Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, με βάση τις πραγματικές απώλειες που θα προκύψουν λόγω της ματαίωσης του Καρναβαλιού σε διάφορες πόλεις της χώρας, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Ήδη από χθες το οικονομικό επιτελείο ξεκίνησε «άσκηση διαχείρισης κρίσεων» προκειμένου να εκτιμήσει τις επιπτώσεις και τις αντοχές της οικονομίας, στηριζόμενη σε σενάρια αλλά και παρεμβάσεις οι οποίες θα χρειαστεί να γίνουν. Το μοντέλο που εφαρμόστηκε πέρυσι το καλοκαίρι εξαιτίας της κατάρρευσής της Thomas Cook αποτελεί τη «βάση» για τον καθορισμό των παρεμβάσεων που θα απαιτηθούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι οι ίδιες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναχώρησε νωρίτερα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να μεταβεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί ζήτησε να ξεκινήσει η προετοιμασία για τα μέτρα που χρειαστεί να ληφθούν με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων που θα «πληγούν» λόγω της αναβολής του Καρναβαλιού σε όλη τη χώρα. Απώλειες οι οποίες σχετίζονται για παράδειγμα με τις ακυρώσεις που θα υπάρξουν στα ξενοδοχεία, πόσες και ποιες ήταν οι απώλειες, όχι όμως για ακυρώσεις διανυκτερεύσεων για το τριήμερο της Αποκριάς.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών «τρέχει άσκηση» με σενάρια για ήπιες ή πιο δύσκολες καταστάσεις ώστε να γίνει ένας υπολογισμός των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία λόγω του κορονοϊού. Εκτιμάται ωστόσο ότι είναι ακόμα νωρίς για να καθοριστούν επακριβώς οι επιπτώσεις καθώς όλα εξαρτώνται από τη διάρκεια και την ένταση της «κρίσης».
Αυτή τη στιγμή, για ότι χρειαστεί αναφορικά με κονδύλια που θα χρειαστούν για την κάλυψη αναγκών λόγω κορονοϊού υπάρχουν σχετικές προβλέψεις στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Αν όμως παρατηρηθεί γενίκευση του προβλήματος και χρειαστεί η παρέμβαση της Ε.Ε., τότε θα υπάρξουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί και διαδικασίες. Ανάλογα με τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ευρώπη στην ανάπτυξη, αλλά και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα σταθμίσει τις ανάγκες που θα προκύψουν και θα διεκδικήσει ότι χρειαστεί τόσο σε σχέση με τους στόχους για τα πλεονάσματα όσο και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει εντός του έτους.
Mια καλή ευκαιρία για μια αποτίμηση της κατάστασης αλλά και ίσως να ξεκινήσει μια γενικότερη συζήτηση περί χαλάρωσης της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη θα αποτελέσει η συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.
naftemporiki.gr