Κεντρικός άξονας της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς έγινε η δυναμική που απόκτησε το δολάριο απέναντι όλων των αντιπάλων νομισμάτων καθώς συνεχίστηκε η ισχυροποίησή του. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για επενδυτική ασφάλεια που θεωρούν οι επενδυτές παγκόσμια πως μπορεί να προσφέρει μόνο η οικονομία των ΗΠΑ και το νόμισμα της. Ως το μη χείρον βέλτιστο ωστόσο.
- Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν την τελευταία εβδομάδα του τριμήνου με πτωτική τάση σήμερα Δευτέρα 26/9, ενώ το δολάριο κινήθηκε ανοδικά, καθώς η προοπτική υψηλών επιτοκίων και της προβληματικής ανάπτυξης κλονίζει τις αγορές.
- Η στερλίνα και το ευρώ σημείωσαν νέα υποχώρηση στις πρώτες ώρες των συναλλαγών της Ασίας
- Απώλειες εμφανίζουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 μετά την πτώση της Παρασκευής
- Μεγάλη πτώση των ομολόγων της Βρετανίας σαν αποτέλεσμα των αναταράξεων της προηγούμενης εβδομάδας
- Το δολάριο σημείωσε νέα υψηλά απέναντι στη στερλίνα, το ευρώ και το δολάριο της Αυστραλίας στη χαμηλών όγκων πρωινή διαπραγμάτευση.
- Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο δεκαετιών στα 0,9660 δολάρια, καθώς το πίεσαν οι κίνδυνοι κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, πριν σταθεροποιηθεί στα 0,9696 δολάρια.
- Στην Ιταλία, μια δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία του κόμματος Brothers of Italy της Giorgia Meloni βρισκόταν σε πορεία για μια σαφή πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο, όπως αναμενόταν.
Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές και τα ομόλογα κατέρρευσαν αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και μισή ντουζίνα άλλες χώρες αύξησαν τα επιτόκια και προέβλεπαν πόνο στο μέλλον.
Παρά τις συχνές ειδοποιήσεις από τους αρμόδιους των Κεντρικών Τραπεζών η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα ως τα μέσα της περασμένης εβδομάδας διατηρούσε διφορούμενη στάση “άρνησης” στη δέσμευση των Fed και ΕΚΤ να κάμψουν, πρώτα από όλα, τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η απόφαση της Fed για μια ακόμα αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκιά της και κυρίως η καθοδήγηση για τη μελλοντική της πολιτική, ανάγκασε σχεδόν όλους τους επαγγελματίες να αναπροσαρμόσουν στόχους και προσδοκίες. Το αξίωμα που αποδέχθηκαν είναι παραδοσιακό: “Don’ t Fight the Fed” και σημαίνει μην κινείσαι επενδυτικά ενάντια στην κατεύθυνση των αποτιμήσεων που θέλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αλλά με ένα πλήθος άλλων Κεντρικών Τραπεζών την περασμένη εβδομάδα που επίσης προέβησαν σε κινήσεις νομισματικής σύσφιξης το αξίωμα φάνηκε πως ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα.
Για αυτό οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών είχαν σχεδιασμό και προκάλεσαν γενικευμένες πιέσεις στις μετοχές που βρίσκονται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ενώ στις πρώτες συνεδριάσεις η Αθήνα εμφάνιζε σχετική ανεξαρτησία από την τάση των διεθνών. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί αυτού του είδους η αντιμετώπιση των ελληνικών blue chip. Γιατί τότε κάθε θετική είδηση από το εσωτερικό ακόμα και θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεν θα επηρεάζει τη δυναμική των τιμών.
