Skip to main content

Έως 40 δισ. δολ. η εκτιμώμενη αξία του κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ

Μεταξύ 30 και 40 δισ. δολαρίων (26,4-35,2 δισ. ευρώ) υπολογίζεται η αξία του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, αν το κοίτασμα αξιοποιείτο αποκλειστικά για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου, όπως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, θα αρκούσε για τα επόμενα 200 χρόνια.

Μετά τα αποτελέσματα στον στόχο «Γλαύκος-1» η ποσότητα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ αυξάνεται περίπου στα 13 με 16 τρισ. κυβικά πόδια. 

Η Λευκωσία εξετάζει τα επόμενα βήματά της

Στο μεταξύ, βάση για τις επόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις, αλλά και για τη δημιουργία προοπτικές ευρύτερων συμμαχιών εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αποτελεί ο εντοπισμός του κοιτάσματος φυσικού αερίου μεταξύ 5,5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, στον στόχο «Γλαύκος-1» του τεμαχίου 10.

Με βάση τα αποτελέσματα της γεώτρησης, η ExxonMobil εδραιώνει την παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ και επίσης ενισχύεται η προοπτική για κατασκευή ενός τερματικού LNG επί κυπριακού εδάφους.

Το βρετανικό γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, θα παραμείνει στον στόχο «Γλαύκος» μέχρι τις 10 Μαρτίου. Με βάση την πάγια τακτική, στον «Γλαύκο-1» θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη γεώτρηση, αυτή τη φορά επιβεβαιωτική, χωρίς να προσδιορίζεται επί του παρόντος ο ακριβής χρόνος.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα αρχίσει συζητήσεις με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤOTAL με στόχο την αδειοδότηση του τεμαχίου 7. Μία νέα γεώτρηση πιθανόν να γίνει στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Καλυψώ», όπου η διερευνητική γεώτρηση εντόπισε κοίτασμα.

Γεώτρηση πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τεμάχιο 3. Πρόκειται για τη γεώτρηση, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε πέρυσι από την ΕΝΙ, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12, Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η ExxonMobil να ενδιαφερθεί για το τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Γ. Λακκοτρύπης: Ενδιαφέρον ExxonMobil για γεωτρήσεις και στην Ελλάδα

Το κοίτασμα που εντοπίστηκε στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης διασφαλίζει την παρουσία της ExxonMobil στην περιοχή μας, δήλωσε εξάλλου την Πέμπτη ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κάνοντας λόγο για ενδιαφέρον της εταιρείας να δραστηριοποιηθεί και στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στελέχη της ExxonMobil εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και στην Αίγυπτο, αλλά και στην Ελλάδα.

«Είναι γνωστή η συμμετοχή τους στα ερευνητικά προγράμματα νοτίως της Κρήτης», πρόσθεσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, η γεώτρηση «Glaucus-1» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων.

Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από philenews.com, ΑΜΠΕ