Skip to main content

Ο «Αρχηγός» πίσω από το μεγάλο ξεπούλημα και το κρυφό του μερίδιο σε τράπεζα

Μία τέτοια κίνηση είναι αδιανόητη για τους περισσότερους επενδυτές, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται συνεχώς υπό την αυστηρή εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών μετά την κρίση του 2008, η οποία έδειξε πού οδηγούν οι πρακτικές ρίσκου. Παρόλα αυτά ο Μπιλ Χουάνγκ, ο άνθρωπος πίσω από το σκάνδαλο της Archegos Capital Management, το τόλμησε: Είχε χτίσει «μερίδιο» της τάξης του 20% σε τράπεζα του Τέξας, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο διαβόητος πλέον χρηματιστής είχε όχι μόνο καταφέρει να αποκτήσει τόσο υψηλό μερίδιο στην εμπορική τράπεζα Texas Capital Bancshares κάτω από τη μύτη των ρυθμιστικών αρχών, αλλά και ήταν σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να το αυξήσει ακόμη περισσότερο. Όταν είχε επενδύσει στην τράπεζα, η τοποθέτησή του είχε διαρρεύσει, αλλά όλοι τότε πίστευαν ότι είναι πολύ χαμηλότερη, ακόμη και κάτω του 10%. Τότε η μετοχή επιδόθηκε σε ράλι και όταν η Archegos Capital Management κατέρρευσε τον περασμένο Μάρτιο, η μετοχή έκανε βουτιά. 

Η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει τι συμβαίνει όταν κερδοσκόποι επενδυτές ποντάρουν σε πιστωτικά ιδρύματα, που έχουν καταθέσεις ανυποψίαστων πολιτών. Οι επενδυτές αποθαρρύνουν μη θεσμικούς επενδυτές να εξαγοράζουν μερίδια σε πιστωτικά ιδρύματα. Έχουν φρενάρει ακόμη και μεγαλοεπενδυτές όπως ο Γουόρεν Μπάφετ από το να «στοιχηματίσουν» σε τράπεζες. Ωστόσο ο Μπιλ Χουάνγκ τους ξέφυγε. 

Τι είναι το σκάνδαλο της Archegos

Ο Μπιλ Χουάνγκ δεν έκρυβε ποτέ τις φιλοδοξίες του. Για αυτό και επέλεξε να δώσει στη χρηματιστηριακή του εταιρεία, με την οποία έκανε το μεγάλο comeback στην αγορά το 2012 το ελληνικό όνομα Αρχηγός.

Ο Χουάνγκ ήταν γνωστός στη Wall Street από τη δεκαετία του 1990, έχοντας διευθυντική θέση στην Tiger Management. Το 2001 ίδρυσε το δικό του fund, Τiger Asia, το οποίο και ανεδείχθη σε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στις αγορές της Ασίας. Επί μία δεκαετία έβγαζε τεράστια κέρδη. Ωστόσο το 2012 το fund και ο ίδιος ο Χουάνγκ ήρθαν αντιμέτωποι με δίωξη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για insider trading. Παραδέχθηκε την ενοχή του, κατέληξε σε συμβιβασμό και έναν χρόνο αργότερα επέστρεψε με την Archegos Capital Management. 

Παρά το «αμαρτωλό» παρελθόν προσέλκυσε και πάλι την εμπιστοσύνη μεγάλων επενδυτών. Το 2018 ωστόσο άρχισαν να ακούγονται οι πρώτες φωνές στη Wall Street για τις άκρως ριψοκίνδυνες πρακτικές της εταιρείας. Τότε μεγάλες τράπεζες όπως η Credit Suisse, η Nomura και η Goldman Sachs δεν άκουγαν. Τον Μάρτιο του 2021 όμως η Goldman γύρισε ξαφνικά την πλάτη στο fund και ακολούθησε ένα απότομο ξεπούλημα 30 δισ. δολαρίων, που οδήγησε στη κατάρρευσή του. 

naftemporiki.gr