Το πρωί της Παρασκευής παρατηρούσαμε: «Ορατότητα μηδέν αναφορικά με την πραγματική δυναμική της σχέσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές και εταίρους. Όσοι ξένοι αγοράζουν τώρα, πιστεύουν στη θεωρία ότι κανένας δεν είναι τόσο παράφρων, ώστε να πατήσει το κουμπί που θα εκτοξεύσει πυρηνικά στην παγκόσμια οικονομία.
Μία συνεδρία και σήμερα έχουν απομείνει ως το κρίσιμο Eurogroup, στο οποίο οι δύο πλευρές θα κάνουν ταμείο. Εννοούμε την Ελληνική πλευρά και τους εταίρους και πιστωτές της που βλέπουμε ότι πλησιάζουν. Παραμένοντας στις θέσεις τους μεν, ακούγοντας ωστόσο υπομονετικά και την άλλη άποψη. Βέβαια τα βήματα αυτά θα πάρουν σάρκα και οστά μέσα από τις τεχνικές λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας υπάρξει, αν υπάρξει. Γιατί στην πολιτική επιτρέπεται η αισιοδοξία αλλά στις επενδύσεις προστασία των κεφαλαίων αποτελεί η διατήρηση της ανησυχίας γύρω από ένα άλυτο ή δυσεπίλυτο ζήτημα, ως την ώρα που θα τελειώσει η εκκρεμότητα».
Σήμερα εκτιμούμε ότι οι θεσμικοί δεν κουράστηκαν από την ασάφεια και τους βολεύει η παράταση της. Από το φθινόπωρο και μετά, οι θεσμικοί μαντεύουν το μέλλον της σχέσης της χώρας με τους πιστωτές της μέσα από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο της Ελλάδας που έχει προκαλέσει μεγάλη αλλαγή και στο σκηνικό της ευρωζώνης. Ανάλογα με τα όσα φέρνει ο χρόνος οι επενδυτές αναγκάστηκαν να μαντέψουν μετά τον Σεπτέμβριο:
- αν και πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.
- Αν και πότε θα εκλεγεί Πρόεδρος στη χώρα από τη Βουλή που διαμόρφωσαν οι εκλογές του 2012.
- Αν και ως πότε είναι δυνατή η παράταση του μνημονίου που για τους επενδυτές είναι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.
- Αν και πότε θα γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα.
- Αν κερδίσουν στις εκλογές οι δυνάμεις που θεωρούν ορθή στάση την διατήρηση της σχέσης με τους δανειστές όπως την όρισαν οι συμφωνίες του 2012.
- Αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο ερώτημα ήταν αν θα σχημάτιζε κυβέρνηση ή θα υπήρχε ανάγκη για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση.
- 7 και φαρμακερό) Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα οι επενδυτές ησύχασαν από αρκετά ερωτήματα που πήραν απάντηση και εστίασαν το ενδιαφέρον στην σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές. Κατέληξαν στο να μαντεύουν τις πιθανότητες για Grexit, γιατί η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εξουσιοδότηση να συνεχίσει το πρόγραμμα στήριξης. Για αυτό η χαμηλότερη τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου εμφανίστηκε στις 26 Ιανουαρίου στα 1,1098 δολάρια.
Χθες, η είδηση ήταν ότι η ρήξη μεταξύ των δυο πλευρών ήταν γεγονός, αλλά σήμερα το ευρώ υποχώρησε στα 1,1332 δολάρια, όταν το υψηλό της Δευτέρας ήταν 1,14295 δολάρια, αν και διατήρησε κάποια απόσταση από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας των 1,1270 δολαρίων και από το χαμηλότερο σημείο του σε βάθος 11 ετών στα 1,1098 δολάρια από τις 26 Ιανουαρίου.
Με άλλα λόγια οι αγορές έχουν «εκπαιδευτεί» από την επανάληψη των κορυφώσεων της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη με πρωταγωνιστές τους Έλληνες και τους ηγέτες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο οι θεσμικοί του ΧΑ, δεν εμφανίζουν την ίδια νηφαλιότητα με εκείνη των θεσμικών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. Αλλά, όπως τονίσαμε μετά τη δεύτερη βδομάδα του Φεβρουαρίου πιέζουν τις μετοχές των εταιριών που δυσκολεύονται από την παράταση της αβεβαιότητας και ευνοούν την ομάδα εκείνων που φαίνεται να έχουν λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αργία
Σήμερα τα futures δείχνουν πτώση
ΕΥΡΩΠΗ
Διόρθωσαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, από τα υψηλά επτά ετών που βρέθηκαν την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αποτυπώνουν τη νευρικότητα τους εν όψει του σημερινού τακτικού Eurogroup για την Ελλάδα. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 6.857 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,37% στις 10.923 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 4.752 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,1% στις 376,67 μονάδες, με τον τζίρο να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα καθώς χθες οι αμερικανικές αγορές ήταν σε αργία, λόγω της “Ημέρας του Προέδρου”.
