Skip to main content

Eldorado Gold: Προειδοποιεί για επανεξέταση των επενδύσεων στις Σκουριές

Την άμεση αντίδραση της καναδικής εταιρείας Eldorado Gold που διαχειρίζεται τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη με την οποία ανακαλούνται για επανέλεγχο δύο άδειες για το υπό κατασκευή εργοστάσιο εμπλουτισμού που κατασκευάζει η εταιρεία στις Σκουριές.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει ότι στην περίπτωση που δεν ανατραπεί εγκαίρως η πρόσφατη απόφαση του υπουργού «μπορεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε επανεξέταση των επενδυτικών μας σχεδίων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση του υπουργείου δεν έχει νομική βάση και θα προχωρήσει αν κριθεί απαραίτητο «σε κάθε ενέργεια προστασίας των νόμιμων δικαιωμάτων της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών».

Προς το παρόν η απόφαση του υπουργείου ΠΑΠΕΝ δεν έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο χρονοδιάγραμμα εργασιών στις Σκουριές καθώς πλήθος δραστηριοτήτων προχωρούν κανονικά, αναφέρει η διοίκηση της Eldorado Gold. Υπενθυμίζει επίσης πως η αξιοπιστία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επιβεβαιώθηκε από τρεις διαφορετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Όπως υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Ράιτ «έχουμε 2.000 ανθρώπους που εργάζονται άμεσα στην εταιρεία ή στους συνεργάτες μας στην Ελλάδα και συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία της χώρας σε μια δύσκολη περίοδο».

Από το 2012 έχουμε επενδύσει περισσότερα από 450 εκατ. δολάρια για την κατασκευή και ανάπτυξη των δύο μεταλλείων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Όταν τα δύο μεταλλεία ξεκινήσουν την εμπορική δραστηριότητα, η θυγατρική της Eldorado Gold που διαχειρίζεται τα μεταλλεία Ελληνικός Χρυσός θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της Ελλάδας, προσθέτει.

Ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου σημειώνει πως τα κεφάλαια που επενδύθηκαν μέχρι σήμερα κατευθύνθηκαν κυρίως σε Έλληνες συνεργάτες, όπως οι εργαζόμενοι, προμηθευτές προϊόντων και υπηρεσιών, κατασκευαστές και στην κυβέρνηση καθώς το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ σε φόρους ως αποτέλεσμα των επενδύσεών από το 2012.

Συνεπώς «τα οφέλη από την επένδυσή μας στην ελληνική οικονομία είναι προφανή σε όλους».

Η εταιρεία τέλος διατηρεί το στόχο που είχε ανακοινώσει για πρόσθετες επενδύσεις 310 εκατ. δολαρίων το 2015 που θα δημιουργήσουν πρόσθετες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες και πρόσθετους φόρους για το Ελληνικό Δημόσιο.