Skip to main content

Χ.Α.: Η καθυστέρηση στην καθυστερημένη αξιολόγηση ζητεί διόδια από τη χθεσινή άνοδο

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην προτελευταία σύνοδο της προτελευταίας εβδομάδας του 2016 η ελαφρά πτωτική  εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέβαλλε στην δημιουργία της διάθεσης για αποφυγή του ρίσκου στο Χ.Α.

Η αγορά της Αθήνας βαδίζει στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που αναμετρήθηκε  σήμερα με τις 830 μονάδες σαν υψηλά επίπεδα ημέρας στο πρώτο μέρος  και κατόπιν υποχώρησε ως τις 802,μονάδες για να βρεθεί αμέσως μετά το μέσο της συνόδου με απώλειες της τάξης του -4,5%.

Το υποτονικό κλίμα εμφανίστηκε στις συναλλαγές στην Ασία το πρωί από την πτώση των δεικτών στη Νέα Υόρκη αλλά οι ανησυχίες που προκλήθηκαν από την εξέλιξη των συνομιλιών των αρμοδίων της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους έφεραν πιέσεις που εξαφάνισαν τα χθεσινά κέρδη.

Στις αγορές κυριάρχησε η μετριοπαθής απαισιοδοξία και εμφανίστηκαν πιέσεις στο Παρίσι και τη Γερμανία  και μέτρια πτώση αργότερα. Οι αγορές του ευρώ υποχωρούν ελαφρά καθώς η εικόνα στα futures του πετρελαίου  και οι ενδείξεις για το άνοιγμα των αγορών της Νέας Υόρκης  είναι μικτές έναντι της διάθεσης για ρίσκο.

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη που άγγιξε στο χαμηλό του στις 801,88 (-4,52%) στις 11:42 θα ορίζαμε ως αντίστροφη της χθεσινής. Ακολούθησε δυναμική ισορροπίας στα επίπεδα αυτά αφού στο μέγιστο μέρας στις 832,83 μονάδες στις 10:32 είχε μεταβολή -0,84%.

Το αποτέλεσμα είναι η πτώση του 25άρη στο επίπεδο των 1684,3 μονάδων και από τις 13:55 ως τις 15:10 βρίσκεται σε ζώνη μεταξύ 1693 ως 1698 μονάδων και μέσα σε αυτή την τροχιά εμφάνισε μεταβολή  της τάξης του -1% με πορεία αντίστοιχη με την κίνηση του δείκτη για τις τράπεζες ενώ η μεταβολή του Γ.Δ. στο ελάχιστο του στις 628,32  ήταν -1,67%.

Η διαπίστωση ωστόσο του αγοραστικού ενδιαφέροντος ακόμα και για τις τράπεζες μετά τις 12:00 υπογράμμισε τη διάθεση για φρένο στο ξεφόρτωμα θέσεων χωρίς ωστόσο επιστροφή σε αγορές. Στο  μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι -0,95% και ο Γ.Δ. πέφτει -1,10% στις 15:09 έχοντας πλάγια κίνηση στο μέσο της διακύμανσης στη μέρα. 

Η αγορά κινείται πτωτικά και υπό το κράτος  πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα blue chip εκτός των Τραπεζών βρίσκονται οι κλάδοι των εταιριών στα Ακίνητης Περιουσίας -1,07% από -0,98%, Τροφίμων Ποτών -0,94% και Κοινής Ωφέλειας -0,88%.

Αντιστάθμιση των πιέσεων προκύπτει από το επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όπως η ΣΑΡ +2,61%, ΜΠΕΛΑ +3,17%  και ΕΧΑΕ +2,17%. Κρατώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο αλλά γύρω από τις 632 μονάδες.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει μέτριες για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών απαισιοδοξία. Τους βασικούς δείκτες επηρεάζουν αρνητικά σήμερα η υποχώρηση του δολαρίου και αρνητικά τα γεωπολιτικά.

Εδώ ο Γ.Δ., εμφάνισε μέγιστο αρκετά μετά από το άνοιγμα με τον τζίρο κάτω από τα επίπεδα της Τετάρτης. Αλλά το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο μετά τις 15:00 είναι σαφές ότι δεν αναζητείται. Γίνεται προσπάθεια διατήρησης πλάγιας κίνησης στα επίπεδα των 630 μονάδων. Επιτυγχάνεται για την ώρα μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διαρκείας 1 ώρας περίπου.

Ο Γ.Δ. έχει εμφανίσει απόλυτο συντονισμό με τον τραπεζικό.

Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα από την αρχή κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα δυναμικής σταθεροποίησης στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures στις αγορές των ΗΠΑ λειτουργούν σαν φρένο στη διάθεση για ρίσκο.

Οι  θεσμικοί σήμερα εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορές ορισμένων blue chip. Δεν εξατμίστηκε η διάθεση για συναλλαγές, άρα υπάρχει πιθανότητα 90% για τον Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με απώλειες. Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 100% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή -3,29% από +4,03% χθες. Είναι εμφανής η προσπάθεια να ξεφορτωθούν τις θέσεις τους σε ορισμένα blue chip εκτός των τραπεζικών και αυτό υπογραμμίζει την τακτική αποκόμισης κερδών από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις  που εφάρμοσαν  οι ισχυροί θεσμικοί.

Ο τζίρος είναι ισοδύναμος της προηγούμενης συνόδου. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 15:15 ξεπερνούσε τα 27,015 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 5,046 από 4,408 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν πακέτα. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές μετά από ένα νευρικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,04%, ο CAC -0,05% και για τον FTSE100 πτώση -0,05%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,04% για τον S&P500 και -0,01% για τον Dow.

Οι δείκτες στο Χ.Α. έχουν μεταβολή -1,13% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 631,82 από 638,53 μονάδες χθες την ίδια ακριβώς ώρα, και για τον 25άρη πτώση -1,04% με τον FTSEM στο 2,26%. 

Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 34 από 63 και των πτωτικών 53 από 30 με αμετάβλητες τις 19 από 15. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.