Στο επίκεντρο σήμερα βρέθηκαν οι μετοχές της Altice και της Bouygues, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 2,8% και 3,6% αντίστοιχα. Διαρροές αναφέρουν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο εξαγοράς της δεύτερης από την πρώτη.
Η SABMiller σημείωσε κέρδη 2,2%, καθώς έχει αναφερθεί ότι μια κοινοπραξία της 3G Capital Partners εξετάζει το ενδιαφέρον για την εξαγορά της. Επίσης, η Conwert Immobilien Invest ενισχύθηκε κατά 8,9%, καθώς η Deutsche Wohnen ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της ανταγωνίστριας της στην Αυστρία.
Στον αντίποδα, η Royal Bank of Scotland Group σημείωσε απώλειες 1,2%, καθώς η Keefe Bruyette & Woods εκτίμησε ότι η βρετανική τράπεζα θα πρέπει να σχηματίσει επιπλέον προβλέψεις ύψους 10 δισ. στερλινών, εξαιτίας του αυξημένου κόστους συναλλαγών.
ΧΑ
Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, διορθώνοντας μετά την εντυπωσιακή άνοδο του προηγούμενου διημέρου και αποτυπώνοντας τη νευρικότητα της αγοράς εν όψει του κρίσιμου Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,83% στις 859,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που ήταν στις 887,27 μονάδες και η χαμηλότερη στις 851,83. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 59,44% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 87,49 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,95 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η σημερινή συνεδρίαση τιμολόγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να βελτιώσει τους όρους του προγράμματος στήριξης, εν όψει μάλιστα και του σημερινού Eurogroup. Αν και οι πιθανότητες ενός αρνητικού σεναρίου παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η εκτίμηση των ξένων θεσμικών ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία δεν θα είναι ομαλός δείχνει να επιβεβαιώνεται. Με αυτόν τον τρόπο, η αγορά έρχεται αντιμέτωπη με τον βασικό της φόβο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την αβεβαιότητα που υπάρχει, όσο η διαπραγμάτευση παραμένει ανοιχτή.
Το θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι μετά τις αρχικές έντονες ρευστοποιήσεις, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν και ως μέρος της στρατηγικής κατοχύρωσης των εντυπωσιακών κερδών του προηγούμενου διημέρου, η αγορά τήρησε μια νευρική μεν αλλά μετριοπαθή στάση αναμονής. Είναι σαφές ότι αναμένουν τα αποτελέσματα του Eurogroup, χωρίς να θέλουν να “διαταράξουν” τη βελτίωση της τεχνικής εικόνας που υπήρξε την Παρασκευή.
Στο ταμπλό, ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 4,81% στις 258,18 μονάδες, με τις Βιοχάλκο (-0,91%) και Ιντραλότ να δείχνουν πολύ καλή η εικόνα – συμπεριφορά, που από το ξεκίνημα της χρονιάς ενισχύονται κατά 76,34% και 55,05% αντίστοιχα. Πολύ καλά στάθηκαν και οι Folli Follie, Τιτάν, Jumbo και Aegean.Ενισχύθηκε, όπως πάντα συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις (δηλ. έντονα πτωτικές συνεδριάσεις), ο τίτλος της Coca Cola Hellenic που έκλεισε με άνοδο 1,95%. Στο συν και η Grivalia κατά 0,25%.
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-12,41%), της Πειραιώς (-12,22%), της Eurobank (-12,09%), της Alpha Bank ΑΛΦΑ-8,86% (-8,86%), της MIG (-8,15%), της ΕλλάκτωρΕΛΛΑΚΤΩΡ-7,59% (-7,59%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ-6,73% (-6,73%), των ΕΛΠΕ (-5,66%), του ΟΠΑΠΟΠΑΠ-4,55% (-4,55%), του ΟΤΕ ΟΤΕ-4,43% (-4,43%) και της ΔΕΗ ΔΕΗ-3,23% (-3,23%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-11,78%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+3,03%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 31 κινήθηκαν ανοδικά, 85 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη
Τεχνική ανάλυση
Επιμένουμε στη θέση πως η αναγνώριση τελικά της οροφής στις 268 μονάδες για τον 25άρη παρά το κλείσιμο στις 271 την Παρασκευή δεν εμπνέει ανησυχία ως την πρόσκρουση του δείκτη στις 245 μονάδες.
