Skip to main content

6o Thessaloniki Summit: Οδικός Χάρτης για την ανάδειξη της Β. Ελλάδας σε Κέντρο διεθνών συνεργασιών στη ΝΑ Ευρώπη

Θεσσαλονίκη,
Της Βάσως Βεγίρη

[email protected]

Τις βάσεις για την κατάρτιση ενός νέου Οδικού Χάρτη για τον  ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα στη νέα εποχή που διαμορφώνουν οι διεθνείς και τοπικές γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη θέτουν οι εργασίες του 6ου Thessaloniki Summit που άρχισαν σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτές τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με media partner τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το naftemporiki.gr.

Αθ.Σαββάκης

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους ο Πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι και στη φετινή, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την ανάπτυξη της Ελλάδας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΝΑΕ) με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη στην πρωτόγνωρα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται μετά την πανδημία. 

“Το 2016 στο 1ο Thessaloniki Summit θέσαμε ένα όραμα, η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης να αποτελέσει το διευκολυντή της διεθνούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, στα Βαλκάνια και τη ΝΑΕ, με επίκεντρο πάντα τη Θεσσαλονίκη

Παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών το Thessaloniki Summit αποτελεί θεσμό συζήτησης υψηλού επιπέδου για όλη την περιοχή. Οι προσδοκίες μας και εφέτος όπως πάντοτε είναι υψηλές και αφορούν το πεδίο της ανάπτυξης κάθε μορφής δικτυώσεων και παραγωγής ιδεών για τις προσφορότερες αναπτυξιακές πολιτικές, που θα μπορούσαν να εισφέρουν θετικά στην προαγωγή των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, στην αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως κέντρου διεθνών συνεργασιών και τη διεθνή δικτύωση των επιχειρήσεων και των φορέων οικονομικής συνεργασίας. Είμαι βέβαιος ότι και εφέτος, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας και της ΝΑΕ σε μια πρωτόγνωρα δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται μετά την πανδημία”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΒΕ και ευχαρίστησε θερμά όλους τους διακεκριμένους ομιλητές, τους συνεργάτες και τους συνέδρους του 6ου Thessaloniki Summit.

 Σ.Τσομώκος

Την ανάγκη να μη χαθεί η νέα-δεύτερη ευκαιρία που διαμορφώνουν οι διεθνείς συνθήκες και εξελίξεις για ανάδειξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη τόνισε ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμεών Τσομώκος. 

“Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε πως ζούμε ιστορικές στιγμές. O κόσμος, η εποχή αλλάζει και  οι νέες πραγματικότητες θα διαμορφώσουν απόλυτα τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. H δραματική αύξηση του πληθυσμού στη γη μας, οι τεράστιες και ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία, η κλιματική κρίση που αναπόφευκτα θα επιδεινωθεί πριν ισορροπήσουμε στο νέο άγνωστο μέχρι στιγμής επίπεδο, οι υγειονομικές προκλήσεις, οι μετακινήσεις των πληθυσμών, η υποχώρηση της Δύσης στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις, η άνοδος της Κίνας και οι νέες αντιπαλότητες που αυτή προκαλεί, όλες αυτές οι προκλήσεις και στους τομείς ενέργειας και διατροφής  όλα αυτά διαμορφώνουν τη μετάβαση στη νέα εποχή. Ακόμα και εάν δούμε τις εξελίξεις στον δικό μας χώρο, στον χώρο της Ευρώπης  και της περιοχής μας, διαπιστώνουμε επίσης τα μεγάλα προβλήματα, τις μεγάλες προκλήσεις και αγωνίες για το μέλλον της Ε.Ε., τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην περιοχή των Βαλκανίων, τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλα αυτά και άλλα περισσότερα συνθέτουν τις νέες συνθήκες για τη μετάβαση, όπως είπαμε στη νέα εποχή.

Ως εκ τούτου η ταπεινή μου άποψη είναι ότι όχι μόνο πρέπει να προβληματιστούμε για τη νέα στρατηγική που πρέπει να χαράξει η χώρα – στο κάτω κάτω αυτό είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας – αλλά τουλάχιστον να συντάξουμε ένα νέο οδικό χάρτη για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, στα χρόνια που έρχονται. Και αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο της πολιτικής ηγεσίας, είναι και δική μας ευθύνη , στόχος και σκοπός αν θέλετε της οικονομικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας, με τη σύμπνοια και την αγαστή συνεργασία όλων των σχετικών φορέων της περιοχής. 

