τα ΣΜΕ των βασικών δεικτών της Νέας Υόρκης είχαν αρνητική μεταβολή και πτωτική έναρξη που εξελίχτηκε γρήγορα σε καθοδική κίνηση. Τα παραπάνω δικαιολογούν την επιστροφή της διάθεσης για φυγή από το ρίσκο των θεσμικών επενδυτών. Σήμερα εμφανίστηκαν με ικανών διαστάσεων διάθεση για ρευστοποιήσεις. Οι επιλογές των θεσμικών στην Αθήνα εμφάνισαν στενό συντονισμό με την τάση στην Ευρώπη. 

Εδώ, η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου επιδείνωσε τη δυναμική της ζήτησης έναντι της προσφοράς αλλά χωρίς να προκληθεί επανάληψη της εγγραφής του κατώτερου μέρας και δεύτερου μέρους (725,42 μονάδες) στο κλείσιμο. Η αγορά κατάφερε να κλείσει λιγότερο από  τρεις μονάδες ψηλότερα του κατώτερου μέρας. Έτσι, έκλεισε τελικά 42,37 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίας.

Τα blue chip που ώθησαν ανοδικά, ήταν ένα η ΣΑΡ στο +1,76%. Οι τράπεζες είχαν πτωτική τελική εικόνα. Μετοχές του 25άρη που συνέβαλλαν πτωτικά εκτός Τραπεζών, με απώλειες από -7,50% και πάνω ήταν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -29,97%, ΑΡΑΙΓ -9,70%, ΜΠΕΛΑ -9,60%, ΒΙΟ -8,99%, ΦΡΛΚ -8,12%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -7,89%, και ΛΑΜΔΑ -7,84%. Η παρουσία των θεσμικών του δολαρίου, επιβάρυνε την τελική εικόνα. Ήταν σύνοδος με πτωτικό αποτέλεσμα για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,649 από 54,124 δις ευρώ.

Τη σύνοδο σφράγισε ελαφρά ψηλότερο από της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 13,401 εκατ. ευρώ (για ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, πιθανά είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν διακύμανση της απόδοσης  11 μονάδες και με 8 μονάδες μεταβολή, η απόδοση από 1,21% διαμορφώθηκε στο 1,29%.

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-7,93%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -10,45% από -2,97%, την ΕΤΕ στο -6,87% από -1,56%, ΕΥΡΩΒ στο -5,53% από -0,31% και την ΠΕΙΡ στο -8,04% από -3,24%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα τα blue chip με μεταβολή -7,43% από -0,14%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 11) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -5,50% οδηγήθηκε στις 728,17 από 770,54 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1853,60 από 1952,41 με μεταβολή -5,06%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 113,524 από 103,348 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 13,401 από 9,919 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 95,045 από 80,050 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 3,495 από 2,615 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 11 από 62, των καθοδικών 101 από 41 και 15 από 19 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Μετακίνηση των στοιχημάτων χαμηλότερα και κλείσιμο ανοικτών θέσεων

Στην προτελευταία σύνοδο της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου, οι επενδυτές στο μεγαλύτερο διάστημα κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο ενώ σε θετικό τα πρώτα 20 λεπτά. Τον έκλεισαν δε, 98,81 μονάδες χαμηλότερα. Το μέγιστο οι 1965,88 μονάδες, εμφανίστηκε στο άνοιγμα. Το ελάχιστο σημειώθηκε στις 15:58 και ήταν οι 1849,24. Στις 17:01 τον είχαν οδηγήσει στις 1856,45 μονάδες. Το κλείσιμο στις 1853,60 από 1952,41 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -5,06% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε  στα 24,590 από 20,708 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη ο όγκος για τη σειρά Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 2636 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1968,00 και κατώτερο τις 1842,00 μονάδες, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1858,00 από 1955,75 μονάδες με κατάληξη το σχηματισμό 7044 από 7153 ανοικτών θέσεων. Για την σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 339 συμβόλαια με ανώτερο τις 1962,00 και κατώτερο τις 1845,00, με τελευταίες πράξεις στις 1845,00 από 1956,00 μονάδες για να εμφανιστούν 466 από 580 ανοικτά ΣΜΕ σε αυτή. 

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον αυξήθηκε σημαντικά. Στα calls του 25άρη λήξης Μαρτίου, ο όγκος ήταν 182 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Απριλίου διακινήθηκαν 101 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1925 ως τις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου ο όγκος ήταν 31 για τιμές εξάσκησης από τις 1825 ως τις 2000 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 60 συμβόλαια λήξης Απριλίου για τιμές εξάσκησης από τις 1900 ως τις 1975 μονάδες.

Οι μεγάλες πιέσεις που ασκήθηκαν στα χρηματιστήρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ συνεχίστηκαν σήμερα στην Ασία υπογραμμίζοντας πως δεν εκτονώθηκε η ανησυχία από την εξάπλωση του COVID19.

Μια ακτινογραφία της κατάστασης συνήθως βοηθά τους επενδυτές να πάρουν αποφάσεις όταν οι ημερήσιες μεταβολές προκαλούν δέος τόσο μεγάλο που αντί αντίδρασης υπάρχει πάγωμα και απουσία αποφασιστικότητας. Αυτό νομίζουμε ότι προσφέρει μια κυκλική και χωρίς τάση ωραιοποίησης αποτύπωση της κατάστασης μετά το -5,50% της προτελευταίας συνόδου της πρώτης, μετά τον καθοδικό (-20,92%) Φεβρουάριο, εβδομάδας του Μαρτίου, που ακόμα διατηρεί μεταβολή +1,09%.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε:

“Το σημερινό ‘sell off’ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την ασθενή τεχνική αντίδραση μόλις δύο ημερών, επανέφερε ενισχυμένα τα αρνητικά σενάρια της Αγοράς. Οι λόγοι εξωγενείς & ενδογενείς, δικαιολογούν την αυξημένη μεταβλητότητα και είναι πλέον εμφανείς σε όλο και περισσότερους Επενδυτές, Ξένους & Εγχώριους, Θεσμικούς και Ιδιώτες.

Οι προφανείς χρηματιστηριακοί “εχθροί” που βρίσκονται προ των πυλών & ενισχύονται είναι :

Η δραματική κλιμάκωση του Μεταναστευτικού, που με την βοήθεια του “ιδανικού” Γείτονά μας, φαίνεται πως θα συνεχίσει να απασχολεί πολύτιμους πόρους σε Ανθρώπινο Δυναμικό & Υλικά, σε μια περίοδο που δεν περισσεύει τίποτα. Αν και η αντίδραση του Ελληνικού Κράτους ήταν άμεση & ενδεδειγμένη, η βοήθεια από τους Συμμάχους περιορίζεται περισσότερο σε λεκτικό επίπεδο, παρά σε απτά και σημαντικά δείγματα υποστήριξης, προς το παρόν. Η αντιμετώπιση & επώδυνη επίλυση του Μεταναστευτικού φαίνεται ότι θα τραβήξει χρονικά, παράγοντας σημαντικό κόστος για την Ελλάδα & την Οικονομία της.

Η συνεχιζόμενη εξάπλωση των κρουσμάτων του corona virus, παρότι αναμενόμενη και μέχρι τώρα ικανοποιητικά αντιμετωπίσιμη, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα των Καταναλωτών και τις αρνητικές παρενέργειες στην Ελληνική Οικονομία & στις Επιχειρήσεις. Αν και μέχρι τώρα διατηρείται υπό έλεγχο η κατάσταση, είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει από τον έλεγχο, όπως φάνηκε στην περίπτωση του Ασθενή από την Ηλεία.

Όμως εκτός από τους εμφανείς “εχθρούς”, υπάρχουν και οι αφανείς εσωτερικοί “εχθροί” της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς. Η ρηχότητα και ο έλεγχος της Αγοράς, σχεδόν αποκλειστικά από Ξένα επιθετικά χαρτοφυλάκια, αλλά και η σοβαρή έλλειψη εγχώριας αγοραστικής δύναμης, κυρίως από Ελληνικά Θεσμικά χαρτοφυλάκια, αποτελεί το ένα σκέλος των αιτιών της υπεραπόδοσης στην πτώση.

Επιπλέον τα συνεχιζόμενα διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, που εμφανίζονται σε πρόδρομους μακροοικονομικούς δείκτες, οι καθυστερήσεις & αναβολές στις διαρθρωτικές αλλαγές (κυρίως στον Δημόσιο τομέα) και η έλλειψη σοβαρής παραγωγικής δυναμικής της Χώρας, μετά το τέλος της μετεκλογικής περιόδου χάριτος άρχισαν να επανεμφανίζονται.

Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτερες πιέσεις για άλλη μια φορά επικεντρώθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο, που μετά από τόσα χρόνια & αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου, συνεχίζουν να αποτελούν τον “αδύναμο κρίκο” του συστήματος.

Όμως και τα Ελληνικά ομόλογα δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τις παρενέργειες όλων των ανωτέρω γεγονότων, ενισχύοντας τις αποδόσεις τους σε όλη την καμπύλη, με το 10ετες να προσεγγίζει το 1,30%. Το φαινόμενο των αυξημένων όγκων συναλλαγών σε πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά και το γεγονός ότι σε όλους τους βασικούς δείκτες αλλά και σε πληθώρα μετοχών, έχει διασπαστεί ο κινητός εκθετικός μέσος όρος 200 ημερών, αποτελεί άκρως αρνητικό στοιχείο για την μέσο & μακροπρόθεσμη τάση της Αγοράς, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο Γενικό Δείκτη, μετά την διάσπαση του ΚΜΟ expo 200 (853,48), τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στα πρόσφατα χαμηλά των 715 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 700 & 680 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 780, 800, & 820 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των 1830 – 1825 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1800 & 1785 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1920, 1980 & 2040 μονάδων. Η ζώνη των 2100 μονάδων αποτελεί πλέον σημαντική αντίσταση, μαζί με τον ΚΜΟ expo 200 ημερών (2146 μον.).

Συμπερασματικά η εικόνα της Αγοράς παραμένει απογοητευτική και θα χρειαστεί χρόνος για να πλησιάσουν οι γρήγοροι κινητοί μέσοι όροι τις τρέχουσες τιμές. Εκτιμούμε η ταλαιπωρία & η μεταβλητότητα θα έχει συνέχεια για τις Ελληνικές μετοχές.

Το ίδιο ισχύει και για τις Ξένες Αγορές, που αρχίζουν να μετρούν τις δικές τους απώλειες από την επίδραση το corona virus, μαζί με τον φόβο και τον πανικό, που επιδρά καταλυτικά σε όλα τα επενδύσιμα Προϊόντα.

Όμως τέτοιου είδους και μεγέθους πτώσεις δημιουργούν και σημαντικές ευκαιρίες, αρκεί κανείς να μπορεί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, εξωστρέφεια και αναπτυξιακές προοπτικές. Ήδη αρκετές Εταιρείες εμφανίζουν αξιοπρόσεκτες μερισματικές αποδόσεις με στοιχεία 2019. Οχυρωθείτε, βρείτε τις γραμμές αμύνης του χαρτοφυλακίου σας και επιλέξτε προσεκτικά που & πότε θα καταναλώσετε τα (ρευστά) ‘πυρομαχικά’ σας, που θα έπρεπε να είχατε προμηθευτεί σε καλύτερες αποτιμήσεις”.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των δεικτών για τα χρηματιστήρια των Η.Π.Α. υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή μετά από άλλη μια σημαντική πτώση στην Wall Street, καθώς οι διακοπές της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας από τον κοροναϊό εκτός από την Κίνα επιδεινώθηκαν, προκαλώντας φόβους για παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε αρχικά κατά -1,3%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -2,12%. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν αρχικά -1,64%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχαν μεταβολή -2,81%. Ο μετοχικός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -2,29% στο πρώτο μέρος, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -2,72% . Οι μετοχές στην Σαγκάη υποχώρησαν αρχικά -0,96%, ενώ στις 9:00 δική μας ώρα είχε μεταβολή -1,21%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, άλλη πόλη που πλήγηκε σκληρά από τον ιό, ο HIS υποχώρησε στις 9:00 δική μας ώρα -2,19%.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν σε χαμηλά ρεκόρ και οι αποδόσεις των δύο ετών μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερα από τρία χρόνια.

Οι αποδόσεις καθώς βούλιαξαν σφυροκόπησαν το δολάριο, το οποίο διαπραγματεύθηκε κοντά σε ένα χαμηλό εξαμήνου έναντι του γιεν και κοντά σε χαμηλό δύο ετών έναντι του ελβετικού φράγκου.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν λόγω ανησυχιών ότι οι παραγωγοί πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ ενδέχεται να μην συμφωνούν με περικοπές στην παραγωγή, παρόλο που η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας εξασθενεί.