«Το μόνο μου σχέδιο από την αρχή είναι “η Ελλάδα στην Ευρωζώνη”, αρνούμαι να σκεφτώ άλλες λύσεις», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Όπως είπε, η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι προς το κοινό συμφέρον και αυτό το ξέρουν όλοι στην Ευρωζώνη, αλλά το ξέρει και η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να εισακουσθεί και να γίνει σεβαστή η δημοκρατική επιλογή των Ελλήνων μετά τις εκλογές και υποστήριξε ότι είναι φυσικό η κυβέρνηση να θέλει κάποιες αλλαγές. Αν αυτές οι αλλαγές, πρόσθεσε, αφορούν την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, την καλύτερη δημόσια διοίκηση, ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και την πάταξη της φοροδιαφυγής «τότε πρέπει -και είμαι σίγουρος- πως όλοι θα συμφωνήσουν».
Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι παράλληλα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις και να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε. και πρόσθεσε πως αυτά τα ζητήματα «θα αφορούν οι συζητήσεις των επόμενων τεσσάρων μηνών».
«Θέλουμε μια δυνατή Ελλάδα, μια Ελλάδα που να μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Θέλουμε μια χώρα στην οποία θα μπορεί να βασιστεί ο οποιοσδήποτε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς ποια λύση θα δώσει η Ε.Ε. για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα και αν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης ο κ. Μοσκοβισί απάντησε ότι θα γίνουν συζητήσεις ώστε να οριστεί το επόμενο βήμα, η νέα συμφωνία. «Κάποιοι το λένε νέο πρόγραμμα, κάποιοι το λένε νέο συμβόλαιο, έχουμε χρόνο για να το κάνουμε, αλλά ξέρουμε και πώς να το κάνουμε», πρόσθεσε.
«Είναι σε τέσσερις μήνες, δεν είναι αύριο, δεν χρειάζεται να απαντήσω τώρα, αλλά ξέρω πού βαδίζουμε», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τώρα η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι η Ευρωζώνη είναι σταθερή και συμπαγής και μπορεί να αντέξει οποιοδήποτε σοκ.
Σε άλλη του συνέντευξη, στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο κ. Μοσκοβισί παρατήρησε ότι «εάν μία χώρα, οποιαδήποτε χώρα, φύγει (από το ευρώ), θα προκύψει το ερώτημα “ποια θα φύγει μετά”».
Ακόμη, επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση όποιων πρόσθετων δαπανών προκύπτουν από τις οικονομικές πολιτικές της.
«Οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να χρηματοδοτηθούν. Δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τα χρέη. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά στον σωστό χρόνο. Αλλά, είναι σημαντικό για μένα να δηλώσω ότι δεν πρόκειται για περικοπή του χρέους -δεν υπάρχει κούρεμα», κατέληξε ο επίτροπος.