Μια διαφωτιστική προσέγγιση στα κριτήρια που έφεραν την τρέχουσα δυναμική προσέφερε το σχόλιο του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec Μάνου Χατζηδάκη: “Προς το παρόν, η παράμετρος της κερδοφορίας φαίνεται να έχει βγει εντελώς από την επενδυτική στρατηγική και ο προσανατολισμός αφορά κυρίως την προστασία του κεφαλαίου. Διαχειριστικά αυτό ισοδυναμεί με “λευκή πετσέτα”, αφού η μείωση θέσεων δεν λαμβάνει υπόψη τις επιμέρους προοπτικές και δείκτες αποτιμήσεων, παρά μόνο σταθμίσεις στην έκθεση της Αγοράς.
Αν και οι αποτιμήσεις υποχώρησαν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε για μια καθολική ευκαιρία αγορών. Το ταμπλώ έχει επιμέρους φθηνές αποτιμήσεις και καλά μερίσματα, δεν έχει όμως καταλύτη που θα πληρώσει τα καλά θεμελιώδη. Επομένως η Αγορά θα παραμείνει προσδεμένη στην τάση των Ξένων Αγορών, αναζητώντας επίπεδα που θα συνιστούν υπερβολή για μια τοπική αντίδραση, ή κάποιο νέο αποφασιστικής σημασίας (λήξη πολέμου, αποκλιμάκωση πληθωρισμού κλπ) για να επιστρέψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία στα θεμελιώδη των Επιχειρήσεων”.
Το παγκόσμιο επενδυτικό γίγνεσθαι μετά από άνω των 10 ετών χαλάρωση στις συνθήκες ρευστότητας, οδηγείται συντονισμένα και σχετικά γρήγορα σε μια αύξηση του κόστους του χρήματος. Διεθνώς αυτή είχε προσφέρει μια πρωτοφανή περίοδο χρηματιστικών κερδών, με συνεχείς εγγραφές νέων ρεκόρ βίου με εξαίρεση την πορεία του Γενικού Δείκτη για τους γνωστούς λόγους. Τώρα όμως το ΧΑ αν ακολουθήσει την παγκόσμια τάση θα υποχρεωθεί να χάσει όσα δεν κέρδισε ποτέ. Ακόμα και μετοχές εταιριών με παραδοσιακά μεγάλα μερίσματα θα δοκιμαστούν, καθώς θα θεωρείται γοητευτική μερισματαπόδοση τουλάχιστον 4% και άνω.
Οι συναλλαγές χωρίς τον ευεργετικό, για την άμβλυνση των μεταβολών από τη συμμετοχή του πλήθους των ιδιωτών επενδυτών, “θόρυβο”, καθιστούν κυρίαρχη την αναζήτηση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με βάση τη στατιστική προϊστορία. Αυτό επιλέγουν οι ξένοι θεσμικοί παντού. Η αγοραία συναίνεση συγκλίνει στην επιστροφή του ΓΔ στις 780 μονάδες, το χαμηλό του 2022 από τις 5 Ιουλίου, με αμέσως επομένη στήριξη στις 730. Με κλείσιμο στις 798 η επιβεβαίωση ίσως απαιτήσει… ώρες.
Μια ομάδα αναλυτών τονίζουν πως είναι αναπόφευκτη η παρακολούθηση της τάσης των διεθνών χρηματιστηρίων με την Merit Sec. να σημειώνει μεταξύ άλλων: “Τα καλά αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιεύουν αρκετές Εισηγμένες επισκιάζονται από το αρνητικό διεθνές επενδυτικό κλίμα. Η απόδοση του Ελληνικού Ομολόγου αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται στα επίπεδα του 4,6%, από 4,2% προηγουμένως, εξέλιξη που αποτυπώνει το αυξημένο ρίσκο. Με την επενδυτική ψυχολογία να είναι αρνητική, αναμένουμε η Εγχώρια Αγορά, βραχυπρόθεσμα, να ακολουθήσει την τάση των μεγάλων Χρηματιστήριων του εξωτερικού”. Σύμφωνα με την Euroxx Sec. : “Η αδύναμη επενδυτική ψυχολογία θα συνεχίσει να επηρεάζει την αγορά”. Με την Beta Sec. να παρατηρεί στωικά: “Δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να αλλάξουν, με την ψυχολογία να παραμένει αρνητική”.
