Skip to main content

Χ.Α.: Η συνεχής αναζήτηση πυθμένα στην πτώση αποκαλύπτει την απογοήτευση των θεσμικών

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, προτελευταίας του 2016, η ανοδική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν βοήθησε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο Χ.Α.

Η αγορά της Αθήνας βαδίζει στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που σήμερα αναμετριέται με τις 809 μονάδες σαν χαμηλό ενώ την περασμένη Πέμπτη έπαιζε με τις 757. Το θετικό κλίμα απουσίαζε από τις συναλλαγές το πρωί στην Ασία μετά από την υποχώρηση των δεικτών στη Νέα Υόρκη που προκλήθηκε από την ένταση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.

Στις αγορές κυριάρχησε η μετριοπαθής απαισιοδοξία και εμφανίστηκαν αρχικά απώλειες στο Λονδίνο και μέτρια άνοδος αργότερα.

Οι αγορές του ευρώ υποχωρούν ελαφρά Καθώς η εικόνα στα futures του πετρελαίου και οι ενδείξεις για το άνοιγμα των αγορών της Νέας Υόρκης είναι μικτές.

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη που άγγιξε στο χαμηλό του στις 80,8,72 μονάδες (-6,11%), στις 13:28 μετά από πτωτικό άνοιγμα.  

Ακολούθησε πλαγιο σταθεροποιητική δυναμική που τον έφερε στις 814 μονάδες με μεταβολή -5,40% ενώ το μέγιστο μέρας ορίστηκε στις 842,17 μονάδες με την τιμή ανοίγματος που αντιστοιχούσε σε μεταβολή -2,23%.

Το αποτέλεσμα είναι η πτώση του 25άρη στο επίπεδο των 1678 μονάδων από τις 13:27 ως τις 14:55 και μέσα σε αυτή την τροχιά εμφάνισε και το ελάχιστό του στις 1678,03  (-2,75%) να είναι γραμμένο ταυτόχρονα με την κίνηση του δείκτη για τις τράπεζες ενώ του Γ.Δ. στο ελάχιστο του στις 624,09 ήταν -2,43%.

Η διαπίστωση ωστόσο των πιέσεων για τις τράπεζες από τις 10:30 και μετά προκάλεσε απογοήτευση και διάθεση για γενικευμένο ξεφόρτωμα θέσεων. Στο  μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι -2,56% και ο Γ.Δ. υποχωρεί -2,28% στις 14:58 έχοντας μέγιστο τις 634,95 που είναι η τιμή στο άνοιγμα. 

Η αγορά κινείται υπό το κράτος  πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα blue chip των τραπεζών. Αντιστάθμιση των πιέσεων προκύπτει από το επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όπως η ΟΠΑΠ +0,98%, ΤΙΤΚ +0,14%  ΦΦΓΚΡΠ +0,77%. Ωθώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και γύρω από τις 625 μονάδες πλάι στο χαμηλό μέρας στις 624 μονάδες.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει οριακές πτωτικές και ελάχιστα υπολογίσιμες για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών απαισιοδοξία.

Τους βασικούς δείκτες επηρεάζουν αρνητικά σήμερα η ενίσχυση του δολαρίου και τα γεωπολιτικά καθώς δεν αποκλείονται πιθανές επιπλοκές και μια απροσδόκητη επιτάχυνση στις κινήσεις από πλευράς ΗΠΑ στην Ασία.

Εδώ ο Γ.Δ., εμφάνισε μέγιστο στο άνοιγμα με τον τζίρο κάτω από τα επίπεδα της Παρασκευής. Αλλά και το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο μετά τις 15:00 δεν αναζητείται. Γίνεται προσπάθεια διατήρησης πλάγιας κίνησης στα επίπεδα των 625 μονάδων.

Επιτυγχάνεται για την ώρα μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διαρκείας 2 ωρών περίπου.

Ο Γ.Δ. έχει εμφανίσει απόλυτο συντονισμό με τον τραπεζικό. Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα από την αρχή κίνηση σε αρνητικό πεδίο.

Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα καθοδικής δυναμικής στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures στις αγορές των ΗΠΑ λειτουργούν σαν φρένο στη διάθεση για ρίσκο.

Οι  θεσμικοί σήμερα δεν εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορές εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Εξατμίστηκε ωστόσο εύκολα η διάθεση για αγορές, άρα υπάρχει πιθανότητα 99% για τον  Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με πτώση.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 90% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή -2,18%.

Ξεχωρίζουν για τις απώλειες οι εταιρίες Τραπεζών -5,68%, Κοινής Ωφέλειας -4,44% Πρώτων Υλών -4,39%, Προσωπικά Οικιακά Είδη  -4,16% και στα Βιομηχανικά Προϊόντα -2,71%.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να ξεφορτωθούν τις θέσεις τους σε ορισμένα blue chip εκτός των τραπεζικών και αυτό υπογραμμίζει την απογοήτευση που αισθάνθηκαν  οι ισχυροί θεσμικοί.

Ο τζίρος είναι χαμηλότερος από της προηγούμενης συνόδου. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 15:05 ξεπερνούσε τα 31,100 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 2,534εκατ. ευρώ, που αφορούσαν πακέτα. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν αρνητικές μεταβολές μετά από ένα νευρικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,01%, ο CAC -0,15% και για τον FTSE100 άνοδο +0,11%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,11% για τον S&P500 και +0,01% για τον Dow.

Οι δείκτες στο Χ.Α. έχουν μεταβολή -2,24% για τον ΓΔ που βρίσκεται στις 625,33 μονάδες, και για τον 25άρη πτώση -2,54% με τον FTSEM στο -1,86%.  Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 27 και των πτωτικών 55 με αμετάβλητες τις 12. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το αρνητικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας.