Skip to main content

Τις ευκαιρίες που δημιουργεί η έκδοση του 10ετους επισημαίνουν Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ΕΒΕΠ

Ευκαιρία για τη χώρα να εκμεταλλευθεί τη θετική δυναμική για να προωθήσει αποφασιστικές αλλαγές, που θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και το επιχειρείν, αποτελεί η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας. Από την πλευρά του ο Βασίλης Κορκίδης, επικεφαλής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να ανοίξουν οι αγορές και για τις τράπεζες. 

«Η έκδοση δεκαετούς ομολόγου από την Ελληνική Δημοκρατία μετά από εννέα χρόνια, η αυξημένη ζήτηση και το τελικό επιτόκιο, που έκλεισε χαμηλότερα του 4%, δείχνουν ότι η χώρα μας έχει μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να εκμεταλλευθεί το momentum και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στις αλλαγές, που απαιτούνται στην οικονομία, για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και του επιχειρείν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας.

«Δεδομένου του cash buffer, που διαθέτει η χώρα, η συγκεκριμένη έκδοση αφορούσε κυρίως στο να στείλει η χώρα ένα σήμα ότι έχει πρόσβαση στην αγορά, παρά στην κάλυψη άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, μετά και την αναβάθμιση, κατά δύο βαθμίδες του αξιόχρεου από τη Moody’s. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να πάει χαμένη, ώστε να επιταχύνουμε τη μόνιμη επιστροφή μας στις αγορές» συμπληρώνει. 

Την ίδια ώρα ο κ. Κορκίδης σημειώνει πως ότι επιτυχής έξοδος της χώρας στις αγορές αποτελεί ένα θετικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί και στην πορεία της εγχώριας αγοράς, η οποία συνεχίζει να πραγματοποιεί «χαμηλές πτήσεις».

«Η έκδοση του 10ετούς ομολόγου δημιουργεί πλέον τις συνθήκες να ανοίξουν οι αγορές και για τις ελληνικές τράπεζες ώστε να βρούν πηγές χρηματοδότησης στο εξωτερικό και να αποκτήσουν την ικανότητα χρηματοδότησης της εγχώριας υγιούς επιχειρηματικότητας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και θυμίζει ότι σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία η αγορά έχει στη κυριολεξία «στεγνώσει» και οι πωλήσεις, το πρώτο δίμηνο του έτους, κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα για 7 στις 10 επιχειρήσεις, ενώ για 3 στις 10 κυμαίνονται στα ίδια και ελάχιστα υψηλότερα επίπεδα.

Η ασθενική πορεία της αγοράς, όπως εξηγεί, αποτυπώνεται και στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως είναι τα τρόφιμα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η αγορά των σούπερ μάρκετ κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό μόλις 2% το πρώτο δίμηνο του έτους, αύξηση των πωλήσεων στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η δυναμική ανάπτυξη γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Η μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών σε συνδυασμό με την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, αποτελούν τα «κλειδιά» για να μπορέσει και η ελληνική αγορά να συμβαδίζει με την άνοδο των μακροοικονομικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ. 

 Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί, οι πολιτικές αναγνώσεις θα αποτυπώνονται μόνο στους οικονομικούς δείκτες, στέλνοντας θετικά μηνύματα στους δανειστές, αλλά δεν θα βελτιώνουν τα εισοδήματα νοικοκυριών, ούτε θα αυξάνουν το τζίρο και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

«Η έξοδος στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ενώ είναι η πρώτη έκδοση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα μετά από 9 ολόκληρα χρόνια. Ας αδράξουμε λοιπόν από τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων κάθε επενδυτική και χρηματοδοτική ευκαιρία για τη χώρα μας…» καταλήγει ο κ. Κορκίδης. 

naftemporiki.gr