Ενώ η Leon Depolas Sec. μένοντας στο ίδιο πνεύμα προσέθεσε: “Ανοδικές αντιδράσεις ενδέχεται να υπάρχουν, αλλά η τάση παραμένει πτωτική και για τον ΓΔΧΑ, ο οποίος νομοτελειακά συσχετίζεται με την πορεία των διεθνών δεικτών. Αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές στο διεθνές τοπίο η προσέγγιση της περιοχής των 790 – 780 μονάδων, η οποία αποτελεί και το κάτω εύρος των εκτιμώμενων τιμών για την περίοδο, είναι ιδιαίτερα πιθανή. Ωστόσο, σημειώνουμε για άλλη μία φορά, ότι εξετάζουμε ενίσχυση θέσεων πάντα κατά περίπτωση”. Υπάρχουν συνεπώς και όσοι θεωρούν πως οι πιέσεις έφεραν αρκετές αποτιμήσεις σε επίπεδα που θα γεννήσουν ζήτηση επιλεκτικά. Από την Piraeus Securities: “Σε περίπτωση περαιτέρω αδυναμίας, θα αναζητούσαμε καλό σημείο εισόδου σε Εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo”.
Από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της ερχόμενης εβδομάδας ξεχώρισαν για τους εγχώριους αναλυτές τα εξής: 26/9 Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, 27/9 Ideal Συμμετοχών, BRiQ, 28/9 ΑΔΜΗΕ, Τράπεζα Αττικής, 29/9 Lamda Development, ΕΥΑΠΣ, 30/9 ΟΛΠ, Space Hellas, Trastor.
Από τις Εταιρείες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αναμένονται ακόμα μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις των ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Αναπροσαρμογή προσδοκιών με δυσπιστία, φέρνει νευρικότητα διαρκείας
Από το προηγούμενο σχόλιο ειδοποιούσαμε πως αν και οι διαχειριστές επέλεγαν να ανεβοκατεβάζουν τις αποτιμήσεις ακόμα και μέσα σε μια μέρα, το μεγάλο στοίχημα με το οποίο θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι ήταν πικρό και δεδομένο. Αποδείχθηκε θέμα χρόνου και δηλώσεων του κ Πάουελ για να υιοθετήσει η πλειοψηφία των επενδυτών μετοχών την άποψη ότι ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης είναι αναπόφευκτο.
Μπορεί να υπάρχει σε όλους όσοι ασχολούνται με τις αγορές μια θλίψη, από την συνειδητοποίηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο κόσμος, λόγω της απόφασης των αρμοδίων να βάλουν τέλος στην ανάπτυξη των πληθωριστικών προσδοκιών. Ομολογούν ότι θα το πράξουν με βίαιο τρόπο, σφίγγοντας απότομα και πολύ ώστε να προκληθεί ύφεση, στην εξέλιξη της οποίας ο πληθωρισμός θα γονατίσει αναγκαστικά. Για την ώρα πάντως η ισχυροποίηση του δολαρίου αποτελεί πηγή πληθωριστικών πιέσεων στον υπόλοιπο κόσμο και οι παρεμβάσεις που επέλεξαν οι αρμόδιοι στην Ιαπωνία για να σταματήσουν την υποχώρηση του γιεν έχουν αποδειχθεί ιστορικά αδύναμες στο να αλλάξουν τελικά την κατεύθυνση που δίνουν οι αγορές νομισμάτων.
Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες ζητούν παράλληλα να τους εμπιστευτούν οι αγοραίοι, υποσχόμενοι μια περίπου ομαλή προσγείωση των αναπτυγμένων οικονομιών μέσα από τη νομισματική τους πολιτική. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν, πως οι εκτιμήσεις και η κατεύθυνση που έδιναν στις αρχές του 2021 οι αρμόδιοι της Fed και της ΕΚΤ δεν είχαν σχέση με όσα έγιναν πραγματικά. Παράλληλα πολλοί από όσους “υπάκουαν” στις υποδείξεις τους και διαχειριζόντουσαν δισεκατομμύρια δολάρια ή ευρώ στις αγορές σταθερού εισοδήματος, βίωσαν το χειρότερο bear market στον επαγγελματικό τους βίο. Ας μην ξεχνάμε πως οι αγορές είναι μηχανισμοί που τους κινούν άνθρωποι και το επενδυτικό φρόνημα εξαρτάται άμεσα από την ψυχολογική κατάστασή τους.
Η δυσπιστία με αριθμούς
Η σχέση δυσπιστίας μεταξύ των επενδυτών και των αρμοδίων για την οικονομική πολιτική μεγάλωσε το τρίτο τρίμηνο. Αφού μόνο τον Σεπτέμβριο που τελειώνει σε λίγο, έχει ως τώρα “τιμωρήσει” τους βασικούς δείκτες της Wall Street με απώλειες από -6% για τον Dow Jones ως το -8,92% Russell 2000. Τον δε πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600 ψαλίδισε -5,95%. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της αίσθησης που προκάλεσε μια αλυσίδα αποφάσεων Κεντρικών Τραπεζών να αυξήσουν και μάλιστα με ασυνήθιστα μεγάλα βήματα τα επιτόκιά τους. Βέβαια αυτή είναι η πρόσφατη φάση μιας ταραχώδους χρονιάς για το φάρο των χρηματιστηρίων τη Wall Street, που την χτύπησαν οι ανησυχίες για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για μια βαριά ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και το τέλος της πολιτικής για εύκολο χρήμα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη ήδη οι ετήσιες απώλειες των DAX και MIB τους τοποθετούν σε αγορές υπό καθεστώς bear market και υπολείπονται δέκατα της μονάδας για έχουν απώλειες άνω του -20% οι CAX και StoxxEurope600.
Ο δείκτης των βιομηχανικών blue chip Dow Jones Industrial Average οδηγήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020 την Παρασκευή. Ένα κλείσιμο του Dow κάτω από τις 29.440 θα επιβεβαίωνε ένα bear market από το ρεκόρ στις 4 Ιανουαρίου. Αλλά , ο Dow υποχώρησε στις 29.590,41 μονάδες και είναι ο μόνος από τους τρεις κύριους δείκτες που δεν βρίσκεται σε καθεστώς bear market. Ο S&P 500 πέρασε αυτό το ζοφερό ορόσημο τον Ιούνιο και ο Nasdaq τον Μάρτιο. Η ανανεωμένη εκτίναξη των πωλήσεων στις αγορές ήρθε σε μια εβδομάδα που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας για τρίτη συνεχόμενη φορά, δίνοντας επίσης μια υπόσχεση να διατηρήσει αυτή τη δράση μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Η κεντρική αναζήτηση
Οι διαχειριστές κεφαλαίου αναζητούν σημάδια για το πότε θα τελειώσει το σε παγκόσμιο συντονισμό sell-off στις μετοχές, που ξεκινά από αυτές των ΗΠΑ και εξαπλώνεται μετά. Ο S&P 500 υποχωρεί περισσότερο από 22% φέτος. Την Παρασκευή, υποχώρησε για λίγο κάτω από το χαμηλό κλεισίματος των 3.666 μονάδων στα μέσα Ιουνίου, διαγράφοντας μια απότομη καλοκαιρινή ανάκαμψη των αμερικανικών μετοχών αν και στο φινάλε έκλεισε πάνω από τις 3693.
