Skip to main content

Υπό επιτήρηση 1 στις 6 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο

Από την έντυπη έκδοση

Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]

Μια κατηγορία από μόνες τους αποτελούν οι 23 εισηγμένες που βρίσκονται σήμερα υπό καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο με συνολική κεφαλαιοποίηση στα 324 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 1 στις 6 μετοχές δεν διαπραγματεύεται σήμερα κανονικά, γεγονός που δεν βοηθά και στην αναβάθμιση της εικόνας της αγοράς. Ταυτόχρονα -όπως περιγράφουμε στη συνέχεια- στην πλειονότητά τους αυτές οι εταιρείες βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και εξαρτώνται από τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών για την επιβίωσή τους.

Οι εταιρείες που έχουν φτάσει πολύ κοντά στη χρεοκοπία είναι συχνά δελεαστικές για τους επενδυτές. Ενέχουν μεγάλο ρίσκο, αλλά ταυτόχρονα σε περίπτωση ανάκαμψης των οικονομικών τους μεγεθών η απόδοσή τους εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς αποτελούν turnaround story. Τo «στοίχημα» αυτό διατίθενται να το αναλάβουν κάποιοι επενδυτές, αναλαμβάνοντας και το ρίσκο απώλειας των κεφαλαίων τους. Η ανάληψη κινδύνου είναι «ενίοτε» ευθέως ανάλογη των μεγάλων αποδόσεων. Όλοι θυμούνται την τελευταία εικοσαετία πόσες εταιρείες δεν τα κατάφεραν, με την οριστική αναστολή της διαπραγμάτευσής τους να αποτελεί μια κακή ανάμνηση για τους κατέχοντες. 

Intralot

Η Intralot είναι στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης των υπό επιτήρηση εισηγμένων και δείχνει να περνά σε αλλαγή σελίδας μετά την ενεργοποίηση του ιδρυτή της Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος καταφέρνει να έρθει σε συμφωνία με τους ομολογιούχους και να σχεδιάζει και την εισαγωγή της θυγατρικής στις ΗΠΑ στη Wall Street. Επίσης, όπως έχει ανακοινώσει επίσημα η Fitch, εκτιμά πως τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας θα καταγράψουν ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ενώ αναφέρει πως το ενοποιημένο EBITDA του ομίλου θα κυμανθεί στην περιοχή των 85-90 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα. Οι αναλυτές μάλιστα προχώρησαν σε αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου IDR της Ιntralot σε CCC+, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της μετά την επιτυχημένη συμφωνία με τους ομολογιούχους. Η αξιολόγηση με B2 του νέου ομολόγου ύψους 244 εκατ. ευρώ με λήξη το 2025 αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ώρες και αποδεικνύει πως η Ιntralot είναι ήδη στη νέα της εποχή.

Frigoglass

Καλή εικόνα δείχνει και η Frigoglass μετά τις μεγάλες ζημιογόνες περιόδους που πέρασε την τελευταία τριετία. Το φετινό τρίτο τρίμηνο η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις που κατέγραψαν άνοδο 50,1% στα 91,644 εκατ. ευρώ, με αύξηση 99,1% στα EBITDA, που διαμορφώθηκαν στα 12,531 εκατ. ευρώ, ενώ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,258 εκατ. ευρώ από ζημιές 7,741 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 8,7% σε σχέση με πέρυσι, στα 293,240 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ήταν αυξημένα κατά 17,6%, στα 41,924 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές περιορίστηκαν στα 3,780 εκατ. ευρώ από 7,155 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Lavipharm

Η Lavipharm προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την αύξηση των πωλήσεων στον φαρμακευτικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας και στο πρώτο εξάμηνο του 2021 εμφάνισε κέρδη μετά από όρους και μη ελέγχουσες συμμετοχές σε 2,6 εκατ. ευρώ, έναντι 2,2 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Ελβιεμέκ

Στην Ελβιεμέκ έχει να υπάρξει ενημέρωση από τους πρώτους μήνες του 2021. Η εταιρεία δείχνει να είναι σε στασιμότητα και προσπαθεί να αναπτυχθεί στα φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει δώσει δείγματα ανάπτυξης και βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών. 

AΝΕΚ Lines

Στην AΝΕΚ Lines ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης από την Attica Group, αφού η εταιρεία εμφανίζει μεγάλο δανεισμό και είναι από τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία της MIG που έχει στη διάθεσή της η Πειραιώς Financial Holdings και θέλει να ξεφορτωθεί για να μειώσει τα δάνεια.

