Skip to main content

Πρόγραμμα δανεισμού: Εκδόσεις ομολόγων μεγάλης διάρκειας ανάλογα με τις συνθήκες

Εκδόσεις ομολόγων διάρκειας  μεγαλύτερης των 10 ή 15 ετών σχεδιάζει το Ελληνικό Δημόσιο για το 2021. Σήμερα ή αύριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα δανεισμού για το νέο έτος με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν μέσω των αγορών να κυμαίνεται στα φετινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 10 με 12 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το κλίμα στις αγορές δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με αυτό που επικρατεί τους τελευταίους μήνες καθώς η πανδημία αποτελεί ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αγορές. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters ότι «θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μια έκδοση ανά τρίμηνο, για τους επόμενους 15 μήνες».

Στα θετικά το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικό χρέος μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) και το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το Δεκέμβριο, το ποσό των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που μπορεί να αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα αυξάνεται σε περίπου 37 με 38 δισ. ευρώ από 27 δισ. ευρώ που ήταν έως τώρα.  Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Tράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα διατηρηθεί μέχρι το 2023.

Όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας το 2021, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς θα ανέλθουν στα 11,5 δισ. ευρώ από 36,6 δισ. ευρώ φέτος. Πιο συγκεκριμένα :

·         1,86 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ , περιορίζοντας το χρέος της Ελλάδος προς το Ταμείο στα 3,4 δις. ευρώ

·         6,2 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια τα οποία όμως ανακυκλώνονται

·         2,07 δισ. ευρώ αφορούν σε διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου

·         503 εκατ. ευρώ ομόλογα

·         375 εκατ. ευρώ δάνεια προς την αναπτυξιακή τράπεζα  

·         472,3 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος

·         16 εκατ. ευρώ άλλα δάνεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι το  κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, στα 10ετή ομόλογα έχει μειωθεί στο 0,6% από περίπου 2,5% που ήταν στην αρχή της πανδημίας, λίγο πριν ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα της τράπεζας.

Ραλλού Αλεξοπούλου