Εάν ο S&P 500 κλείσει κάτω από τα χαμηλά του Ιουνίου τις επόμενες ημέρες, μπορεί να προκληθεί ένα νέο κύμα επιθετικών πωλήσεων. Αυτό θα μπορούσε να στείλει τον δείκτη έως και τις 3.200, ένα επίπεδο σύμφωνο με τη μέση ιστορική πτώση στα bear markets που συμπίπτουν με μια πραγματική ύφεση. Είπε στο Reuters ο Sam Stovall της CFRA Research. Ενώ τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι συγκριτικά ισχυρή, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η σύσφιξη της Fed θα επιφέρει ύφεση.
Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street προσαρμόζουν τις προβλέψεις τους για να λάβουν υπόψη μια Fed που δεν δείχνει ενδείξεις υποχώρησης, σηματοδοτώντας περισσότερη σύσφιξη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μετά από μια άλλη αύξηση των επιτοκίων της την περασμένη εβδομάδα. Ενώ την ίδια στιγμή το ξεπούλημα και στις αγορές ομολόγων πρόσθεσε πίεση στις μετοχές. Οι αποδόσεις του δείκτη αναφοράς του 10ετούς ομολόγου, που κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές, διαμορφώθηκαν πρόσφατα στο 3,69% περίπου, το υψηλότερο επίπεδό τους από το 2010. Οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορεί να αμβλύνουν τη γοητεία των μετοχών. Οι μετοχές τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αυξανόμενες αποδόσεις, επειδή η αξία τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα μελλοντικά κέρδη, τα οποία προεξοφλούνται πιο χαμηλά όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται.
Επενδυτική ποικιλομορφία
Ο Michael Hartnett, στην BofA Global Research, πιστεύει ότι ο υψηλός πληθωρισμός πιθανότατα θα ωθήσει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έως και το 5% τους επόμενους πέντε μήνες, επιδεινώνοντας τις απώλειες τόσο σε μετοχές όσο και σε ομόλογα. Με δεδομένο ότι για πολλούς επαγγελματίες τα νέα υψηλά στις αποδόσεις των ομολόγων ισούνται με νέα χαμηλά στις μετοχές, εκτιμά ότι ο S&P 500 θα πέσει έως και τις 3.020 μονάδες, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να «καταβροχθίσουν» τις μετοχές. Ωστόσο τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια κατέγραψαν εκροές 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, ενώ 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια αφαιρέθηκαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και οι επενδυτές έβαλαν σε κίνηση 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, ανέφερε η BofA. Συμπληρώνοντας: Το επενδυτικό κλίμα είναι το χειρότερο από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008. Οι επενδυτές αναζητούν σημάδια ενός σημείου ανατροπής της κυριαρχίας της προσφοράς από τη ζήτηση που θα έδειχναν ότι ο πυθμένας της τρέχουσας καθόδου είναι κοντά.
“Το ότι οι πωλήσεις γίνονται αδιάκριτα καθιστούν πιθανό να σπάσει το χαμηλό Ιουνίου του S&P 500 και μπορεί αυτό να είναι που χρειάζεται για να προκληθεί ακόμη βαθύτερος φόβος. Ο φόβος συχνά οδηγεί σε βραχυπρόθεσμα πυθμένα”. Σημείωσε ο Keith Lerner της Truist Advisory Services. Ενώ από την BNY Mellon διεμήνυσαν προσοχή στις επόμενες εβδομάδες γιατί θα είναι απότομη η πτώση των εκτιμήσεων για τα εταιρικά κέρδη.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Στην τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, απώλειες εμφάνισαν οι 17 από τους 18 βασικούς δείκτες που παρακολουθούμε. Ο S&P500 υποχώρησε κατά -4,65%, ενώ στο 2022 χάνει -22,51%. Ο Dow έπεσε κατά -4,00%, με επίδοση -18,57% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -5,92%, με απώλειες στο 2022 -21,21%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε πτώση -6,60%, στο 2022 χάνει -25,20%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -5,07%, στο 2022 υποχωρεί κατά -30,53%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά -3,01% στη βδομάδα, και στο έτος χάνει -4,96%. Ο DAX με απώλειες -3,59%, στο 2022 υποχωρεί -22,67%, ο CAC με μεταβολή -4,84%, στο 2022 χάνει -19,15%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε κατά -5,02% χαμηλότερα, ενώ στο 2022 χάνει -12,97%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία είχε απώλειες -4,72%, με ετήσια απόδοση -22,97%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση κατά -4,37%, ενώ στο έτος χάνει -19,97%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε +2,23% υψηλότερα, με επίδοση στο 2022 +6,58%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή -2,94%, αποδίδει στο 2022 -14,79%. Ο χρυσός με υποχώρηση -1,95%, βρέθηκε στα 1651,7 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -9,77%. Υποχώρησε κατά -6,99%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 79,43 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +5,28%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,50%, είχε απόδοση -5,69% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -3,89%, και στο 2022 υποχωρεί -23,09%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -1,26%, με επίδοση έτους -0,27%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε -4,42%, στο 2022 χάνει -23,35%. Με πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή -1,22% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -15,15%.
