Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα «αναθαρρήσει» το καλοκαίρι σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα της Journal du Dimanche, η επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ικανότητα της Ευρωζώνης να αναδυθεί ισχυρότερη από την κρίση του νέου κορωνοϊου, με ένα πιο ψηφιακό και πιο πράσινο μέλλον.
«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης», είπε. «Η οικονομική ανάκαμψη καθυστέρησε, αλλά δεν εκτροχιάστηκε. Οι άνθρωποι προφανώς περιμένουν ανυπόμονα για αυτό», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ προβλέπει επί του παρόντος οικονομική ανάπτυξη κοντά στο 4% φέτος, μετά από συρρίκνωση σχεδόν 7% το 2020 και η Λαγκάρντ σημείωσε ότι είναι ακόμα πιθανή αυτή η ανάπτυξη εάν τα οικονομικά μέτρα δεν τερματιστούν πολύ σύντομα – αν και πολλά εξαρτώνται από την ανάπτυξη εμβολίων.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινείται αργά μέχρι στιγμής, με μόνο το 3,6% του πληθυσμού να έχει λάβει μια δόση του εμβολίου κατά του Covid-19. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει περισσότερες από 17 δόσεις ανά 100 άτομα και οι ΗΠΑ είναι σχεδόν 12.
Οι νέες εξάρσεις του ιού ανάγκασαν πολλές χώρες της ζώνης του ευρώ σε νέα lockdown, προκαλώντας οικονομική συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και καθιστώντας αναπόφευκτη μια διπλή ύφεση.
Τα lockdown σημαίνουν ότι η οικονομία του μπλοκ λειτουργεί στο 95% περίπου του επιπέδου της πριν την πανδημία, που ισοδυναμεί με περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα χαμένης παραγωγής, σύμφωνα με υπολογισμούς της Bloomberg Economics.
Αυτό καθιστά την έγκαιρη άφιξη των πόρων που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη πιο επείγουσα.
Η Λαγκάρντ χαρακτήρισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΚΤ ως «κατάλληλο» σε μέγεθος και «εύλογο» σε διάρκεια, που εξασφαλίζει ότι οι policymakers «θα ενεργήσουν όσο η πανδημία προκαλεί κατάσταση κρίσης στη ζώνη του ευρώ».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι «μόλις τελειώσει η πανδημία και αφήσουμε πίσω μας την άμεση οικονομική κρίση, θα έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στα χέρια μας». «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, διακόπτοντας ταυτόχρονα τα φορολογικά και νομισματικά κίνητρα », πρόσθεσε. Αντ ‘αυτού, οι αρχές πρέπει να προσφέρουν ευέλικτη υποστήριξη η οποία θα μειώνεται σταδιακά.
«Οι οικονομίες θα πρέπει στη συνέχεια να μάθουν πώς να λειτουργούν ξανά χωρίς τη βοήθεια οποιουδήποτε από τα έκτακτα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν ως αποτέλεσμα της κρίσης», εξήγησε. «Δεν ανησυχώ για αυτό, επειδή η ικανότητα ανάκαμψης είναι ισχυρή», δήλωσε.
«Αδιανόητη» η διαγραφή χρέους
Η διαγραφή χρέους εξαιτίας της πανδημίας είναι «αδιανόητη» καθώς θα αποτελούσε «παραβίαση της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία απαγορεύει αυστηρά τη νομισματική χρηματοδότηση κρατών», υπογράμμισε επίσης.
«Αυτός ο κανόνας αποτελεί μια από τις κολόνες των θεμελίων του ευρώ», εξήγησε. «Αν η ενέργεια που ξοδεύεται για να ζητείται η ακύρωση χρέους από την ΕΚΤ αφιερωνόταν στον διάλογο για την αξιοποίηση του χρέους, αυτό θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο! Για ποιο πράγμα θα γίνουν δημόσιες δαπάνες; Σε ποιους τομείς του μέλλοντος θα επενδύσουμε; Αυτό είναι το ουσιώδες σήμερα», πρόσθεσε.
Πάνω από 100 οικονομολόγοι απηύθυναν προχθές Παρασκευή έκκληση να διαγραφούν δημόσια χρέη που παρακρατεί η ΕΚΤ, για να διευκολυνθεί η κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού. «Χρωστάμε στους εαυτούς μας το 25% του χρέους μας κι αν αποπληρώσουμε το ποσό αυτό, θα πρέπει να το βρούμε αλλού, είτε δανειζόμενοι για να το αναχρηματοδοτούμε αντί να επενδύουμε, είτε αυξάνοντας τους φόρους, ή μειώνοντας τις δαπάνες», εξήγησαν οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους πενήντα Γάλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Τομά Πικετί, ο βέλγος πρώην υπουργός Πολ Μανιέτ, ο ούγγρος άλλοτε ευρωπαίος επίτροπος Άντορ Λάζλο.
«Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα βγουν από αυτή την κρίση με αυξημένα επίπεδα χρέους», εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ μιλώντας στη JDD. Όμως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουν να το αποπληρώσουν. Τα χρέη είναι διαχειρίσιμα μακροπρόθεσμα. Οι επενδύσεις σε τομείς καθοριστικούς για το μέλλον θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη».
«Η ανάκαμψη θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, άρα θα οδηγήσει σε ομοσπονδοποίηση (της οικονομίας). Θα κινηθούμε προς μιαν άλλη οικονομία, πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο στρατευμένη έναντι της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας της βιοποικιλότητας», εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ.
naftemporiki.gr