Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Ευελπιστώ οι παλιές συνήθειες να μην επιστρέψουν

Την ελπίδα «να μην επιστρέψουν οι παλιές συνήθειες», οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα «σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί σκληρή προσαρμογή», εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δήλωσε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, καθώς όπως εξήγησε, έχει καταγραφεί πρόοδος πρόσφατα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Πάντως, διευκρίνισε ότι υπάρχουν πάντα κίνδυνοι, ωστόσο συμπλήρωσε πως τη δεδομένη στιγμή οι αγορές είναι σταθερές.

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ λόγο για «ιστορίες έντασης τραβηγμένες από τα μαλλιά». Όπως τόνισε, «είχαμε μια συζήτηση για την πρόσφατη έκδοση ομολόγων και το γεγονός ότι τα επιτόκια ανέβηκαν μετά από αυτήν την έκδοση. Και αυτό ήταν όλο».

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, στάθηκε στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να χρειάζεται μια προληπτική γραμμή στήριξης, ωστόσο όπως τόνισε, είναι πολύ καλό που υπάρχει αυτή η δυνατότητα και είναι επίσης καθησυχαστικό για τις αγορές και για τον λαό.

Αναφερόμενος στην τρίτη αξιολόγηση, είπε πως «κάτι έλειπε αλλά έγινε και αυτό», συνεπώς μπορούν να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκταμίευση της δόσης, ενώ για την τέταρτη αξιολόγηση, είπε πως «η ενημέρωση που λάβαμε από την ομάδα του ESM ήταν ενθαρρυντική, ότι υπήρξε πρόοδος και θετικό κλίμα για να προχωρήσουν τα θέματα».

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι μέχρι το 2020 είναι ήδη αποφασισμένο το δημοσιονομικό πακέτο, ενώ όπως πρόσθεσε, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις από δημοσιονομικής πλευράς. «Και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να ενδυναμώσουμε την δυνατότητα ανάπτυξης», συμπλήρωσε.

Ανέφερε εξάλλου ότι «στηριζόμενοι στις προβλέψεις που είναι πολύ κοντά στις προβλέψεις της κυβέρνησης, αν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μέχρι τώρα, συμπεριλαμβανομένου αυτών του 2019, εφαρμοστούν, τότε θα υπάρξει δυνατότητα μείωσης της φορολογίας».

Ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε εξάλλου ότι η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη σήμερα, αν δεν υπήρχε το πρώτο μισό του 2015.