Χρηματιστήριο Αθηνών
Εβδομάδα αλλαγής επενδυτικών διαθέσεων παγκόσμια
Η απόφαση της Fed για μια ακόμα αύξηση 75 μονάδων βάσης στα επιτόκιά της και κυρίως η καθοδήγηση για τη μελλοντική της πολιτική, ανάγκασε σχεδόν όλους τους επαγγελματίες να αναπροσαρμόσουν στόχους και προσδοκίες. Οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών είχαν σχεδιασμό και προκάλεσαν γενικευμένες πιέσεις στις μετοχές που βρίσκονται στα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ενώ στις πρώτες συνεδριάσεις η Αθήνα εμφάνιζε σχετική ανεξαρτησία από την τάση των διεθνών. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί αυτού του είδους η αντιμετώπιση των ελληνικών blue chip. Γιατί τότε κάθε θετική είδηση από το εσωτερικό ακόμα και θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεν θα επηρεάζει τη δυναμική των τιμών.
Τη Δευτέρα οι θεσμικοί οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 833,36 από 836,17 μονάδες την Παρασκευή 16/9, με μεταβολή -0,34%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,244 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 0,560 εκατ.. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 559,64 μονάδες με μεταβολή +0,30%. Ο FTSE25 έκλεισε -0,23% χαμηλότερα στις 2008,20 από 2012,73 μονάδες την προηγούμενη, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,31%. Την Τρίτη ο τζίρος ανέβηκε στα 41,742 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,131 εκατ., εν μέσω ισχυρών πιέσεων στα διεθνή, ο ΓΔ “ανέβηκε” +0,06% και έφθασε στις 833,86 μονάδες. Το το ανώτερο μέρας(842,03) ήταν και μέγιστο εβδομάδας. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 568,53 με μεταβολή +1,59%. Ο FTSE25 κέρδισε +0,46% κλείνοντας στις 2016,76 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,16%.
Κατόπιν ξεκίνησε η πτωτική αλυσίδα με τη μεταβολή του ΓΔ την Τετάρτη στο -0,90%, καθώς σταμάτησε στις 826,32 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,806 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 0,498 εκατ., αλλά ο ΔΤΡ εμφάνισε μεταβολή -3,41% και ο FTSE25 έκλεισε -1,16% χαμηλότερα στις 1993,34 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,87%. Την Πέμπτη, οι θεσμικοί οδήγησαν με διευρυμένες πιέσεις στα blue chip τον ΓΔ στις 817,61 μονάδες, με μεταβολή -1,05%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,755 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,426 εκατ. και ο FTSE25 έκλεισε -1,22% χαμηλότερα στις 1968,97 μονάδες. Ο ΔΤΡ εμφανίζοντας αμυντικά προσόντα υποχώρησε κατά -0,62%., ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,18%. Την Παρασκευή με τζίρο 61,014 εκατ. ευρώ και αξία πακέτων στα 3,553 εκατ., συντονισμένα με τα διεθνή, προέκυψε ψαλίδισμα του ΓΔ κατά -2,38%, με οδηγό τις απώλειες του ΔΤΡ κατά -3,76%. Ο FTSE25 έκλεισε -2,68% χαμηλότερα στις 1916,25 μονάδες , ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -1,68%.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 58,225 από 60,799 δις ευρώ στις 16/9 με μέσο ημερήσιο τζίρο στα 43,9 εκατ. ευρώ ενώ των πακέτων περιορίστηκε στα 2,2 εκατ. Στην εβδομάδα που ψαλιδίστηκαν πάνω από 2,5 δις ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου το 32% των blue chip σημείωσαν χαμηλό εβδομάδας που έγινε και κατώτερο τελευταίων 3 μηνών ενώ το ίδιο ίσχυε στο 50% των μετοχών του FTSEM.
