Skip to main content

Κατάργηση των μετρητών στη Γερμανία;

Φανταστείτε το smart κινητό να είναι και το πορτοφόλι σας. Αντί να περιμένετε στο ταμείο του σουπερμάρκετ για να δώσετε τα χρήματα και να περιμένετε ρέστα ή αντί να προσπαθείτε να θυμηθείτε το pin της κάρτας, ο ταμίας απλώς να σκανάρει το κινητό σας.

Το σενάριο αυτό μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό. Οι πληρωμές χωρίς μετρητά συνηθίζονται σε πολλές χώρες. Στην Ινδία καταργήθηκαν τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας και σε πολλές σκανδιναβικές χώρες είναι πολύ συνηθισμένο να πληρώνουν ακόμα και στο περίπτερο με κάρτα.

Στη Γερμανία πάντως, τα μετρητά είναι ιδιαιτέρως αγαπητά. Το 75% των συναλλαγών γίνεται με μετρητά. Όταν τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση θέλησε να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, ξεκίνησε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση και υπήρξαν πάρα πολλές αντιδράσεις.

Ποιος όμως είναι ο στόχος αυτών των κινήσεων; Ένα παλιό επιχείρημα είναι ότι έτσι θα μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την τρομοκρατία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τι σημαίνει όμως αυτό για τον κόσμο και τους απλούς καταθέτες; Αυτή τη στιγμή, το χρήμα στη Γερμανία είναι πολύ φθηνό και τα επιτόκια καταθέσεων ανύπαρκτα. Το να έχει κανείς τα χρήματά του στην τράπεζα δεν συμφέρει.

Στόχος η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Για τους καταναλωτές ήταν προτιμότερο να έχουν μετρητά στο σπίτι και να ξοδεύουν, παρά να έχουν ένα λογαριασμό στην τράπεζα. Αντίθετα οι τράπεζες επιθυμούν ο κόσμος να διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς και να πληρώνει ψηφιακά, πιστεύοντας ότι έτσι στηρίζεται η οικονομία. Στη Γερμανία μάλιστα, εκτός από την κατάργηση των χαρτονομισμάτων, οι πληρωμές τοις μετρητοίς δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεσμεύεται πως στη Γερμανία δεν θα υπάρξει πλήρης κατάργηση των μετρητών. Η Ντανιέλα Τροχόφσκι από το κόμμα της Αριστεράς πιστεύει επίσης, πως οι συναλλαγές μέσω καρτών θα βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δεν τάσσεται υπέρ της πλήρους κατάργησης αλλά προτείνει να τεθεί ένα ανώτατο όριο συναλλαγών με μετρητά μεταξύ 3.000 με 5.000 ευρώ. Ένα τέτοιο ποσό δεν θα επηρέαζε άλλωστε την καθημερινότητα των πολιτών.