Skip to main content

Eurobank: «Καμπανάκι» για αξιολόγηση και QE

Την ανάγκη γρήγορης άρσης της αβεβαιότητας και ομαλής εφαρμογής των συμφωνηθέντων διαρθρωτικών μέτρων, υπογραμμίζει η Eurobank, σε ειδική έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Ελλάδα: οικονομικές προοπτικές 2017».

Μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της τράπεζας επισημαίνεται η ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, προκειμένου να αρθεί το «ασυνήθιστα υψηλό κλίμα αβεβαιότητας».

«Η επίτευξη συμφωνίας χωρίς περαιτέρω σημαντικές καθυστερήσεις, θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την αποφυγή μιας εκ νέου επιδείνωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, εν όψει και των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων τον Ιούλιο 2017» τονίζεται ενδεικτικά.

Όσον αφορά τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,0% του ΑΕΠ, η Eurobank θεωρεί ότι είναι «απόλυτα εφικτός», υπό την προϋπόθεση της περαιτέρω βελτίωσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, της άρσης της αβεβαιότητας και της εφαρμογής των μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ως προς την ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, η ανάλυση της τράπεζας εκτιμά ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα κυμαίνεται μεταξύ 1,5% και 2%. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζει ότι πρόκειται για προκαταρκτική εκτίμηση, η οποία δύναται να αναθεωρηθεί όταν υπάρξει μεγαλύτερη ευκρίνεια για το χρονοδιάγραμμα της β’ αξιολόγησης.

Στην έκθεση της Eurobank τέλος, προσδίδεται ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και στη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Αρνητικοί παράγοντες για την οικονομία:

  • σημαντικές καθυστερήσεις στην  ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
  • χαμηλό βαθμό «ιδιοκτησίας» των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων
  • μεγάλες καθυστερήσεις στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών
  • χαμηλό ρυθμό επιστροφής καταθέσεων στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα
  • ασθενέστερη της αναμενόμενης ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης
  • επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης και όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων

Θετικοί παράγοντες για την οικονομία:

  • ταχύτερη από την αναμενόμενη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών
  • μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ευρωζώνη το επόμενο διάστημα
  • ενίσχυση των οφελών ανταγωνιστικότητας λόγω σημαντικής προσαρμογής της εγχώριας μισθολογικής δαπάνης και της διατηρήσιμης αποδυνάμωσης του ευρώ

naftemporiki.gr