Η τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -4,55%, με απόδοση μήνα -6,80%, έτσι στο 2022 αποδίδει -10,66%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -4,79% και στον μήνα απώλειες -7,01% με ετήσια απόδοση -10,82%. Κατέβασε τον FTSEΜ κατά -3,16%, στο Σεπτέμβριο υποχώρησε -5,09%, ενώ ετησίως υποχωρεί -13,64%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με απώλειες -5,88%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα 5,54%, έτσι στο 2022 υποχωρεί πλέον -8,65%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip
Με δυο ανοδικά στη βδομάδα, τα δεδομένα για τον Σεπτέμβριο και το 2022 επιδεινώθηκαν και μάλιστα κέρδη είχαν μόνο οι ΚΟΥΕΣ +2,32% με (-5,94% στο μήνα και -32,97% στο έτος) και ΔΕΗ +0,98% με (-1,06% και -45,21%). Ακολουθούν με απώλειες ως -4% οι ΕΥΔΑΠ -1,59% με (-4,74% και -4,87%), ΜΟΗ -1,73% με (-15,50% και +15,78%), ΤΙΤC -1,81% με (-8,75% και -18,98%), ΟΛΠ -2,55% με (-5,83% και -15,56%), ΕΕΕ -3,29% με (-7,99% και -29,18%), ΜΠΕΛΑ -3,61% με (-4,49% και +7,94%), ΕΛΧΑ -3,71% με (-3,30% και -27,03%). Ακολούθησαν με μεταβολές σχετικά κοντά με αυτές των βασικών δεικτών (από -4,00% ως -5,0%) οι ΜΥΤΙΛ -4,46% με (-12,29% και -9,45%),ΑΔΜΗΕ -4,02% με (-4,74% και -4,87%).
Μια μεγάλη ομάδα απόκτησε σχεδόν ισοδύναμες απώλειες και ήταν οι ΕΥΡΩΒ -5,12% με (-5,94% και -1,86%), ΕΛΠΕ -5,41% με (-11,18% και -1,61%), ΑΛΦΑ -5,45% με (-8,03% και -21,08%), ΣΑΡ -5,48% με (-2,82% και -34,16%), ΟΠΑΠ -5,56% με (-5,78% και -0,64%), και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,75% με (-6,29% και +26,25%).
Τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν οι ΛΑΜΔΑ -9,84% με (-7,25% και -20,35%), ΑΡΑΙΓ -9,09% με (-6,22% και -4,27%), ΠΕΙΡ -7,55% με (+4,01% και -15,50%), ΤΕΝΕΡΓ -6,76% με (-10,60% και +16,72%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -6,70% με (-9,21% και -7,78%), ΟΤΕ -6,55% με (-7,31% και -9,57%), ΕΤΕ -6,55% με (-6,20% και +3,14%), και ΒΙΟ -6,29% με (-2,62% και -27,02%),
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η μεγάλη πτώση σταθεροποίησε τα short στοιχήματα
Η υστέρηση του κλεισίματος των ΣΜΕ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης από αυτό του υποκείμενου δείκτη σταθεροποιείται πάνω από τις 16 μονάδες και υπογραμμίζει την υπεροχή των short στοιχημάτων. Αυτή σε κάποιο βαθμό δικαιολογείται από τη στροφή που έχουν πάρει οι επιλογές των ισχυρών θεσμικών.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και δεν του επέτρεψαν να σημειώσει τιμή άνω των 1975 μονάδων. Το άνοιγμα στις 1965,10 μονάδες αντιστοιχούσε σε καθοδικό χάσμα 3,87 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 52,72 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 10:58 και ήταν οι 1974,28 μονάδες (+0,27%). Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:10 και ήταν οι 1912,93 μονάδες (-2,85%). Το κλείσιμο στις 1916,25 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,68% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,428 εκατ. ευρώ.
Η τέταρτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -4,55%, με απόδοση μήνα -6,80%, έτσι στο 2022 αποδίδει -10,66%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -4,79% και στον μήνα απώλειες -7,01% με ετήσια απόδοση -10,82%. Κατέβασε τον FTSEΜ κατά -3,16%, στο Σεπτέμβριο υποχώρησε -5,09%, ενώ ετησίως υποχωρεί -13,64%. Ο κλάδος που επηρέασε σημαντικά ήταν οι Τράπεζες με απώλειες -5,88%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε επίδοση ένατου μήνα 5,54%, έτσι στο 2022 υποχωρεί πλέον -8,65%.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 1328 ΣΜΕ της σειράς Οκτωβρίου με ανώτερο μέρας στις 1958,00 κατώτερο 1896,00 με τελευταίες τιμές στις 1897,75 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 1899,75 από 1952,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4223 από 4007. Άλλαξαν χέρια επίσης 11 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με τιμή κλεισίματος στις 1894,50 από 1950,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 64 από 61 στη σειρά αυτή.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν ισχυρό στα calls. Στα δικαιώματα αγοράς της νέας τρέχουσας σειράς άλλαξαν χέρια 101 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1950 ως τις 2050 μονάδες. Για την επόμενη σειρά το ενδιαφέρον έφερε 21 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 και 1950 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου διακινήθηκαν 27 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1900 και 1975 μονάδες. Της επόμενης σειράς Νοεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 1925 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Δεκεμβρίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια και δεν υπήρχαν ανοικτά ΣΜΕ.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν αλλά δεν άλλαξαν αισθητά οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 7983 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,85 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 83.753 από 84.556.
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 7400 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 3,03 ευρώ και έγιναν 14.428 από 14.621 οι ανοικτές θέσεις.
- Της ΕΥΡΩΒ με 2985 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος στα 0,861 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 18.847 από 18.880.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 9812 ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,08 ευρώ και έγιναν 35.856 από 36.771 οι ανοικτές θέσεις.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 736 ΣΜΕ της ΔΕΗ για τη σειρά Δεκεμβρίου, και τα 405 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ για τη νέα κυρίαρχη σειρά ως το Δεκέμβρη.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo διατηρήθηκε σχετικά ψηλά και αφορούσε τα 3.700 συμβόλαια για ΕΛΧΑ, τα 3.200 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 1.000 για ΜΠΕΛΑ, τα 1.000 συμβόλαια για ΒΙΟ, και τα 600 για ΔΕΗ.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών ξεκίνησαν την τελευταία εβδομάδα του τριμήνου με πτωτική τάση σήμερα Δευτέρα 26/9, ενώ το δολάριο κινήθηκε ανοδικά, καθώς η προοπτική υψηλών επιτοκίων και της προβληματικής ανάπτυξης κλονίζει τις αγορές.
Στις 8:30 δική μας ώρα:
- Ο ιαπωνικός Nikkei είχε πτώση -2,60%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -1,33%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε πτώση -3,22%
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -046%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε υποχώρηση -0,36%
- Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -1,48% και ήταν στις 462,82 μονάδες.