Με τον 25άρη στις 258,2 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ που εκπνέει την Παρασκευή ορίστηκε στις 258,25 και αυτό υπογραμμίζει την παραδοχή τους πως δεν μπορούν να προβλέψουν την τάση του 25άρη σήμερα και επέλεξαν την ταύτιση της τιμής του ΣΜΕ την εβδομάδα εκπνοής του. Αλλά για το ΣΜΕ Μαρτίου που θα είναι κυρίαρχη σειρά την επόμενη βδομάδα και ως τις 20 Μαρτίου η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε πέντε μονάδες χαμηλότερα διατηρώντας την προπορεία του 25άρη σε επίπεδα που συνήθιζαν και την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν τελικά ανοδική.
Τεχνικά θετική λεπτομέρεια ήταν πως το ελάχιστο της Δευτέρας δεν ήταν χαμηλότερα από εκείνο της Παρασκευής αλλά αρνητική ήταν η λεπτομέρεια που αφορούσε στο πέρασμα του 25άρη κάτω από τον ΚΜΟ 50 ημερών που ορίστηκε στις 263,25 μονάδες δηλαδή πέντε πάνω από τον δείκτη των παραγώγων. Σήμερα περιμένουμε να συνεχιστεί η πτώση με βάση τις παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών και ξένων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών και το ευρώ υποχώρησαν σήμερα Τρίτη, καθώς οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης χάλασαν, μετά την απόφαση της Αθήνας που απέρριψε την πρόταση να ζητήσει εξάμηνη παράταση του διεθνούς προγράμματος διάσωσης της.
Τα futures των μετοχών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,5% στις ασιατικές συναλλαγές, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έπεφτε 0,3%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας βούτηξε -0,2%. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,1332 δολάρια, όταν το υψηλό της Δευτέρας ήταν 1,14295 δολάρια, αν και διατήρησε κάποια απόσταση από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας των 1,1270 δολαρίων και από το χαμηλότερο σημείο του σε βάθος 11 ετών στα 1,1098 δολάρια από τις 26 Ιανουαρίου.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προήδρευσε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έδωσε ουσιαστικά στην Αθήνα τελεσίγραφο, λέγοντας ότι η Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να ζητήσει παράταση ή θα λήξει η στήριξη στο τέλος του μήνα.
Χωρίς τη στήριξη από τους πιστωτές, η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη κρίση μετρητών σε ευρώ, ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο για την Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα για να ξεφορτωθεί το κοινό νόμισμα συνολικά και θα επανεισάγει το δικό της νόμισμα.
Ο Χρυσός συνέχισε να εμφανίζει κέρδη για τέταρτη ημέρα εφόσον η κρίση στην Ελλάδα υποστήριξε τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο στα 1.233,60 δολάρια ανά ουγγιά, κερδίζοντας μετά από ένα χαμηλό μήνα στα 1.211,8 την Τετάρτη.
Το γιέν επίσης ανέβηκε έως τα 118,34 γιεν στο δολάριο, μεγαλώνοντας το κέρδος του από το χαμηλό ενός μηνός των 120,48 γιεν που έγραψε την περασμένη εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, οι αγορές γενικά υποθέτουν ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση, δεδομένης της δυνητικώς επώδυνης συνέπειας μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ.
Η αγορά ήταν ελαφρώς αισιόδοξη για μια συμφωνία γι ‘αυτό το αδιέξοδο ήταν εν μέρει έκπληξη δήλωσαν από την Societe Generale. Αλλά από την εμπειρία του παρελθόντος κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, η αγορά είναι επίσης εξοικειωμένη με το να σέρνεται η διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι, ενώ ο ακραίος κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται, δεν υπάρχει πανικός στην αγορά.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν τη Δευτέρα λόγω αργίας.
Οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποίησαν συσσώρευση κοντά στις πρόσφατες κορυφές που προέκυψαν μετά τις πληροφορίες για τις απειλές στα αποθέματα στη Λιβύη και το Κουρδιστάν.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Οι εκροές έχουν προβληματίσει σημαντικά, με τον ELA να στηρίζει το Τραπεζικό Σύστημα, παρόλα αυτά και όσο κρατάνε οι διαπραγματεύσεις το πρόβλημα μεγαλώνει, με τις Τράπεζες να προβληματίζονται σημαντικά, καθώς το κόστος χρήματος ανεβαίνει σε σημαντικό βαθμό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τους ισολογισμούς τους.
