Skip to main content

Πέριξ των 635 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών

Στα επίπεδα πέριξ των 635 μονάδων κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, στην προτελευταία συνεδρίαση πριν το «αντίο» του 2016, με τους επενδυτές να βρίσκονται ήδη, σε χειμερινές διακοπές.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 635,79 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,13% στις 1.712,49 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 9,97 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 45 ενισχύονται, 41 υποχωρούν και 20 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,43% στις 620,06 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,41%, η Alpha Bank κατά 1,09% και η Attica Bank κατά 3,45%. Στον αντίποδα, η Eurobank διολισθαίνει κατά 0,63% και η Τράπεζα Πειραιώς διατηρείται σταθερά στα 0,204 ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή των ΕΛΠΕ εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,90% ενώ πέριξ του 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των Aegean, ΟΠΑΠ και Viohalco. Αντίθετα, η μετοχή της Grivalia Properties υποχωρεί κατά 1,95%, της Lamda Development κατά 1,90%, της Jumbo κατά 1,87% και του ΟΛΠ κατά 1,58%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, διατηρούμενες κοντά στο ψυχολογικό όριο του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου διατηρείται αμετάβλητη στο 7,144%, του 3ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 3 μονάδες βάσης στο 7,954% και του 2ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 69 μονάδες βάσης στο 7,199%.

Σχολιάζοντας τη σημερινή «εικόνα» στο Χ.Α., ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec, επισημαίνει τα εξής: «Καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α., με το Γενικό Δείκτη να κρατιέται, έστω και έτσι, σε θετικό έδαφος για το 2016. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών ήταν αναμενόμενοι, αν και προβληματίζει το γεγονός της κάθετης υποχώρησής τους σε σχέση με το διάστημα μέσα Νοεμβρίου – μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και δόθηκε η απαραίτητη ώθηση για προσέγγιση των υψηλών του έτους».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, παρατηρεί τα εξής: «Οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα θέματα της αξιολόγησης φαίνεται ότι “πηγαίνουν πίσω” τις αποφάσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και της ΕΚΤ για τη συμμετοχή των ομολόγων στο “QE”. Όσοι παρακολουθούν την πορεία των κρατικών ομολόγων μπορούν βάσιμα να εκφράζουν την αισιοδοξία τους, σχετικά με την υποχώρηση του ρίσκου Χώρας, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να αποτυπωθεί το επόμενο τρίμηνο με πειστικότερο τρόπο και στις εγχώριες μετοχικές αποτιμήσεις».

Χθες, ο πρόεδρος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης γνωστοποίησε ότι ο συνολικός τζίρος για το 2016 ήταν μειωμένος κατά 20% έναντι του 2015, ενώ η συμμετοχή των ξένων επενδυτών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα, στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Όπως εξήγησε παράλληλα, το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε από τις τράπεζες, ενώ ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε ακόμη μία πτωτική χρονιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά – μετά από αρκετά έτη – που ξεκίνησε η πρωτογενής άντληση κεφαλαίων, με αιχμή την ομολογιακή αγορά.

Τέλος, προανήγγειλε τρεις νέες κατηγορίες συναλλακτικής δραστηριότητας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου – τις κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας – ενώ ανέφερε πως το Χ.Α. βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» με τα Χρηματιστήρια της Κίνας και του Ιράν για την παράλληλη εισαγωγή και διαπραγμάτευση ETFs.

naftemporiki.gr