Είναι σίγουρο ιστορικά πως χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία στη αρχή της δεκαετίας του 1990 να αναδειχθούμε εδώ στη Θεσσαλονίκη οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ΝΑΕ. Ας μην χάσουμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στην ανατολή αυτής της νέας εποχής που διαμορφώνεται στις μέρες μας. Θεωρώ πραγματικά πως μια συστράτευση των δυνάμεων της περιοχής με την πρωτοβουλία του ΣΒΕ και με όχημα αυτή τη σύνοδο μπορεί με την αρωγή ειδικών συμβούλων να δημιουργήσουμε μια νέα στρατηγική για μια ισχυρή Βόρεια Ελλάδα, μια ισχυρή Θεσσαλονίκη, πραγματικό κέντρο της περιοχής. Αυτός ο νέος οδικός χάρτης όταν είναι έτοιμος – σύντομα ελπίζουμε – να συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία, να αποτελέσει άμεσο εθνικό στόχο και σκοπό για να προλάβουμε τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις  που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας αυτές τις μέρες.

Θεωρώ πω αυτό το όραμα πρέπει να υπηρετήσει αυτή η Σύνοδος που δεν πρέπει να είναι μόνο ένα ετήσιο συνεδριακό γεγονός αλλά ένας γόνιμος διάλογος κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου που θα διαμορφώσει αυτή τη νέα στρατηγική αυτό το νέο οδικό χάρτη που θα μας πάει σύντομα εκεί που μας πρέπει, Οι καιροί ου μενετοί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Στ.Καλαφάτης – Κ.Ζέρβας – Απ.Τζιτζικώστας

Το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση αναμορφώνει το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η χώρα με βασικούς πυλώνες την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή μετάβαση απηύθυνε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης φέρνουν νέες επενδύσεις. “Οι αλλαγές στα επόμενα χρόνια θα είναι καταλυτικές και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτές χτίζοντας τις κατάλληλες συμμαχίες”, σημείωσε επίσης ο κ.Καλαφάτης εκφράζοντας επίσης τη συμφωνία του με τον κ.Τσομώκο ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση δεν είναι μόνο ένα βήμα διαλόγου, διασταύρωσης  και κατάθεσης προτάσεων αλλά πρέπει να γίνει μια ευκαιρία ζύμωσης προτάσεων στρατηγικής για τα αμέσως επόμενα χρόνια. “Πρέπει όλοι μαζί να έχουμε κοινή στόχευση με συμμαχίες στο υγιές επίπεδο το επιχειρηματικό, το κοινωνικό, το πολιτικό, να αντιμετωπίσουμε τις πρoκλήσεις να κερδίσουμε το μέλλον που έρχεται επόμενα χρόνια που έρχονται”.  

«ToThessaloniki Summit συμβάλλει σε καταλυτικό βαθμό στην εξωστρέφεια της πόλης μας, συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας, η πυκνότητα των γεγονότων και των εξελίξεων είναι πρωτοφανής. Η Θεσσαλονίκη έχει μία δυναμική πορεία ανάπτυξης, για να προοδεύσει ένας τόπος χρειάζεται η συμμαχία του καλού και της δημιουργίας. Πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες χρειάζεται να βάλουν πλάτη για το καλό του τόπου», υπογράμμισε στο ίδιο μήκος κύματος ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Πρέπει να κρατήσουμε την οικονομία ανοιχτή και την κοινωνία προστατευμένη, το 2021 δεν είναι 2020, υπάρχει το εμβόλιο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί 8.500 έργα και δράσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, είμαστε η πρώτη δύναμη σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 14% το 2014-2019. Οι πόροι από ταμείο ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα μας επιτρέψουν να σχεδιάσουμε την Κεντρική Μακεδονία του μέλλοντος μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης. Θα πρωταγωνιστήσουμε μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι υποδομές ολοκληρώνονται, έργα καινοτομίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι η ώρα για μία νέα αρχή”, τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Παράλληλα προανήγγειλε την υλοποίηση νέου προγράμματος επιχορηγήσεων «Διέξοδος» (με το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027) για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και όσες εταιρείες έμειναν εκτός από το πρώτο πρόγραμμα.