Skip to main content

Είσοδος ιδιωτικών κεφαλαίων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Μοντέλο ελεύθερης οικονομίας, το οποίο θα δώσει στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς τη δυνατότητα να επεκτείνουν την εμπορική τους δραστηριότητα και την κερδοφορία τους, χαρακτήρισε το προωθούμενο στη Βουλή νομοσχέδιο,   υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης. Κυρίαρχο σημείο τριβής με την αντιπολίτευση στάθηκε η διάταξη για τη δυνατότητα εισόδου ιδιωτών στο συνεταιριστικό κεφάλαιο.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι αναιρούνται ισχυρές νομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στο προηγούμενο καθεστώς, προκειμένου να αφεθεί στην κρίση των συνεταιριστών να διαμορφώσουν με το καταστατικό τους την εσωτερική τους σχέση και λειτουργία.

«Σε μια χρονική στιγμή, στην οποία είναι σαφές ότι στην πρωτογενή παραγωγή μπαίνουν όλο και περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, δραστηριοποιούνται ισχυρές εταιρείες, θα δώσουμε εργαλεία στους συνεταιρισμούς ή όχι;», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και χαρακτήρισε «όπλο» για τους συνεταιρισμούς τη δυνατότητα εισόδου των ιδιωτικών επενδυτών σε ποσοστό έως 35%.

 «Ερχόμαστε να τοποθετήσουμε τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα μακριά από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις και μικροπολιτικά τερτίπια», ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαριλένα Σουκούλη Βιλιάλη και πρόσθεσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να μπουν στο επίκεντρο της αγροτικής διαδικασίας.

 Κριτική για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το δικαίωμα ψήφου και τη σύνδεση με τα μερίδια που θα κατέχουν, άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ,  Σταύρος Αραχωβίτης. Είπε ότι η πρόβλεψη «εξυπηρετεί μόνο μία μερίδα συνεταιρισμών, που έχουν δεθεί στο άρμα επενδυτών της αγοράς». Εκτίμησε δε, ότι με την είσοδο των ιδιωτών σε ποσοστό 35% στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εξανεμίζεται η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, διαφορετικών από αυτές που θα θελήσουν εκείνοι να επιβάλλουν.

«Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από απουσία αναπτυξιακής παρέμβασης και πρακτικού παραγωγικού σχεδιασμού», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής,  Απόστολος Πάνας και τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζονται παθογένειες του παρελθόντος, όπως η αδιαφάνεια στις αποφάσεις των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ευνοεί την χρηματοδότηση και τον έλεγχο των συνεταιρισμών από το ιδιωτικό κεφάλαιο, χωρίς να επιλύει τα τεράστια προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών, όπως είναι η αδιαφάνεια στις αποφάσεις των μελών του ΔΣ και η ελλειμματική τους δημοκρατική λειτουργία, ανέφερε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε προαιρετική συμμετοχή και χωρίς δικαίωμα ψήφου στους ιδιώτες επενδυτές, ενώ τώρα ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή σε ποσοστό 35% στους ιδιώτες επενδυτές με δικαίωμα ψήφου, ανάλογα μάλιστα με το ποσοστό συμμετοχής», κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση αλώνει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

«Η γεωργία μετακινείται από τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις στη συγκέντρωση», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Όλα τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών, που είναι ένα τεράστιο κομμάτι των υποδομών της Ελλάδος στον αγροτικό τομέα αυτήν τη στιγμή, αλλά πολλές φορές και η υποθηκευμένοι κλήροι των μικρών αγροτών, έχουν πάει στα χέρια των ιδιωτών και, προφανώς, πάνε και αυτά στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης σε λίγους. Τώρα πάμε να δώσουμε το πάνω χέρι σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις μέσα στους συνεταιρισμούς», είπε ο βουλευτής.

Πηγή: ΑΠΕ