Skip to main content

Τι θα φέρει το 2019 στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων

Το 2018, παρά τις όποιες αναταράξεις του, επέτρεψε στις ελληνικές επιχειρήσεις να δανειστούν με σχετικά φθηνά επιτόκια από τις διεθνείς αγορές. Σε αυτό συνέβαλε βεβαίως τα μέγιστα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, στο οποίο δεν είχε άμεση συμμετοχή η χώρα μας, ωστόσο την ωφέλησε εμμέσως, κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Το QE έληξε, κάτι που σημαίνει ότι το 2019 φέρει προκλήσεις.  Ποιες οι προϋποθέσεις για να διατηρηθούν ευνοϊκές οι συνθήκες. 

Όπως επισημαίνεται στην ενδιάμεση έκθεση Δεκεμβρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνθήκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων παρέμειναν διευκολυντικές από τον Ιανουάριο έως και τα μέσα περίπου Δεκεμβρίου, παρά τις κατά καιρούς διαταράξεις. Και τούτο γιατί οι αποδόσεις στις δευτερογενείς αγορές εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης διατηρούνται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, χάρη στην πολιτική της ΕΚΤ. Με στήριγμα από τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές, το κόστος κρατήθηκε χαμηλά και στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Οι διακυμάνσεις του 2018 

Η πορεία στο κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρειών- μέσω έκδοσης ομολόγων- δεν ήταν μία ευθεία γραμμή. Τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα είδαν τις αποδόσεις τους αρχικά να ακολουθούν την κατιούσα. Η πτωτική τάση κράτησε τρεις μήνες και ανεκόπη το δεύτερο τρίμηνο και ειδικά τον Μάιο, όταν κορυφώνονταν οι ανησυχίες για την Ιταλία. Την άνοδο πυροδότησαν όμως και οι εξελίξεις σε συγκεκριμένες εγχώριες εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χ.Α., όπως εξηγεί η ΤτΕ. 

Το τρίτο τρίμηνο είχαμε σταθεροποίηση και το τελευταίο διάστημα ελαφρά αποκλιμάκωση και πάλι. Η μεσοσταθμική απόδοση των εταιρικών ομολόγων που έχουν  εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις σε διεθνείς αγορές, όπως καταγράφεται από το δείκτη εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 12 Δεκεμβρίου βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του έτους. 

Φαίνεται μάλιστα ότι  τα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σε ευρώ είχαν καλύτερη επίδοση, κατά μέσο όρο, από εκείνα που έχουν εκδοθεί από άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ η εκδοτική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ισχυρή, καθώς έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2018 η ακαθάριστη αξία των τίτλων που έχουν εκδοθεί στις διεθνείς αγορές και στην εγχώρια κεφαλαιαγορά η οποία λειτουργεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανερχόταν σε περίπου 8,8 δισ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια του 2018 πραγματοποιήθηκε μία νέα έκδοση διεθνούς ομολόγου αξίας 400 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 2,38%,  ενώ στην εγχώρια αγορά εκδόθηκαν  τρεις τίτλοι συνολικής αξίας 235 εκατ. ευρώ με μεσοσταθμικό τοκομερίδιο 3,7%.

Τι θα κρίνει την πορεία των εταιρικών ομολόγων το 2019 

«Η έκδοση ομολόγων από ελληνικές επιχειρήσεις των μη χρηματοπιστωτικών κλάδων μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία, εφόσον συνεχιστεί η παρατηρούμενη τάση» τονίζει η ΤτΕ. Σημειώνει δε πως για να μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές, θα πρέπει να εφαρμόσουν βέλτιστες διεθνείς πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και λογοδοσίας, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει και η ενίσχυση της εποπτείας της κεφαλαιαγοράς. 

Το κόστος δανεισμού των ελληνικών εταιρειών, όπως συμβαίνει και με αυτό της χώρας, ωστόσο, εξαρτάται άμεσα και από την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία. Στο σύνολό τους οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι χτυπούν καμπανάκι, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει πάγωμα ή πολύ περισσότερο αναστροφή των μεταρρυθμίσεων κατά το 2019, που είναι έτος κρίσιμων εκλογών. 

Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, όπως και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τις αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων. Αυτό το έδειξε φέτος πολύ καθαρά η περίπτωση της «διάχυσης» των ιταλικών ανησυχιών στην ελληνική αγορά. 

naftemporiki.gr