Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Πραγματική… Black Friday χτύπησε χθες τις διεθνείς αγορές. Κύματα πανικού και πωλήσεων προκάλεσε η μετάλλαξη της Μποτσουάνα – η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που θέτει υπό αίρεση την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, μεταδίδεται ταχύτατα και φέρνει ακόμη πιο βαριά πάνω από την παγκόσμια οικονομία την απειλή της επιστροφής στα lockdowns. Το sell off βύθισε τα χρηματιστήρια σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, οδήγησε σε ελεύθερη πτώση τις αποδόσεις των ομολόγων και σε βουτιά πάνω από 5% τις τιμές του πετρελαίου, έστειλε στο ναδίρ τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών μετά τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ανακοίνωσαν πολλές χώρες και επεκτάθηκε έως και στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Σε «οχυρά» για τους επενδυτές αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά ο χρυσός και το ελβετικό φράγκο.
Στη Νέα Υόρκη, η Wall Street άνοιξε με κάθετη πτώση και με βουτιά του Dow Jones κατά 906,492 μονάδες (2,53%). Το απόγευμα ο S&P κατέγραφε απώλειες 1,83%, ενώ ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 227,7 μονάδες (1,44%), στις 15.617,60 μονάδες.
«Δείκτης φόβου»
Ενδεικτικό του κλίματος πανικού είναι πως ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ο λεγόμενος και «δείκτης φόβου» της Wall Street, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 20 Σεπτεμβρίου και κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου εξαμήνου.
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών, καθώς υγειονομικές πηγές από την Ουάσιγκτον άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής «απαγορευτικού» πτήσεων από χώρες της νότιας Αφρικής προς τις ΗΠΑ, όπως ήδη συμβαίνει στην Ευρώπη.
Οι μετοχές των United Airlines, Delta Airlines, American Airlines έκαναν «βουτιά» σχεδόν 10%, ενώ απώλειες άνω του 9% «έγραφαν» την ίδια ώρα οι κολοσσοί της κρουαζιέρας όπως οι Carnival, Royal Caribbean Cruises και Norwegian Cruise Line.
Ο τραπεζικός κλάδος
Ισχυρές ήταν οι πιέσεις και στον τραπεζικό κλάδο, με τις Bank of America, Goldman Sachs και Citigroup να χάνουν πάνω από 4% υπό τον φόβο απότομου «φρένου» στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στον αντίποδα, μίνι ράλι έκαναν οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών παρότι ακόμη παραμένει άγνωστο το κατά πόσο καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη τα εμβόλια. Η Moderna έκανε άλμα στο +8%, η μετοχή της Pfizer στο +6% και η μετοχή της BioNTech κέρδιζε πάνω από 7%.
Οι αεροπορικές εταιρείες ήταν οι μεγάλες χαμένες της ημέρας και στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας να απαγορεύσουν τις πτήσεις από και προς χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού.
Ο δείκτης Bloomberg EMEA Airlines έκανε «βουτιά» έως και 12%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Μάρτιο του 2020 και την έναρξη της πανδημίας. Η IAG SA, μητρική της British Airways, σημείωσε πτώση 13%, η Lufthansa είχε απώλειες που ξεπέρασαν το 11%, η Ryanair υποχώρησε 10,5% και η Air France-KLM κατά 8,6%.
Κόκκινα ταμπλό
Τα ταμπλό «κοκκίνισαν» σε όλη την Ευρώπη όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του τελευταίου χρόνου και ο Stoxx 600 υποχωρούσε το απόγευμα κατά 2,7%. Νωρίτερα είχε φθάσει να έχει απώλειες έως και 3,6%. Ο DAX στη Φραγκφούρτη έχανε 2,95% στις 15.447,32 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 υποχωρούσε την ίδια ώρα 3,7% στις 6.812,85 μονάδες και ο FTSE 100 σημείωνε πτώση 2,95% στις 7.095,31 μονάδες.
Σε ελεύθερη πτώση οδηγήθηκαν και οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς η αβεβαιότητα έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς τίτλου έχανε το απόγευμα 13 μονάδες βάσης, στο 1,511%, ενώ ανάλογη εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές με πτώση των αποδόσεων όλων των κρατικών τίτλων, συμπεριλαμβανομένης και της περιφέρειας.
Αμυντικές θέσεις
Στην αγορά συναλλάγματος ο πανικός έφερε στροφή επίσης σε αμυντικές τοποθετήσεις, με κερδισμένους το γιεν και το ελβετικό φράγκο. Κέρδη 0,7% κατέγραψε και το ευρώ φθάνοντας στο 1,129 δολ., καθώς το αμερικανικό νόμισμα δέχεται επιπλέον πίεση από τις ισχυρές πια πιθανότητες επίσπευσης της αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό για το 2021 και κάτω από το 1,33 δολ., με τη νέα παγκόσμια αναταραχή να θέτει υπό αίρεση την αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Δεκέμβριο.
Ο φόβος για νέο ντόμινο πανδημικής κρίσης, lockdowns και πτώση της κατανάλωσης οδήγησε και την τιμή του πετρελαίου μπρεντ σε βουτιά πάνω από 5% και στα 78,02 δολάρια, ενώ οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο στον χρυσό, ο οποίος ανέβηκε ξανά πάνω από το επίπεδο των 1.800 δολαρίων.
Από τη θύελλα της Μποτσουάνα δεν ξέφυγε ούτε η αγορά των crypto, όπου το bitcoin υποχώρησε κατά 8,5% φθάνοντας στα 48.050 δολάρια. Το κρυπτονόμισμα έχει πλέον χάσει το 20% από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει στις αρχές του μήνα.