Skip to main content

Ζιν: Να μειωθεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω ELA

Τον περιορισμό της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στα 42 δισ. ευρώ, αντί των 65 δισ. ευρώ που ισχύει σήμερα, και την επιβολή από την κυβέρνηση περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, ζητεί ο πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς – Βέρνερ Ζιν.

Ο Ζιν θεωρεί ότι η ρευστότητα που δίνει η ΤτΕ στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που θα μπορούσε να καταβάλλει η ίδια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Ευρωσύστημα, σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνεια που θα έχουν λάβει.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικονομική δυνατότητα της ΤτΕ ανέρχεται σε 42 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 38 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη συμμετοχή της στο απόθεμα χρήματος των κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος.

«Υπάρχει μία διαφορά 23 δισ. ευρώ. Επαναλαμβάνεται το λάθος που έγινε στην Κύπρο, όπου τα δάνεια που δόθηκαν μέσω του ELA ξεπέρασαν κατά 244% το ποσό που θα μπορούσε να αποπληρώσει η κεντρική τράπεζά της», υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος σε άρθρο του στους Financial Times.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο Ζιν σημειώνει ότι όταν άρχισαν οι εκροές κεφαλαίων το 2012 από τη χώρα, η κεντρική της τράπεζα διατήρησε τη ρευστότητα των τραπεζών, δίνοντας σε αυτές δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ μέσω του ELA, τα οποία στην πραγματικότητα δανείσθηκαν από άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

Όταν η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου χρεοκόπησε, προσθέτει ο Ζιν, είχε λάβει 9,5 δισ. ευρώ από δάνεια μέσω του ELA και η Κύπρος έλαβε στη συνέχεια δάνειο διάσωσης 10 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τα ευρωπαϊκά νομισματικά ιδρύματα. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι ακόμη τόσο ακραία, αλλά κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο πρόεδρος του Ifo.