Από την άλλη, η Κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου, μιας και τα Δημόσια έσοδα, λόγω των εκλογών, έχουν καταρρεύσει σε σημαντικό βαθμό και το σύστημα έχει ανάγκη άμεσης ομαλοποίησης, χωρίς να ξέρουμε αν αυτό που πάμε να κερδίσουμε από τις διαπραγματεύσεις είναι μεγαλύτερο από την όποια καθυστέρηση. Μία όποια συμφωνία, με όποιο όνομα, μπορεί να λειτουργήσει θετικά, μιας και θα δώσει χρόνο στην Κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική που νομίζει και να μπορέσει να ισορροπήσει και πάλι την Οικονομία, ενώ παράλληλα η Χώρα θα αποφύγει μία ασφυξία που δεν θέλουμε να φανταστούμε.
Να πούμε δε, πως έχει σημασία αν η συμφωνία περικλείει παράλληλα και το δεδομένο βιωσιμότητας του χρέους, που ουσιαστικά από εκεί ξεκίνησε την διαπραγμάτευση η Κυβέρνηση, κάτι που δεν φαίνεται ως πιθανότητα στην παρούσα, παρόλα αυτά μπορεί να κάνει την σημαντική διαφορά σε περίπτωση που επιτευχθεί. Εκτιμάται πως για να υπάρξει ένα τέτοιο δεδομένο, θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πράξει αυτά που υπόσχεται.
Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να έχουμε την συνολική εικόνα για να μπορέσουμε να εξάγουμε συμπεράσματα μιας και μέχρι στιγμής υπογραφές δεν έχουν πέσει.
Τεχνικά το θετικό είναι πως αρκετοί τίτλοι, κυρίως της πραγματικής Οικονομίας, έχουν δείξει σαφώς διαφορετική συμπεριφορά σε σχέση με την συνολική εικόνα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε τίτλους εταιρειών που δεν προβληματίζονται από τις όποιες εξελίξεις στον ίδιο βαθμό, ενώ αρκετές βιομηχανικές μετοχές βοηθιούνται σημαντικά τόσο από την πτώση του ευρώ, όσο και από την πτώση του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα.
Το ρίσκο στην παρούσα φάση είναι μεγαλύτερο, ειδικά για αυτούς που έχουν άγνοια κινδύνου, αλλά και δεν έχουν συγκεκριμένη στρατηγική και κανόνες, όποιοι και αν είναι αυτοί. Από την άλλη καλό θα ήταν να περιμένουμε τα πολιτικά δεδομένα που θα μας δώσουν μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε, για να πάρουμε αποφάσεις με μεγαλύτερο ρίσκο. Οι επιλογές μας, στην παρούσα, πρέπει να είναι σε εταιρείες με εξαγωγικό χαρακτήρα και εταιρείες της πραγματικής Οικονομίας αλλά και με καλά οικονομικά δεδομένα. Μην ξεχνάμε πως χωρίς ξεκάθαρο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορούμε να ‘κερδίσουμε’ την Αγορά ειδικά σε ένα τόσο μεγάλο volatility.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Καμία πρόοδος στην περίπτωση της Ελλάδας
Η συνεδρίαση της Δευτέρας του Eurogroup απέτυχε να σημειώσει πρόοδο. Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν με τον Έλληνα ομόλογό τους, καθώς ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε καταληκτική δήλωση έδειξε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αρνείται να ζητήσει παράταση της τρέχουσας σύμβασης βοήθειας. Η ΕΚΤ είναι πιθανό να παρέχει το κανάλι του ELA στις ελληνικές τράπεζες για όσο διάστημα υπάρχει μια πιθανότητα ότι θα βρεθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, εάν οι ελληνικές αρχές δεν δεχθούν την προσφορά του Eurogroup αυτή την εβδομάδα, πιθανότατα να κλείσει και αυτό το κανάλι, αφού για την παράταση απαιτείται η πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ. Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει την ανάγκη να συσταθεί μηχανισμός ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα και οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα πρέπει να θεσπίσουν όρια για αναλήψεις μετρητών. Σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης γρήγορα να ξεμείνει από μετρητά, διατηρώντας έτσι τον κίνδυνο εξόδου για την Ελλάδα αυξημένο.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Οι New York Times γράφουν πως η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την κρίση χρέους στην Ελλάδα έληξε με «πικρία», «εξασθενίζοντας περαιτέρω τις ελπίδες για ταχεία λύση». Όπως σημειώνεται, «λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, Έλληνας αξιωματούχος απέρριψε την τελευταία πρόταση των Ευρωπαίων πιστωτών της ως “παράλογη και απαράδεκτη”. Η πρόταση ζητούσε από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τους ισχύοντες όρους του προγράμματος διάσωσής της».
Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του Eurogroup. Αυτό που θέλουμε είναι μια έντιμη συμφωνία, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ αποκάλυψε ότι ήταν έτοιμος να υπογράψει ένα κείμενο, το οποίο όμως απέσυρε ο Γ. Ντέισελμπλουμ λίγο πριν τη συνεδρίαση.
Δεν υπήρξε άλλο κείμενο εκτός από αυτό που παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup, αναφέρουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, που επικαλείται το Reuters, με αφορμή τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ο Γερούν Ντέισελμπλουμ απέσυρε προσχέδιο που παρουσίασε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και το οποίο η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να υπογράψει.
Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη, αναφέρουν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται από το Reuters.
Για απογοήτευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς δεν βρέθηκε πεδίο συνεννόησης για αναπροσαρμογές, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ, τονίζοντας ότι «η βέλτιστη λύση είναι να ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση παράταση του προγράμματος» μέχρι την Παρασκευή. Πλέον είναι θέμα της Αθήνας το τι θα κάνει. Τα χρονοδιαγράμματα είναι δεδομένα και ολοκληρώνονται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Θα μπορούσε να γίνει ένα νέο Eurogroup την Παρασκευή», υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η διαφθορά κοστίζει 14 δισ. ευρώ ετησίως στην Ελλάδα και αυξάνει το κόστος του επιχειρείν κατά 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς / παράρτημα Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το 2014 έγιναν 600 καταγγελίες για διαφθορά στην Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς, που αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, την τοπική αυτοδιοίκηση, το σύστημα υγείας και την ανασφάλιστη εργασία.
Εναρμόνιση ρυθμίσεων ως προς τη λειτουργία του διακανονισμού, αλλά και εναρμόνιση των κανόνων λειτουργίας των Κεντρικών Αποθετηρίων Τίτλων περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή οδηγία CSDR, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και θα τεθεί τους επόμενους μήνες σε εφαρμογή. Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι καταρχάς η αύξηση της ασφάλειας του διακανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο περιορισμός της κανονιστικής πολυπλοκότητας και, τέλος, η μείωση των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις πλέον θα είναι πανομοιότυπες για όλα τα Κεντρικά Αποθετήρια.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Ιταλία από την αρχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού ομίλου Cerved, ο οποίος ειδικεύεται στην αξιολόγηση του αξιόχρεου επιχειρήσεων αλλά και στο πεδίο της παροχής συμβουλών. Βάσει των στοιχείων της έρευνας, μόνο το 2014, κήρυξαν πτώχευση 15.000 επιχειρήσεις, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 10,7% σε σχέση με το 2013. Από το 2008 μέχρι το τέλος του 2014, οι ιταλικές επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά τα ρολά ανέρχονται σε 84.000.
Μείωση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου κατά μία ποσοστιαία μονάδα αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ΚΥΠΡ-1,09% εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν αμέσως σε ανάλογες μειώσεις στα δανειστικά επιτόκια. Ειδικότερα, η ΚΤΚ ανακοίνωσε ότι το δ.σ. σε σημερινή συνεδρία του αποφάσισε να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του ανώτατου καταθετικού επιτοκίου, όπως καθορίζεται στον τύπο υπολογισμού των επιπρόσθετων κεφαλαίων των τραπεζών, με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Οι Γάλλοι δικαστικοί, στους οποίους είχε ανατεθεί η προανάκριση για τις υποθέσεις φορολογικής απάτης στις οποίες εμπλέκεται η θυγατρική της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για ενδεχόμενες δίκες, όπως ανέφεραν σήμερα πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.
Στο 10,7%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, εκτινάχθηκε η ανεργία στην Τουρκία τον Νοέμβριο του 2014, εξαιτίας της καθίζησης της οικονομικής δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας.
Περίπου 3,1 εκατομμύρια Τούρκοι, ηλικίας 15 έως 64 ετών, βρίσκονταν εκτός της αγοράς εργασίας την 30η Νοεμβρίου 2014, που συνιστά το υψηλότερο επίπεδο μετά τον Οκτώβριο του 2010.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