Μικτή εικόνα

Την ανάκαμψη της Μπήτρος αναμένει η αγορά μετά τη συγχώνευση με τη ΣΙΔΜΑ, αλλά είναι αλήθεια ότι οι ρυθμοί είναι αργοί μέχρι να ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός. Στον Αγροτικό Οίκο Σπύρου τα οικονομικά μεγέθη παραμένουν χαμηλά και ο δανεισμός αξιοπρόσεκτος. Στην ξυλοβιομηχανία Ακρίτας από τη Θράκη είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα εξυγίανσης για να μπορέσει η εταιρεία να επανέλθει σε σταθερή κερδοφορία. Δεν είναι καθόλου καλή εικόνα στην τεχνική εταιρεία Βιοτέρ, με τις τράπεζες να καθορίζουν το μέλλον της λόγω των υψηλών δανείων. Για την Εριουργία 3Α παρατηρείται ανάκαμψη αφού ο κλάδος κλωστών έχει αρχίσει και αναπτύσσεται. Στη ΒΙΣ, συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου, που ελέγχει και τη ΦΑΓΕ, η εικόνα είναι στάσιμη χωρίς εξελίξεις, ενώ η Βαρβαρέσος έχει υψηλό δανεισμό και η διοίκηση προσπαθεί να πετύχει συμφωνίες με τις τράπεζες. Στη Sato υπάρχει μία προσπάθεια να ξαναβρεί τον παλιό δυναμισμό της, αλλά οι τραπεζικές υποχρεώσεις αποτελούν βρόχο για την εισηγμένη της Βορείου Ελλάδας. Η Yalcο επίσης με υψηλό δείκτη επιβάρυνσης από δάνεια είναι σε διαδικασία συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ η Λιβάνης έχει εισέλθει σε προπτωχευτική διαδικασία. Η Κρέκα εξαρτάται από τον βασικό πιστωτή της, την Εθνική Τράπεζα, για να επιβιώσει ή να χρεοκοπήσει και η ΑΕΓΕΚ είναι σε προχωρημένο στάδιο οικονομικού αδιεξόδου. Η πατρινή εισηγμένη Δούρος λόγω πτώσης των οικονομικών της μεγεθών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, η Γ.Ε. Δημητρίου είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και συζητά με την Quest Συμμετοχών από τη θέση του λευκού ιππότη να την ενισχύσει στο θέμα της ρευστότητας. Για την Μπουτάρης η οικονομική της εικόνα χειροτερεύει κάθε χρόνο παρά τις προσπάθειες εξυγίανσης που έγιναν και γίνονται από τις τράπεζες. 

Dionic
Σε οικονομικό αδιέξοδο είναι και η Dionic, αφού η πανδημία έχει επηρεάσει και αναμένεται να επηρεάσει και στο άμεσο μέλλον αρνητικά τα αποτελέσματα, τη ρευστότητα και τη λειτουργία του ομίλου. Ειδικότερα, η παύση λειτουργίας σημαντικών κλάδων της αγοράς και μετακινήσεων προσωπικού, η μείωση του αγοραστικού κοινού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και η αναπόφευκτη μείωση καταναλωτικού ενδιαφέροντος, είναι οι κύριες πηγές των άμεσων ή έμμεσων επιπτώσεων στα έσοδα και τη λειτουργία του ομίλου.

Βαράγκης

Τέλος, η Βαράγκης είναι σε αναμονή της απόφασης του Πρωτοδικείου για τη συμφωνία εξυγίανσης και για τον λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες συμμόρφωσης με τις διατάξεις περί εταιρικής διακυβέρνησης, επισημαίνει η εταιρεία. Όπως εξηγεί, αν η συμφωνία επικυρωθεί η εταιρεία θα λυθεί και θα εκκαθαριστεί. 

Τα βασικά κριτήρια υπαγωγής

 Τα βασικά κριτήρια βάσει των οποίων η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εντάσσει μετοχές εταιρειών στη διαπραγμάτευση της Επιτήρησης είναι τα εξής:
1) Η εισηγμένη έχει συνολικά αρνητικά ίδια κεφάλαια.
2) Οι ζημίες της εισηγμένης κατά τη χρήση είναι μεγαλύτερες από το τριάντα τοις εκατό (30%) των ιδίων κεφαλαίων και η εισηγμένη δεν έχει δεσμευθεί (ενδεικτικά, προχωρώντας σε πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή σε άλλη δεσμευτική ενέργεια) ότι θα ολοκληρώσει εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος, που δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης της επόμενης από την εξεταζόμενη οικονομικής χρήσης του εκδότη, συγκεκριμένες ενέργειες από τις οποίες θα προκύπτει, με αιτιολογημένο από τον εκδότη τρόπο, η μη πλήρωση ή η άρση του κριτηρίου.
3) Η εισηγμένη έχει σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
4) Έχει κατατεθεί αίτηση για την υπαγωγή του εκδότη σε προπτωχευτική διαδικασία σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5) Βάσει ανακοινώσεων ή γεγονότων δημιουργούνται σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητα ως προς το αν η εισηγμένη μπορεί να συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.