Skip to main content

Έγκριση προγραμμάτων 12 – 15 δισ. ευρώ θα διεκδικήσει η Ελλάδα από το πακέτο Γιούνκερ

Την έγκριση προγραμμάτων ύψους 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση ή του «Σχεδίου Γιούνκερ», όπως αλλιώς ονομάζεται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Υπολογίζεται ότι το συνολικό πακέτο μπορεί να ανέλθει σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ για τα προσεχή τρία χρόνια, μέχρι και το 2017, και ο κ. Μάρδας παρουσίασε αναλυτικά το γενικό πλάνο του ελληνικού προγράμματος, σε ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

«Είναι ένα πρόγραμμα της τάξης των 12-15 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει συγκεκριμένους προσανατολισμούς και είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι έτοιμο, δεν είναι στη διαδικασία ετοιμασίας» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε: «Προβλέπει ένα σύνολο δράσεων προς συζήτηση με έναν ιδιαίτερα αναλυτικό τρόπο και βέβαια θεωρούμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να εγκριθεί και να περπατήσει».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μάλλον θα πάρει «ψίχουλα» από το «πακέτο Γιούνκερ», ενώ δήλωσε την αντίθεσή του στις πολιτικές της λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε, ούτε το δημόσιο χρέος μείωσαν και κατέστρεψαν το κοινωνικό κράτος.

«Η λιτότητα σκότωσε τις επενδύσεις και για να ξαναγίνουν επενδύσεις πρέπει να σκοτώσουμε τη λιτότητα» είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε ακόμη για εικονική δημοκρατία στην Ε.Ε. και κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «μεταμόρφωσε την Ε.Ε. σε γερμανική Ευρώπη».

Για δημοκρατικό έλλειμμα στην Ε.Ε. έκανε λόγο και η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, η οποία, όμως, παρατήρησε, ταυτόχρονα, ότι η Ε.Ε. είναι το μεγαλύτερο ειρηνικό επίτευγμα.

Χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα το «Σχέδιο Γιούνκερ», τονίζοντας πως το θέμα είναι να καταφέρει η Ελλάδα να αξιοποιήσει αυτή τη «μεγάλη ευκαιρία» που της δίνεται με ελκυστικές προτάσεις που θα εγκριθούν.

«Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, η κυβέρνηση ό,τι λέει να το εννοεί και να το εφαρμόζει, να υπάρχει οικονομική σταθερότητα, η κυβέρνηση να μην αλλάζει το φορολογικό τοπίο ανά δεκαπενθήμερο και να υπάρχει συγχρόνως και τήρηση των δεσμεύσεων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας» είπε. Παράλληλα εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τα κριτήρια και την επιτυχία του Σχεδίου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι από τη ρητορική της λιτότητας έχουμε περάσει στη ρητορική της ανάπτυξης» τόνισε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή αναφερόμενη στο «Σχέδιο Γιούνκερ» και σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια στην υλοποίησή του.

«Ως ευρωβουλευτές κάνουμε προσπάθειες να δοθούν χρήματα και επενδύσεις και στις χώρες του Νότου, καθώς υπάρχει και ο κίνδυνος, επειδή μας απασχολούν άλλα θέματα, να χάσουμε τη δυνατότητα αυτή. Να ζητήσουμε και να διεκδικήσουμε σημαντικά έργα τα οποία δεν θα είναι απλώς επενδύσεις, αλλά θα συμβάλλουν στο να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας» είπε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η Ελένη Καββαδία παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συνολικό ενεργητικό της Τράπεζας στο τέλος του 2014 ήταν 542,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι χρηματοδοτήσεις της το 2014 ανήλθαν σε 77 δισεκατομμύρια ευρώ και από αυτά το 1,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